Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΘεσσαλία9 + 1 λόγοι για απόδραση στον γιορτινό Βόλο!

9 + 1 λόγοι για απόδραση στον γιορτινό Βόλο!

«Είναι αλήθεια»’ είναι αλήθεια ότι στο Βόλο θα περάσεις θαυμάσια, θα απολαύσεις τη γαλήνη της θάλασσας και την ομορφιά του βουνού! Θα ‘ταξιδέψεις’ μέσα από τις γεύσεις, θα ‘ζαλιστείς’ από τα τσίπουρα, θα βρεις χρόνο και για τα εξαιρετικά μουσεία! Στο Βόλο, θα διασκεδάσεις και θα ξεκουραστείς!

Αποστολή + φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Απολαυστικές οι βόλτες στην παραλιακή του Βόλου, 24 ώρες της ημέρας!

1.ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΣ

Με το που μπαίνεις στην πόλη, αισθάνεσαι ότι είναι μέρες γιορτινές, ότι έρχονται τα Χριστούγεννα.  «Ντυμένα» με λαμπιόνια στις αποχρώσεις του μπλε, τα δέντρα στην λεωφόρο Λαμπράκη. Και στη συμβολή των δρόμων Αργοναυτών (παραλιακή), Ιάσωνος και Δημητριάδος το μεγάλο δέντρο και αυτό ‘ντυμένο’ στα μπλε και…I love Volos!!

Πανέμορφα στολισμένος ο Βόλος, τις γιορτινές μέρες!

Και σίγουρα, δεν υπάρχουν λόγια, για τον μπλε ουρανό της οδού Δημητριάδος, από την αρχή σχεδόν του δρόμου έως το τέλος. Απλά, μαγικά!!!

Είναι μαγικός αυτός ο μπλε ‘ουρανός’, επί της Δημητριάδος!!!

2.ΧΩΡΙΟ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ

Παιχνίδια, χρώματα, μουσικές, ξύλινα σπιτάκια, παγοδρόμιο, το σπίτι του Άη Βασίλη διασκεδάζουν καθημερινά μικροί και μεγάλοι στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (πλατεία Δημαρχείου) στο Χωριό Άη Βασίλη. Συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τρενάκια, ταψί, πειρατικό πλοίο, παγοδρόμιο, κρίκοι και στόχος, ζαχαρωτά και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, όλα στο Χωριό του Άη Βασίλη και το παγοδρόμιο με πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις (σ.σ. 120 εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για φέτος). Έξω από το χωριό και η φάτνη και τους τρεις μάγους και αληθινά προβατάκια, προσελκύοντας τον κόσμο και βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες!

Το Χωριό του Αη Βασίλη και το Παγοδρόμιο στο πάρκο του δημαρχείου (Πάρκο Ρήγα Φεραίου)

3.ΒΟΛΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στα Παλιά (οδός Φερών 15) από το Δεκέμβριο του 2014 λειτουργεί το εξαιρετικό μουσείο Βόλος – Μουσείο της Πόλης. Στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου (1920) και μέσα από τις φωτογραφίες του μουσείου και τη σύντομη προβολή μαθαίνεις  ΟΛΗ την ιστορία του Βόλου. Αυτήν την περίοδο φιλοξενείται η μεγάλη περιοδική έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά» η οποία είναι διαρθρωμένη σε 9 ενότητες: Αστικός χώρος, εργασία, κατοικία, ενδυμασία, άνθρωποι, διασκέδαση, ποδόσφαιρο, περίοδοι κρίσης, επανάχρηση. Νέα έκθεση, πιο μόνιμη, αναμένεται να εγκαινιαστεί περί το Μάιο του 2019. Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00 (τηλ. 24210 29878).

Μουσείο Βόλου
Όλη η ιστορία του Βόλου στο μουσείο Βόλου. Να πάτε!

4.ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΗΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ Ν.&Σ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ

Στους χώρους του κυρίως εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας Νικολέτου & Σπυρίδωνα Τσαλαπάτα, λειτουργεί το εξαιρετικό Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, το οποίο δημιουργήθηκε στο διάστημα 2004 – 2006 από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Ένα από τα 9 θεματικά μουσεία του Ιδρύματος, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του εργοστασίου αλλά και της εξέλιξης της πλινθοκεραμοποιίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βόλου ΠΙΟΠ
Στο εξαιρετικό μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα

Ξενάγηση στα νέα τριβεία, τις δεξαμενές αργίλου, το λεβητοστάσιο, την αίθουσα παραγωγής αλλά και την κάμινο Χόφμαν, εκεί όπου η θερμοκρασία έφτανε τους 1.000 βαθμούς Κελσίου! Η ετήσια παραγωγή έφτανε τα 8-9 εκατ. τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1926, λειτούργησε έως το 1975, στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο καθώς και ως πολυχώρος με εστιατόρια, καφέ, αίθουσες συνεδρίων κ.ά. Ώρες λειτουργίας του μουσείου καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 – 17.00 (Νότια Πύλη, Παλιά, τηλ. 24210 29844).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βόλου ΠΙΟΠ
Εικαστική έκθεση και εικόνα από την κάμινο Χόφμαν στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

5.ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ

Απολαυστικές οι βόλτες όλες τις ώρες της ημέρας στην πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρο Αργοναυτών στο κέντρο του Βόλου. Εκεί και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο με την εκπληκτική θέα στον Παγασητικό και τον καταπράσινο λόφο Πευκάκια.

Αργοναυτών παραλιακή Βόλος
Η δελεαστική παραλιακή οδός Αργοναυτών στο κέντρο του Βόλου!

Μοντέρνες καφετέριες και ζαχαροπλαστεία, καφενεία και πιτσαρίες, ταχυφαγεία και βεβαίως δεν μπορούν να λείπουν από την παραλιακή του Βόλου, τα φημισμένα τσιπουράδικα. Στην παραλιακή και το Αχίλλειον, κέντρο πολιτισμού, το ιστορικό Μινέρβα, ξενοδοχεία και βεβαίως γεμάτη ιστιοπλοϊκά σκάφη το ένα πλάι στ’ άλλο.  Στο τέλος της παραλιακής το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (εκεί και η φωταγωγημένη Αργώ*). Η πεζοδρομημένη λεωφόρος συνεχίζει μέχρι την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίου, όμορφη γειτονιά επίσης με τσιπουράδικα.

Το μουσείο Θεσσαλίας στο τέλος της Αργοναυτών, το άγαλμα υπέρ των πεσόντων και η Αργώ όπου το βράδυ φωταγωγείται!

6.ΑΡΓΩ

Το σύμβολο της πόλης, το μυθικό πλοίο που έγινε γνωστό παγκοσμίως, μέσω του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας των Αργοναυτών και του Ιάσωνα στην Κολχίδα. Από τον Βόλο ξεκίνησε η Αργώ με προορισμό την Κολχίδα της Μαύρης Θάλασσας (σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας) για να φέρει ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες πίσω το «χρυσόμαλλο δέρας».

Το μακροτάξιδο καράβι η Αργώ η κοσμοτραγουδημένη
Όμηρος Οδύσσεια

Το σύμβολο της πόλης, η Αργώ, το μπρούτζινο άγαλμα, βρίσκεται επί της Αργοναυτών, στο ύψος της εισόδου του επιβατικού λιμανιού του Βόλου. Ωστόσο, για τις ημέρες των εορτών το αντίγραφο της ιστορικής *Αργούς που δημιουργήθηκε βρίσκεται στο τέλος της παραλιακής, μπροστά από το μνημείο των αγωνιστών υπέρ της πατρίδας και το χαρακτηριστικό γεφυράκι. (σ.σ. τον υπόλοιπο καιρό η Αργώ βρίσκεται εντός του εμπορικού λιμανιού του Βόλου).

ΑΡΓΩ Βόλος
Το αντίγραφο της ιστορικής Αργούς βρίσκεται στο τέλος της παραλιακής του Βόλου, επί της Αργοναυτών

7.ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ

Σε πολλούς αρέσει ο μύθος ότι στο Βόλο έχει περί τα 300 και βάλε τσιπουράδικα. Ρεαλιστικά, τα τσιπουράδικα στο Βόλο υπολογίζονται στα 73. Τσίπουρο και μεζές, μεζές και τσίπουρο! Κάθε 25άρι (ο όρος 25άρι αναφέρεται στα μικρά ιδιόρρυθμα μπουκαλάκια που σερβίρεται το τσίπουρο των 50ml) φέρει στο τραπέζι και διαφορετικό μεζέ.

Μια ιεροτελεστία, που διατηρήθηκε από τα προσφυγικά χρόνια, το 1922, καθιερώνοντας τη συνοδεία του ποτού με διαφορετικό μεζέ, κυρίως θαλασσινούς μεζέδες.

(Μας έρεσε το τσίπουρο διπλής απόσταξης βιολογικής καλλιέργειας της οικογένειας Τοκαλή από τη Νέα Αγχίαλο. Με ή χωρίς γλυκάνισο, καθώς και κρασί λευκό, ερυθρό, ροζέ).

Βόλος χωρίς τσίπουρα δεν γίνεται! Τέλος…!

8.ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Και βεβαίως, δεν είναι μόνο τα τσιπουράδικα που σερβίρουν τα περίφημα μεζεδάκια, δεν είναι μόνο το τσίπουρο – το απόσταγμα των σταφυλιών μετά το πάτημά τους για κρασί. Είναι και οι σούβλες και οι ποικιλίες κρεάτων, είναι η πηλιορείτικη κουζίνα με το σπετζοφάι της (ντόπιο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές), είναι τα χόρτα τα τσιγαριστά με αυγά, το μπουμπάρι (θυμίζει λουκάνικο αλλά περιέχει ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι), τα τσιτσίραβλα (χόρτα), τα κρίταμα, οι πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, το μυρωδάτο μέλι, τα χειροποίητα ζυμαρικά και τόσα άλλα!

Κοντοσούβλι να γλύφεις και τα δάκτυλά σου!!

9.ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ

Ο Βόλος και το γειτονικό του Πήλιο, το μυθικό βουνό των Κενταύρων, είναι ο απόλυτος προορισμός για όλους όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν θάλασσα και βουνό! Εκεί που κάνεις σκι στα Χάνια και θαυμάζεις τη θέα προς τη θάλασσα (θέλετε τον Παγασητικό κόλπο ή το Αιγαίο;), εκεί, σε μία ώρα πίνεις τα τσίπουρά σου στην παραλία του Βόλου!

Από το βουνό βρίσκεσαι στην παραλιακή του Βόλου, σε λιγότερο από μια ώρα, και απολαμβάνεις τα τσιπουράκια σου!

Και αν σου ‘ρθει, μπαίνεις και στο πλοίο, και σε 2 ώρες και κάτι, φτάνεις και στα νησιά, στις Σποράδες!

Τσουπ, απέναντι και ο επιβατικός σταθμός, μπαίνεις στο καράβι, πας και στο νησί!

10.ΔΙΑΜΟΝΗ

Η ξενοδοχειακή υποδομή στην πόλη του Βόλου προσφέρει ευχάριστη διαμονή, και σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από τη διακριτική πολυτέλεια. Μια τέτοια επιλογή, αποτελεί το ιστορικό ξενοδοχείο ΑΙΓΛΗ, στην παραλιακή του Βόλου, απέναντι από το λιμάνι και τον επιβατικό σταθμό. Στην καρδιά του Βόλου, το ΑΙΓΛΗ διαθέτει δωμάτια και σουίτες με θέα και όλες τις ανέσεις, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει και για το πλούσιο πρωινό του στους καλαίσθητους χώρους του ξενοδοχείου, με τις προσιτές του τιμές, συνδυάζοντας άριστα το λεγόμενο value for money!

Ξενοδοχείο Αίγλη Βόλος
Διακριτική πολυτέλεια στο ιστορικό ΑΙΓΛΗ στην καρδιά του Βόλου!

*

-Ο Βόλος απέχει 202 χλμ. από Θεσσαλονίκη ακολουθώντας την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Από την Αθήνα τα χλμ. είναι περίπου 350, και βγαίνετε είτε στον κόμβο του Βελεστίνου (από εκεί θα διανύσετε 12 χλμ. σε επαρχιακή οδό) είτε στον κόμβο Μικροθηβών (25 χλμ. σε επαρχιακή οδό).

-Ο Κρατικός αερολιμένας Νέας Αγχιάλου απέχει 25 χλμ. από Βόλο και πτήσεις εκτελούνται Μάιο – Οκτώβριο. Είναι πτήσεις τσάρτερ από Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία (για το 2018 προστίθεται και 2η πτήση από Γαλλία).

-Υπάρχει και σιδηροδρομικός σταθμός με καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μέσω Λάρισας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα