Δώδεκα ασυναγώνιστες γεύσεις με κορυφαία το φιστίκι από το Bronte της Ιταλίας, τη βέλγικη σοκολάτα Callebaut αλλά και τη βανίλια Μαδαγασκάρης, μας δίνουν ραντεβού στην gelateria °Fahrenheit Gelato, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!
ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πιο κέντρο δεν γίνεται, εκεί στην οδό Μητροπόλεως, κατηφορίζουμε προς την παραλία, και λίγο πριν φτάσουμε στην Παλιά Παραλία, στρίβουμε στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Στο νούμερο 3, συναντούμε το °Fahrenheit Gelato, την αυθεντική gelateria, με γεύσεις που πραγματικά απογειώνουν και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του gelato!
Η gelateria °Fahrenheit Gelato ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2022, μέσα στο χειμώνα δηλαδή, και όχι καλοκαίρι, όπου συνήθως η κατανάλωση σε gelato είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο συχνή.
«Θέλω το παγωτό να γίνει νοοτροπία, να μεταδώσω στον Θεσσαλονικιό, στον Έλληνα, να τρώμε 12 μήνες τον χρόνο, παγωτό, ασχέτως με το τι κλίμα επικρατεί» μας είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την gelateria °Fahrenheit Gelato, ο καταξιωμένος σεφ Γιώργος Βαγιωνάς, με πολυετή εμπειρία στις κουζίνες 5άστερων ξενοδοχείων και resorts, και όχι μόνο.
Μια νέα συνέντευξή του για το Debbiestravel.gr, όπως θα διαπιστώσουμε, σίγουρα θα μας πείσει να δοκιμάσουμε, και να γευόμαστε ξανά και ξανά αυθεντικό gelato από το °F Gelato!
-Κύριε Βαγιωνά, μια αυθεντική gelateria, η °Fahrenheit Gelato, λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022. Γιατί τελικά να προτιμήσει κάποιος το °F Gelato;
Σίγουρα γιατί θα δοκιμάσει ένα gelato στην απόλυτη θερμοκρασία και στην απόλυτη υφή. Τι εννοώ;
Πρώτον, η βιτρίνα στην οποία σερβίρουμε το παγωτό είναι και η μηχανή παρασκευής του, που σημαίνει ότι αναδεύεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να το τρως στην απόλυτη υφή. Δεν είναι στάσιμο, σαν μία κοινή βιτρίνα.
Δεύτερον, σερβίρεται μέσα από τον κάδο στον οποίο παρασκευάζεται, που σημαίνει ότι όταν είναι έτοιμο, το σερβίρουμε αμέσως. Έχει δηλαδή την απόλυτα σωστή θερμοκρασία.
Τρίτον, και ποιο σημαντικό, είναι πάντα φρέσκο γιατί το φτιάχνουμε καθημερινά.
Αυτοί οι τρεις (3) λόγοι είναι που πρέπει κάποιος να προτιμήσει το °F Gelato!
-Τι προτάσεις και ποιες γεύσεις μας προτείνετε να δοκιμάσουμε από την gelateria °Fahrenheit Gelato;
Μία αυθεντική gelateria λένε οι Ιταλοί δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 14 γεύσεις. Έτσι κι εμείς έχουμε μόνο 12 γεύσεις, από τις οποίες κάποιες τις αλλάζουμε ανά 3 – 4 μέρες.
Όλες μας οι γεύσεις είναι με άριστες και φυσικές πρώτες ύλες, δεν χρησιμοποιούμε γευστικές πάστες.
Η γεύση με το μπισκότο ‘Μιράντα’ είναι από τα Best sellers και είναι με μπισκότα, και όχι όπως προαναφέρθηκα με πάστα.
Το φιστίκι δεν λείπει ποτέ από μία ποιοτική gelateria και την πάστα την φτιάχνουμε μόνοι μας όπως και την πάστα φουντούκι.
Η σοκολάτα, η βανίλια Μαδαγασκάρης, τα φρούτα μας είναι επίσης με φρέσκα φρούτα. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι όλες μας οι γεύσεις είναι προτεινόμενες!
– Στον τοίχο σας gelateria σας αναγράφεται η σύντομη ιστορία τόσο του μαγαζιού όσο και η διαφορά μεταξύ gelato και ice cream. Αλήθεια, σε τι διαφέρει ένα gelato από ένα ice cream; Δεν είναι και τα δυο παγωτά;
Πολύ σωστά διακρίνατε! Σίγουρα υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων. Το ποιο σημαντικό είναι ότι το gelato έχει περισσότερη δομή και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα αέρα σε σχέση με το παγωτό.
Επίσης, σερβίρεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή στους -14 βαθμούς Κελσίου maximum, ενώ το παγωτό σερβίρεται στους -18 minimum.
Επίσης, πολύ σημαντική διαφορά είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το gelato έχει 4-8 % λιπαρά ενώ στο παγωτό ξεκινάνε από 12% και φτάνουν έως και 20%. Αυτό οφείλεται γιατί στο gelato χρησιμοποιούμε περισσότερο γάλα σε σχέση με το παγωτό που χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος.
*
– Η gelateria °Fahrenheit Gelato βρίσκεται στην ‘καρδιά’ της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Καλαποθάκη 3. Είναι ο πεζόδρομος μεταξύ Μητροπόλεως και Λεωφόρου Νίκης, στο ύψος μεταξύ των κάθετων οδών Βενιζέλου και Κομνηνών. Tηλ. 2311 828702. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας και μέσω της πλατφόρμας Wolt.com.
-Εκτός από τις top γεύσεις που προτείνει ο σεφ και ιδιοκτήτης του °Fahrenheit Gelato Γιώργος Βαγιωνάς, μπορείτε να επιλέξετε και ανάμεσα σε σορμπέ με μάνγκο και φράουλα, βέλγικες βάφλες, ice burgers, μιλκ σέικ με φρέσκο γάλα, ροφήματα και γλυκίσματα όπως καρυδόπιτα, σοκολατόπιτα, ρεβανί κτλ., gelato χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκαιμικό δείκτη (no added sugar) καθώς και dairy free που παρασκευάζεται με γάλα ρυζιού ή γάλα σόγιας.
-Οι δώδεκα διαφορετικές γεύσεις σερβίρονται σε χωνάκια με λάδι καρύδας (σ.σ. διατίθενται και gluten free) ή σε κυπελάκια, με μια επιλογή από διαφορετικά toppings και έξτρα σοκολάτα που τρέχει από την ειδική βρύση!
-Ακολουθείστε τον λογαριασμό @fahrenheitgelato στο Instagram, για να έχετε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση!