Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΣτη Χαλκιδική η πρώτη Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών»

Στη Χαλκιδική η πρώτη Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών»

«Το ότι έχουμε τόσες «Γαλάζιες Σημαίες στο νομό, δεν υπερβάλλουμε όταν λέμε “σαν τη Χαλκιδική…πουθενά”» τονίζει γεμάτος περηφάνια στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, η φετινή ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Η παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική!

Όπως εξηγεί στο debbiestravel.wordpress.com ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής «η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» στη Χαλκιδική είναι η πιστοποίηση της πραγματικότητας ότι τα νερά της Χαλκιδικής είναι πεντακάθαρα και οι ακτές της υπέροχες, ούτως ώστε οι παραλίες μας να είναι ο κυριότερος μοχλός της τουριστικής προβολής για την περιοχή μας»!

DSC_0121.JPG

Η παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο Τύπου από την έδρα του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) στην Δανία.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες ανακοινώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), από το 1992 Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση στην Κοπεγχάγη.

DSC_0313.JPG

Στην Ελλάδα η ανακοίνωση

«Φέτος, το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) επιλέγει να ανακοινώσει στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, τις διεθνώς βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτές και μαρίνες, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του προγράμματος» επισημαίνει η Lesley Jones, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, FEE. Σύμφωνα με την ίδια, είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αυτόν τον τρόπο από το FEE.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νίκος Πέτρου, σχολιάζοντας την πραγματοποίηση της εμβληματικής σημασίας τελετής του FEE στη χώρα μας ανέφερε: «Η Γαλάζια Σημαία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα όμως είναι και ισχυρό εργαλείο για τη προστασία του περιβάλλοντος στον ευαίσθητο παράκτιο χώρο, μέσα από την υπεύθυνη αειφορική διαχείριση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε αριθμό βραβευμένων ακτών, και στόχος μας είναι να τις αυξάνουμε συνεχώς και, γιατί όχι, να κατακτήσουμε την πρώτη θέση παγκοσμίως».

Η «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη χρονιά, ξεκινούν να ετοιμάζουν την ακτή τους στις αρχές του Ιουνίου. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν την ακτή τους, να παραλάβουν και αναρτήσουν τη Γαλάζια Σημαία έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών για την ακτή τους.

Tips

-Να σημειώσουμε ότι η τελετή αναγγελίας βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών για το 2016 και η ανακοίνωση Παγκόσμιων βραβεύσεων από το FEE, είναι προγραμματισμένη για τις 12.30 μ.μ.

-Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί στελέχη της κυβέρνησης, οι πολιτικές και πολιτειακές αρχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και πολλοί φορείς του τουριστικού χώρου.

-Η Ελλάδα, την χρονιά που μας πέρασε, κατείχε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες, στο Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», με 395 συνολικά βραβευμένες ακτές και μαρίνες.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα