Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΟι «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης» στη Ρωμαϊκή Αγορά

Οι «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης» στη Ρωμαϊκή Αγορά

Εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης οργανώνει το Σωματείο «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης».

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, στις 13.00, στην Ρωμαϊκή Αγορά.

Θα μιλήσει η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης» ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση από την ίδια. Στη συνέχεια θα γίνει σύντομη ενημέρωση για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις του Σωματείου για το 2018  και θα κοπεί βασιλόπιτα.

Ο δρόμος και η στοά δίπλα, στη νότια πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς

 Ρωμαϊκή Αγορά

 

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, που για τρεις περίπου αιώνες αποτέλεσε κύριο σημείο αναφοράς της πόλης, καθώς και διοικητικό κέντρο, ανεγέρθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το τέλος του 2ου αι. και το πρώτο τρίτο του 3ου αι. μ.Χ.

Χτίστηκε ως κάτι αντίστοιχο προς την ελληνική Αγορά, με αρχέτυπο όμως το κέντρο της Ρώμης. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το συγκρότημα της Ρωμαϊκής Αγοράς υπέστη αλλαγές, διατήρησε ωστόσο κάποιες από τις λειτουργίες του σαν κοινωνικό κέντρο της πόλης.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα λιθόστρωτου δρόμου, αγωγοί και οχετοί αποχέτευσης, καθώς και αργυρά νομίσματα και λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά.
Η μεγαλοπρεπής αρχαία Στοά των ειδώλων (
Las Incantadas-Οι μαγεμένες) υπήρχε στο ύψος περίπου της σημερινής Εγνατίας και ήταν μέρος του συγκροτήματος της Ρωμαϊκής Αγοράς. Από τη στοά αυτή μάλιστα πραγματοποιούνταν η είσοδος στην Αγορά. Ανάγλυφες παραστάσεις οκτώ μυθικών προσώπων στόλιζαν τη στοά.

Το 1864, μετά από εντολή της Οθωμανικής κυβέρνησης, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου από το Γάλλο E. Miller, εκεί όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

 

*

-Το Σωματείο «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης» έχει ως βασικό σκοπό να συμβάλει στη διάσωση, προστασία, προβολή και ανάδειξη των μνημείων της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης σε θέματα προστασίας των μνημείων της πόλης και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

           

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα