Τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης, κατά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, μεταφέρει η έκθεση που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
«Souvenirs de Salonique: Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ‘τρέχει’ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α), στην αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault».
Αναζητώντας το ρόλο της Γαλλίας, γνωρίζετε ότι η Γαλλία επέλεξε να ιδρύσει ένα από τα πρώτα της Προξενεία, το 1686, στη Θεσσαλονίκη;
Ότι, το 1906, η Λαϊκή Αποστολή, επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό – το Λυσέ;
Ότι η αρχική κατασκευή πολλών σύγχρονων υποδομών της περιοχής έγινε από τα γαλλικά στρατεύματα της Στρατιάς της Ανατολής κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Ότι μερικοί εμβληματικοί τόποι της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι, Νέα Παραλία) φέρουν την υπογραφή Γάλλων αρχιτεκτόνων;
Ενότητες
Η εν λόγω έκθεση αποτελείται από έξι ενότητες, συνοδεύεται δε από διαλέξεις και εκδηλώσεις στην πόλη, με στόχο να αναπαραστήσουν αυτές τις ιστορίες.
Οι έξι ενότητες που παρουσιάζονται είναι:
1.Απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη – Δημιουργία Γαλλικού Προξενείου
2.Η γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης – Το Λιμάνι
3.Η Εβραϊκή κοινότητα και η εδραίωση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη
4.Το έργο των γαλλικών θρησκευτικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη – τα σχολεία των Λαζαριστών, των Αδελφών του Ελέους, των Φρέρηδων
5.Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη – Η πυρκαγιά του 1917 και Γάλλοι αρχιτέκτονες
- Η ίδρυση, η λειτουργία και η παρουσία του «Λυσέ».
*
-Η έκθεση «Souvenirs de Salonique: Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα» βρίσκεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α), στην αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault» και θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου. Ωρες λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή 16.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 20.00. Για σχολικές επισκέψεις, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 2310 821231 (εσωτ. 113).
-Η έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 9-12 Μαΐου 2019.
-Απόψε, Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 20.00, στην αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault» θα γίνει παρουσίαση «Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου – Θεσσαλονίκη 1915 – 1918», με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα, καθηγητή, Τμ. Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση.
-Τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στις 17.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Μασσαλία, Συνδέσεις του παρελθόντος με τα λιμάνια του σήμερα». Την ίδια μέρα, θα παρουσιαστούν σημαντικέ ελληνογαλλικές συνεργασίες, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κου Christophe Chanteppy.