Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ και οι επιπτώσεις της

Θεσσαλονίκη: Η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ και οι επιπτώσεις της

Η «αναμενόμενη» ματαίωση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, εν καιρώ πανδημίας του κορονοϊού, μεταφράζεται με την απόλυτη καταστροφή για την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μπορεί η δημόσια υγεία να προέχει, ωστόσο η πανδημία έχει αφήσει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο, τονίζουν επιχειρηματίες και φορείς της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την ανακοίνωση σχετικά με τη ματαίωση της 85ης ΔΕΘ, του κορυφαίου θεσμού της πόλης.

«Είναι η απόλυτη καταστροφή» τονίζουν στο debbiestravel.gr επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας  «ο κορονοϊός είναι το πρόβλημα’ ο κορονοϊός μας καταστρέφει»!

Σύμφωνα με πληροφορίες του debbiestravel.gr, οι κρατήσεις  στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για τις ημέρες διεξαγωγής της 85ης ΔΕΘ (5-13 Σεπτεμβρίου) κινούνταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι οποίες ωστόσο, δεν συνακολουθούσαν και τις σχετικές προκαταβολές, όπως τουλάχιστον, γινόταν, την προ κορονοϊού εποχή.

Όπως τονίζουν επιχειρηματίες του χώρου, θα πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν. «Εάν δεν προστατευθούν, θα κλείσουν» λένε χαρακτηριστικά στο debbiestravel.gr.

Πλήγμα για την πόλη

Πλήγμα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή καθιστά η απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ, και όπως δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας «Η απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία συνιστά αναμφίβολα ένα πλήγμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή. Όταν, όμως, οι λόγοι που οδηγούν στη λήψη μιας τόσο βαριάς απόφασης έχουν να κάνουν με την προάσπιση της δημόσιας υγείας, οφείλουμε όλοι να σταθούμε με υπευθυνότητα» συμπληρώνοντας «Οι ειδικοί επιστήμονες μίλησαν, η κυβέρνηση καθόρισε τα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό η απόφαση ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης και κατανοητή είναι και απολύτως σεβαστή. Ταυτόχρονα, όμως, με θλίβει βαθιά και με ανησυχεί ως προς τις επιπτώσεις της στην οικονομία της πόλης».  

Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής ΔΕΘ εκφράζει από τη μεριά του και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και όπ τονίζει ο πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα θα συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα».

Και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Τάσος Καπνοπώλης  δηλώνει «Θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ

Και ενώ, η διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΘ – Helexpo, προετοιμάζονταν με μεγάλο ενθουσιασμό για τη διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ, τηρώντας τα απαιτούμενα πρωτόκολλα υγιεινής, η ανακοίνωση της Κυβέρνησης σχετικά με τη ματαίωση, σκόρπισε θλίψη αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα στους κύκλους του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης.

«Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια Ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, καθώς τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «η  ΔΕΘ-Helexpo συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, σχεδιάζοντας το μέλλον, παρά τις αντίξοες συνθήκες και επεξεργάζεται μια σειρά νέων ιδεών και δράσεων, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν σταματά, μιας και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας.».

Να σημειώσουμε ότι η 85η ΔΕΘ ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί 5 – 13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

Πέρυσι, τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, με πάνω από 1.600 εκθέτες, και τιμώμενη χώρα την Ινδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα