Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΈνωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: Αντιδράσεις για τον πρόσθετο φόρο διαμονής

Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: Αντιδράσεις για τον πρόσθετο φόρο διαμονής

Κύμα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στον κλάδο της ξενοδοχίας οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για πρόσθετο φόρο διαμονής, το λεγόμενο ‘πράσινο τέλος’ υπέρ των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές.

ΝΤΈΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Πρόσθετος φόρος διαμονής : νομοθέτηση στο πόδι ή συνειδητή επιλογή το χτύπημα στα ξενοδοχεία σε προορισμούς με χαμηλές τιμές και το χάδι στα ξενοδοχεία στους προορισμούς με υψηλές τιμές;» είναι ο τίτλος του δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) και αφορά βεβαίως τον πρόσθετο φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία της χώρας, από 1 έως 6 ευρώ, ανάλογα τα αστέρια της κάθε επιχείρησης.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΞΘ, η Κυβέρνηση εξήγγειλε τη νομοθέτηση για τον πρόσθετο φόρο διαμονής χωρίς να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου.

«Αν δεν ακολουθήσει το δρόμο που της έδειξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) της νέας διαβούλευσης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου με τα αυτονόητα που αυτό συνεπάγεται.» επισημαίνεται.

Πεντάστερα με τιμές στα 90 ευρώ/δωμάτιο

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να προέλθουν στον ‘κουμπαρά’ του Κράτους από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής, από ένα έως έξι ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Το μέτρο αφορά ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, ύψους 300 εκατομμυρίων, που από το 2024 θα ενισχυθεί στα 600 εκατομμύρια, και σκοπός είναι το κράτος να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι αντιδρούν για το μέτρο το οποίο επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, «αν το απλό παράδειγμα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη ή στη Δράμα με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου τα 90 ευρώ που επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10 ευρώ δεν αρκεί, να συμπληρώσουμε και τη «φαεινή» ιδέα για τον τριπλασιασμό του φόρου στα ενός αστέρος ξενοδοχεία που αν η Πολιτεία δε θέλει να υπάρχουν, πιο έντιμο είναι να τους το πει.»

Ο φόρος διαμονής και οι αυξήσεις

Σ’ ότι αφορά το φόρο διαμονής, που επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο είναι:

Ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια 0, 50 λεπτά. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στο 1,5 ευρώ

Ξενοδοχεία 3 αστέρων 1,5 ευρώ. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στα 3 ευρώ

Ξενοδοχεία 4 αστέρων 3 ευρώ. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στα 7 ευρώ

Ξενοδοχεία 5 αστέρων 4 ευρώ. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στα 10 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα