Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΧιόνια στη Θεσσαλονίκη: Το χάος και οι ευθύνες

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη: Το χάος και οι ευθύνες

Για άλλη μια φορά, η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στο έλεος του χιονιά, και με το μπαλάκι των ευθυνών να πετιέται από τον έναν στον άλλο!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Μήπως έχουμε μετρό, και δεν το ξέρω;» αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε απευθείας σύνδεση τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, που μετέδιδε την τρέχουσα επικαιρότητα, στην πόλη, μετά τη σφοδρή χιονόπτωση. (σ.σ. το ερώτημά του αφορούσε στην απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου 2019, έως τις μεσημεριανές ώρες).

Δυο χρόνια μετά, ήταν Ιανουάριος του 2017, και τα καιρικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται.

Σήμερα, ‘χτύπησε’ η «Σοφία», έτσι ονόμασαν το καιρικό φαινόμενο που έπληξε κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι μετεωρολόγοι το επαναλάμβαναν, ξανά και ξανά, και προειδοποιούσαν, ξανά και ξανά. Σε σημείο, που βαρεθήκαμε, πια, να τα ακούμε ξανά και ξανά.

 Χωρίς λεωφορεία

Ωρα 12.30 το μεσημέρι, Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, και η ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ, δεν έχει κάποια ενημέρωση, σχετικά, με την κυκλοφορία των λεωφορείων.

Ο κόσμος θέλει να πάει στις δουλειές του, και υπήρχε ενημέρωση στα τοπικά site, ότι έως τις 14.00, δεν θα κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα παραμείνει μέχρι τις 14:00 η Θεσσαλονίκη. Το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τον ΟΑΣΘ για τις μετακινήσεις του θα πρέπει να βρει εναλλακτικό τρόπο.

Τα λεωφορεία, τελικά, δειλά δειλά, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, ωστόσο, σ’ ότι αφορά για τον εάν η ευθύνη ήταν αποκλειστικά του ΟΑΣΘ, ή όχι, σχετικά με την κυκλοφορία τους, την απαγόρευση έως τις 14.00, κτλ., δεν δόθηκε κάποια ξεκάθαρη απάντηση σε δημοσιογράφο, που ήταν σε απευθείας σύνδεση, σε έκτακτη εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, μιλώντας στον δημοσιογράφο, σε απευθείας σύνδεση, είπε χαρακτηριστικά «κοιμήθηκα στις 4 τα ξημερώματα, με πήρε όμως ο πρόεδρος του αεροδρόμιου ‘Μακεδονία’ και μου ζήτησε λεωφορεία, και εμείς στείλαμε 2-3 λεωφορεία, από το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης».

«Βασική επιδίωξη του ΟΑΣΘ είναι να διεξάγεται ομαλά το συγκοινωνιακό έργο, με σεβασμό στις προσπάθειες να καθαριστεί το οδικό δίκτυο αλλά και στην ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων» ανακοίνωση του ΟΑΣΘ στις 14.00.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Όχι, το αεροδρόμιο ΔΕΝ έκλεισε, στο αεροδρόμιο υπήρξαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, λόγω των έντονων νεφώσεων και της ομίχλης.

«Εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων παρατηρούνται καθυστερήσεις στο πτητικό πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρία, ή τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα. Ευχαριστούμε» είναι η ειδοποίηση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’, πλαισιωμένη σε κόκκινο φόντο.

Πρωινές πτήσεις ακυρώθηκαν το πρωί από Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Ηράκλειο, Βερολίνο, ακυρώνεται η πτήση για Σκύρο, Βιέννη. Αρκετές είναι βεβαίως οι καθυστερήσεις σε αναχωρήσεις, αφίξεις πτήσεων.

Σ’ ότι αφορά την πτήση από το Λονδίνο για Θεσσαλονίκη, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην… Τιμισοάρα της Ρουμανίας, γεγονός που αφορά αποκλειστικά την χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία που εκτελούσε το δρομολόγιο, και σε καμία περίπτωση, δεν ευθύνεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

«Δεν έκλεισε κανένας διάδρομος’ πτήσεις ακυρώθηκαν και καθυστερούν λόγω χαμηλής νέφωσης» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Fraport Γιάννης Παπάζογλου.

Όπως επισήμανε στο debbiestravel.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport – διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’- Γιάννης Παπάζογλου, «αυτή τη στιγμή έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, είχαμε 4 απογειώσεις και 4 προσγειώσεις».

Ρωτήσαμε τον κ. Παπάζογλου, εάν η διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου οφείλει να ενημερώσει τους επιβάτες για τις καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων.

«Δεν έχουμε σχετική πληροφόρηση, πέραν των αεροπορικών εταιριών, και των εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης» τονίζει ο κ. Παπάζογλου στο debbiestravel.gr.

Καθυστερήσεις στα τρένα

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με την κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα δρομολόγιά της.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ευχαριστεί το επιβατικό κοινό για την προτίμησή του, αλλά και για την κατανόηση που επιδεικνύει στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Η ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

-Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει διατηρηθεί προσπελάσιμο στο σύνολό του. Λόγω της έντασης και της διάρκειας της χιονόπτωσης και για την ασφάλεια των μετακινουμένων είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Το σύνολο της δύναμης αποχιονισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενο από 200 εργαζόμενους, 100 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, συνεχίζει να επιχειρεί για τρίτο εικοσιτετράωρο, στην προσπάθεια να κρατηθεί προσπελάσιμο όλο το οδικό δίκτυο. Μέχρι τώρα τα συνεργεία της Περιφέρειας έχουν ρίξει πάνω από 3.500 τόνους αλατιού σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

-Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

-Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν σε κάθε περίπτωση αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Σχετικά με την απόφαση του ΟΑΣΘ να μην κυκλοφορήσουν αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει ότι ουδέποτε έδωσε ή εξέδωσε οδηγία, ανακοίνωση ή εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων. Η απόφαση να μην κυκλοφορήσουν αστικά λεωφορεία είναι αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΣΘ. Για τη διευκόλυνση μάλιστα της κίνησης των αστικών λεωφορείων, η Περιφέρεια φρόντισε να καθαρίσει τις προσβάσεις στα αμαξοστάσια του Οργανισμού.

-Όλες οι προσβάσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτές, με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα