Ένας προορισμός που ξεχωρίζει για τη φύση του, τα ψηλά βουνά και τα ποτάμια, τα εντυπωσιακά οινοποιεία του, τα φεστιβάλ και τις ποικίλες εκδηλώσεις του, είναι η Μολδαβία.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Δυναμικό ήταν το παρών που έδωσε η χώρα της Μολδαβίας, στο πλαίσιο της 39ης Philoxenia, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
«Η Μολδαβία είναι μια χώρα, ένας προορισμός ιδανικός για τους φυσιολάτρες, είναι μια χώρα με ποτάμια, βουνά, μοναστήρια, οινοποιία με υπόγεια κελάρια όπου οι ξεναγήσεις γίνονται με τρενάκι» δήλωσε στο debbiestravel.gr η τουριστική πράκτορας Πέλα Ρεβενικιώτου, η οποία μέσα από τη συνεργασία της με την Εθνική Ένωση Εισερχόμενου και Εγχώριου Τουρισμού της Μολδαβίας ANTRIM θέτει τις βάσεις για το ‘άνοιγμα’ του προορισμού από τη Θεσσαλονίκη.
Όπως μας εξήγησε, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προορισμού κατά τη διάρκεια της 39ης Philoxenia, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πενταήμερο πακέτο – οδικό- που θα συνδυάζει το Βουκουρέστι της Ρουμανίας και το Κισινάου -την πρωτεύουσα της Μολδαβίας.
«Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να υλοποιηθεί από την άνοιξη, όπως για παράδειγμα για το Πάσχα, για του Αγίου Πνεύματος και θα είναι οδικό με μια διανυκτέρευση στο Βουκουρέστι, στη συνέχει είναι μια διαδρομή 6-7 ωρών για το Κισινάου της Μολδαβίας, όπου και θα υπάρχει διανυκτέρευση τρεις νύχτες, και στην επιστροφή θα διανυκτερεύσουμε και πάλι στο Βουκουρέστι» μας ενημέρωσε η κα. Ρεβενικιώτου του ταξιδιωτικού γραφείου IOLE Travel.
Μας εξήγησε ότι το ταξίδι θα είναι οδικό, και στην προκειμένη περίπτωση η τιμή του πακέτου θα είναι προσιτή για όσους επιλέξουν την εκδρομή, και δεν θα είναι αεροπορική αφενός για τη μείωση του κόστους, αφετέρου πτήση υπάρχει από Αθήνα, ωστόσο είναι πρωινή και κάποιος που ταξιδεύει από Θεσσαλονίκη, θα την προλάβει οριακά.
Τι κάνει τη Μολδαβία έναν μοναδικό προορισμό
Η Μολδαβία, ένα ανεξερεύνητο διαμάντι της Ανατολικής Ευρώπης, διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ζεστή φιλοξενία, έχει παρθένα φύση, μοναδικά τοπία, σπηλαιώδη μοναστήρια, ξύλινες εκκλησίες, οινοποιεία κάτω από τη γη όπου ξεναγείται κανείς με τρενάκι, μεσαιωνικά κάστρα και βεβαίως φημίζεται για τα κρασιά της αλλά και για τη γαστρονομία της.
Είναι μια από τις παλαιότερες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή κρασιού με μια ιστορία 7.000 ετών, διαθέτει τουλάχιστον 200 οινοποιεία, και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 10 τοπ προορισμούς κρασιού παγκοσμίως. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αμπελώνων ανά κάτοικο και τη μεγαλύτερη συλλογή κρασιού στον κόσμο στο οινοποιείο Milestii Mici με πάνω από 2 εκατ. φιάλες.
Έχει τουλάχιστον 1.000 εκκλησίες και μοναστήρια, 54 ξύλινες εκκλησίες, 7 σπηλαιώδη μοναστήρια και δυο μεσαιωνικά φρούρια. Στο δάσος Κόντρι βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες σπηλιές στον κόσμο, η Σπηλιά του Εμίλ Ρακόβιτσα.
Η Μολδαβία
Η Μολδαβία, γνωστή και ως Δημοκρατία της Μολδαβίας, είναι περίκλειστη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία από τα δυτικά και την Ουκρανία από τα ανατολικά. Έχει ήπιο ηπειρωτικό κλίμα.
Τα σύνορά της με τη Ρουμανία οριοθετούνται από τον ρου των ποταμών Προύθου και κάτω Δούναβη. Υπήρξε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1945 έως το 1991, ανακήρυξε δε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου του 1991. Η συνολική της έκταση είναι 33.843 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024, είναι 2,5 εκατ. κάτοικοι.
Το όνομα “Μολδαβία” προέρχεται από τον ποταμό Μολδάβα, η κοιλάδα του οποίου χρησίμευε ως πολιτικό κέντρο κατά την ίδρυση του Πριγκηπάτου της Μολδαβίας το 1359.
Το Κισινάου είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μολδαβίας. Έχει περίπου 723.100 κατοίκους, εκ των οποίων το 70% είναι μολδαβικής καταγωγής, ενώ το 13% είναι Ρώσοι. Θεωρείται μία από τις πιο περιβαλλοντικές πόλεις της Ευρώπης, βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, στις όχθες του ποταμού Μπικ (ή Μπακ), έναν παραπόταμο του Δνείστερου.
Για να εισέλθει κανείς στη χώρα χρειάζεται διαβατήριο και η βίζα είναι δωρεάν με διάρκεια έως 90 ημέρες.
*
-Η παρουσίαση του προορισμού της Μολδαβίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 39ης Philoxenia, στο Open Stage στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ Helexpo.
-Το ‘παρών’ στην παρουσίαση έδωσαν η εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Εισερχόμενου και Εγχώριου Τουρισμού της Μολδαβίας ANTRIM Elena Stepanov, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Βασίλης Γάκης, ο γενικός πρόξενος της Μολδαβίας στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Παλαζής,
ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Θάνος Μπέγκας, εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού, στελέχη του τουρισμού κλπ.