Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΚαταρράκτες στην Χαλκιδική;

Καταρράκτες στην Χαλκιδική;

Μπορεί, οι περισσότεροι να την γνωρίζετε – και να την αγαπάτε- για τις ελκυστικές της παραλίες, ωστόσο, έχει κι άλλα κρυμμένα… μυστικά!

Στην ορεινή Χαλκιδική, και συγκεκριμένα στο χωριό Βαρβάρα, στο δρόμο μεταξύ Βαρβάρας και Ολυμπιάδας, κάπου μέσα στο δάσος, και σε μια απόσταση 3,5 χλμ. ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥ, από τον κεντρικό δρόμο, κρύβονται οι περίφημοι καταρράκτες της Βαρβάρας! Οι καταρράκτες της Χαλκιδικής!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η  Βαρβάρα Χαλκιδικής είναι ένα χωριουδάκι στα ορεινά του νομού, σε υψόμετρο 550 μ., ανάμεσα στα υψώματα Δρεβενίκο και Σουγκλιάνι.

Από την Αρναία απέχει 20 χλμ., φεύγοντας για Ιερισσό, Άγιο Όρος, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες και στρίβοντας, σε κάποιο σημείο αριστερά.

Για τους περίφημους καταρράκτες της, αφήνετε πίσω σας το χωριό, ακολουθώντας ουσιαστικά το δρόμο για Ολυμπιάδα, μια πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα στο δάσος, ωστόσο με αρκετές στροφές.

Ύστερα από 7,5 χλμ. φτάνετε στην τοποθεσία Πέντε Βρύσες (το σημείο λέγεται και Κρασονέρι), με τις χαρακτηριστικές πέντε πέτρινες βρύσες, και λίγους ξύλινους πάγκους ιδανικούς για πικνίκ (σ.σ. αυτήν την εποχή έχει πάρα πολλά μυγάκια, προφανώς από τα πολλά τρεχούμενα νερά!).

Διανύοντας ακόμη 2,2 χλμ., θα δείτε σχετική πινακίδα για τους καταρράκτες (σ.σ. υπάρχει και ένα λευκό εκκλησάκι, του Αγίου Νικολάου). Από εκεί ξεκινάει ο χωματόδρομος καλής βατότητας, συνολικού μήκους 3,5 χλμ.. Ωστόσο, τα τελευταία 900 μέτρα (από το σημείο της απότομης αριστερής στροφής) θέλουν περισσότερη προσοχή, αφού ο χωμάτινος δρόμος έχει νεροφαγώματα και εξογκωμένες πέτρες).

Αυτήν την εποχή, αρκετοί σταθμεύουν πριν το τελικό σημείο (που ουσιαστικά είναι και πιο απότομο), ωστόσο, άλλα 300 περίπου μέτρα οδηγούν μέχρι το τελικό σημείο στάθμευσης. Ξύλινη πινακίδα ενημερώνει ότι για τον 1ο Καταρράκτη θα διανύσετε 20 λεπτά της ώρας, διασχίζοντας ξύλινα γεφυράκια και σηματοδοτημένο μονοπάτι, όπου σε ελάχιστα σημεία είναι λίγο ανηφορικό.

Το πολύ 10 λεπτά θα κάνετε. Ένας διπλός και ένας μονός καταρράκτης χαρίζουν την ομορφιά τους και τη μοναδικότητά τους, σ’ όλους όσους τους κάνουν την τιμή να τους επισκεφτούν! Μια μικρή βάθρα σας προ(σ)καλεί να βουτήξετε. Άρα, όταν ξεκινήσετε για τους καταρράκτες, να φοράτε και το ΜΑΓΙΟ σας, και ίσια παπούτσια, έστω και σαγιονάρες, όχι ψηλά, πλατφόρμες και τα σχετικά…!

Σ’ ότι αφορά τον 2ο Καταρράκτη, από το σημείο πάρκινγκ, που έχει και δυο ξύλινους πάγκους, περπατάτε 282 μ.,

όπου αρχικά το μονοπάτι είναι βατό, στη συνέχεια θα πρέπει να περάσετε το ρέμα, να ανηφορίσετε, έχει ένα σημείο λίγο δύσκολο, ωστόσο, με μεγάλη προσοχή, κατηφορίζετε + τα 15 περίπου ξύλινα – και απότομα- σκαλοπάτια,

και φτάνετε στον προορισμό σας. Λιγότερος κόσμος εκεί, καθ’ ότι δυσκολότερη και η πρόσβαση!

*

-Η διαδρομή για τους καταρράκτες, με αφετηρία σας τη Θεσσαλονίκη, απέχει περίπου 95 χλμ. Από Αρναία Χαλκιδικής απέχει 20 χλμ. Από Ασπροβάλτα 35 χλμ., από Ολυμπιάδα 17 χλμ., από Σταυρό 25 χλμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα