Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΞεκινούν τα κρουαζιερόπλοια

Ξεκινούν τα κρουαζιερόπλοια

Τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του για φέτος το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι έμποροι του κέντρου δεν περιμένουν και πολλά από τους συγκεκριμένους τουρίστες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Ό,τι έρχεται σ’ αυτήν την πόλη, κάτι προσθέτει στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων» σημειώνει στο Northpress.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια δίνουν ελάχιστη προσθετική στην τοπική οικονομία. «Με δυο καφέδες, ένα σάντουιτς ή ένα πακέτο τσιγάρα δε γίνεται δουλειά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης προσθέτοντας ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι οι τουρίστες που θα ψωνίσουν από τα εμπορικά καταστήματα.

30 κρουαζιερόπλοια

Η φετινή σεζόν «ανοίγει» τη Μεγάλη Τετάρτη με την έλευση του «Aegean Odyssey» το οποίο θα έρθει από Καβάλα και θα συνεχίσει για Βόλο.

Σύμφωνα, με την προγραμματισμένη λίστα αφίξεων για φέτος, 30 κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, λόγω των γενικότερων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αναμένονται κάποιες προσθήκες, αλλαγές ή και ακυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, 34 ήταν τα κρουαζιερόπλοια που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας συνολικά 26.356 επιβάτες. Η έναρξη της σεζόν είχε γίνει  στις 31 Μαρτίου 2015 ενώ το τεράστιο Costa Pacifica με τους 3.000 επιβάτες που ήταν και το τελευταίο της σεζόν (18 Νοεμβρίου 2015), προς στιγμήν, δεν εμφανίζεται στη φετινή λίστα των αφίξεων.

«Ναι» στις Κυριακές, εφόσον…

Σε ερώτηση του Northpress.gr προς τον πρόεδρο του ΕΣΘ, κ. Φιλιππίδη, σχετικά με το εάν είναι σύμφωνος για το άνοιγμα των καταστημάτων τυχόν Κυριακές που θα προσεγγίζουν τη Θεσσαλονίκη κρουαζιερόπλοια, μας  απαντά: «για να ανοίξω 6.500 μαγαζιά ή 1.800 μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, το κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να έχει τεράστια προσθετική» και συμπληρώνει «θα είναι μεγάλο ρίσκο, και σίγουρα δεν μπορώ να ανοίξω ένα δρόμο μόνο (π.χ. Τσιμισκή)’ ή θα πρέπει να ανοίξουν όλα ή κανένα».

Τέλος, για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στον τομέα της κρουαζιέρας και κατ΄ επέκταση να τονωθεί περαιτέρω η τοπική οικονομία, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, θα πρέπει να υπάρχουν συνδυαστικά πακέτα με Βόλο, Καβάλα και Τουρκία, γιατί ναι μεν στην Τουρκία τώρα υπάρχουν ακυρώσεις που μπορεί να ωφελήσουν κάποιους προορισμούς,  ωστόσο οι εμπλεκόμενοι εξετάζουν τον προγραμματισμό τους μακροπρόθεσμα.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα