Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Φθινοπωρινή Χαλκιδική!

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μία από τις ωραιότερες εποχές, για κολύμπι, θάλασσα, περπάτημα, και γενικώς διακοπές, ολιγοήμερες ή μη. Απόδραση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής!

Κείμενο + φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η Χαλκιδική με τις τρεις της χερσονήσους βρέχεται δυτικά από το Θερμαϊκό κόλπο, βορειοανατολικά από το Στρυμονικό ενώ νότια από τους κόλπους της Κασσάνδρας (ή Τορωναίος), του Αγίου Όρους (ή Σιγγιτικός) και του Ακάνθιου (ή της Ιερισσού) ανατολικά του Αγίου Όρους. Ο δε ορεινός της όγκος καλύπτεται από τον Χολομώντα που δυτικά του έχει τον Χορτιάτη και ανατολικά το Στρατονικό.

Σύμφωνα με τους μύθους, στην Κασσάνδρα ή Παλλήνη όπου τα αρχαία χρόνια λεγόταν Φλέγρες (σημαίνει «τα αναμμένα χωράφια) διαδραματίστηκε η περίφημη Γιγαντομαχία, η οποία τοποθετείται στο Φλεγραίο πεδίο. Συμμετείχαν πολλές θεότητες, ακόμη και οι Μοίρες και θνητοί. Οι Γίγαντες, γεννήθηκαν από τις στάλες αίματος που έπεσαν από την πληγή του Ουρανού, όταν ακρωτηριάστηκε από το γιο του Κρόνο. Τις περιμάζεψε η Γαία και με το πέρασμα του χρόνου γέννησε τους τερατώδεις Γίγαντες. Όντα τρομακτικά και υπερφυσικά διεκδίκησαν την εξουσία από τους Ολύμπιους θεούς. Η μάχη ήταν πολύ σκληρή και ο Δίας χρειάστηκε να δώσει μεγάλο αγώνα πριν βασιλέψει οριστικά στον Όλυμπο. Αυτή η μάχη έμεινε γνωστή με το όνομα Γιγαντομαχία.

Εκεί, θα αποδράσουμε, στην Κασσάνδρα, και αφήνουμε τη Σιθωνία και την Προ του Άθω Περιοχή για επόμενες αποδράσεις.

Κασσάνδρα

Διαδρομή για τη χερσόνησο της Κασσάνδρας

Ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη και μέχρι να φτάσουμε στη Νέα Ποτίδαια (σημείο που ξεκινάει ουσιαστικά ο δρόμος για το πρώτο «πόδι») συναντάμε στο 35ο χλμ. πινακίδα για Άγιο Παύλο (+1 χλμ.), Νέα Καλλικράτεια, στο 40ο χλμ. για Νέα Καλλικράτεια (+3 χλμ.), Νέα Σύλλατα (+5 χλμ.), Νέα Τρίγλια, Πετράλωνα (+12 χλμ.), Γεωπονικά (+ 2χλμ.), στο 46ο χλμ. για Σωζόπολη (+ 1 χλμ.), λίγο πιο κάτω για Νέα Πλάγια, Τρίγλια (+ 3 χλμ.).

Στο 50ο περίπου χλμ. υπάρχει πινακίδα εξόδου για Νέα Μουδανιά, αναπτυγμένη κωμόπολη, χειμώνα καλοκαίρι.

Ανατολικά της Κασσάνδρας

Νέα Ποτίδαια

Η Νέα Ποτίδαια τα παλιά χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα «Πόρτες της Κασσάνδρας» ή «Πόρτες» ενώ κατά την αρχαιότητα μαζί με την Όλυνθο ήταν στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Η θέση της είναι στρατηγική αφού ελέγχει δυο κόλπους, το Θερμαϊκό και τον Τορωναίο.  Η διώρυγά της, η οποία αναφέρεται ήδη από την εποχή του Στράβωνα (1ος αιώνας μ.Χ.) ανοίχτηκε οριστικά το 1930.

Η διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, όπως φαίνεται από ψηλά (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Σάνη

Εδώ βρισκόταν η αρχαία Σάνη η οποία ήταν και αυτή μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα η Σάνη αποτελεί πολυτελές παραθεριστικό κέντρο με ξενοδοχειακά συγκροτήματα μπροστά στη θάλασσα αλλά και ιδιωτικές βίλες μέσα στα πευκοδάση. Μεταξύ άλλων εντυπωσιάζει ο βυζαντινός πύργος της αγιορείτικης μονής Σταυρονικήτα, στην χερσόνησο του οποίου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Νέα Φώκαια

Χτισμένη από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας το 1922, η Νέα Φώκαια αποτελεί μικρό τουριστικό κέντρο με γραφικό λιμανάκι. Ξεχωρίζει ο πύργος του Αγίου Παύλου, πάνω στο λόφο, κτίσμα του 1407. Αποτελεί μετόχι της μονής του Αγίου Παύλου.

Άθυτος

Η Άθυτος, ή Άφυτος, κτισμένη στην άκρη ενός βράχου, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο της Κασσάνδρας αλλά όλης της Χαλκιδικής. Ο παλιός οικισμός βρίσκεται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1857). Στην πλατεία της ξεχωρίζει το κτίριο Αλετρά, στο οποίο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.

Καλλιθέα

Το χωριό πιθανώς πήρε το όνομα του από την πολύ ωραία θέα που έχει από την πλατεία. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Στην Καλλιθέα αξίζει να επισκεφτείτε το ιερό του Άμμωνος Δία, το οποίο συνδέεται με την αρχαία Άφυτο.

Σήμερα η Καλλιθέα αποτελεί πόλο έλξης για τη νεολαία και για όλους όσους αγαπούν τη διασκέδαση και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Κρυοπηγή

Η Κρυοπηγή ή Παζαράκια είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου και απέχει από τη θάλασσα 1.200μ. Η μοναδική ιστορική πληροφορία αναφέρεται στον χαλασμό της Κασσάνδρας το 1821.

Από την πάνω πλευρά του δρόμου αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια του οικισμού, να επισκεφτείτε την πλατειούλα της με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα ταβερνάκια.

Πολύχρονο

Παλιό χωριό ακουστό από τον 18ο αιώνα το Πολύχρονο αποτελεί καλοκαιρινό τουριστικό θέρετρο συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε στη θέση Γερομοίρι κλασικών και αρχαϊκών χρόνων.

Χανιώτη

Είναι κτισμένη πιθανά στη θέση της παλιάς πόλης Αιγή (ή Αιγαί). Η Χανιώτη τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ένα πολύβουο κοσμοπολίτικο θέρετρο.

Πευκοχώρι

Γνωστό και ως Καψόχωρα στο Πευκοχώρι τοποθετείται η αρχαία πόλη Νεάπολις. Πυκνοκατοικημένο χωριό το Πευκοχώρι και κοσμοπολίτικο προσφέρει στους επισκέπτες του άνετη διαμονή, διαθέτοντας ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στα 4,5 περίπου χλμ. από το Πευκοχώρι υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στον πανέμορφο φυσικό όρμο Γλαρόκαβο.

Παλιούρι

Βρίσκεται στη άκρη της χερσονήσου της Κασσάνδρας, και όσον αφορά το όνομα του λέγεται ότι προέρχεται από την παλιουριά, ένα φυτό που ευδοκιμεί στην περιοχή. Στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Θέραμβος την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος. Αυτή η πόλη βρισκόταν ανάμεσα στις τοποθεσίες Χρούσω και Αράπης (ύψωμα με πανοραμική θέα).

Το ακρωτήριο της Κασσάνδρας ονομάζεται Κάνιστρο και από το Παλιούρι απέχει 8 χλμ. Υπήρχε ναός του Απόλλωνα Καναστρέου, ήταν ιωνικού ρυθμού και αυτό το μαρτυρεί ένα κιονόκρανο εντοιχισμένο πάνω στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.

Δυτικά της Κασσάνδρας

Αγία Παρασκευή

Χωριό γνωστό για τις ιαματικές του πηγές όπου μέσα από τα βράχια αναβλύζουν θειούχα ιαματικά νερά και ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις. Τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής απέχουν 5 χλμ. από το χωριό.

Νέα Σκιώνη

Παλιά ονομαζόταν Τσαπράνι και βρισκόταν στην ομώνυμη τοποθεσία, 3 χλμ. περίπου βόρεια του σημερινού. Πήρε τη σημερινή της ονομασία υπενθυμίζοντας την αρχαιότερη αποικία της Κασσάνδρας. Σήμερα αποτελεί τουριστικό θέρετρο.

Καλάνδρα

Όμορφο χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια, το οποίο σύμφωνα με αγιορείτικα έγγραφα   που σχετίζονται με το μετόχι της μονής Χειλανδαρίου φαίνεται να υπάρχει από τον 14ο αιώνα. Η Καλάνδρα είναι χτισμένη κοντά στην αρχαία Μένδη, αποικία των Ερετριέων.

Ποσείδι

Το Ποσείδι πιθανώς οφείλει το όνομα του στο θεό Ποσειδώνα. Εκεί είναι το ακρωτήρι από τη δυτική πλευρά της χερσονήσου, το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ποσειδώνιο και όλη η γύρω περιοχή ανήκε στην αρχαία Μένδη. Χαρακτηριστικός δε είναι ο φάρος του.

Στο Ποσείδι, συνεχίζοντας για την τοποθεσία Αιγαιοπελαγίτικα (+1,8 χλμ.) με τη μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: όταν δεν φυσάει από την πλευρά που είναι το Ποσείδι, φυσάει στα Αιγαιοπελαγίτικα και η θάλασσα έχει κύμα. Και αντίστροφα.

Φούρκα

Χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές. Στα δυο χιλιόμετρα προς την παραλία βρίσκεται η αναπτυγμένη τουριστικά Σκάλα Φούρκας.

Κασσανδρινό

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Φούρκα, το Κασσανδρινό είναι ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια, και φημίζεται για τις ταβέρνες του που σερβίρουν ντόπια κρέατα.

Σίβηρη

Παραθεριστικός παραθαλάσσιος οικισμός. Στο αμφιθέατρο της Σίβηρης πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνει το «Φεστιβάλ Κασσάνδρας».

Κασσάνδρεια

Η Κασσάνδρεια ή Βάλτα είναι το κέντρο των κυριότερων υπηρεσιών της χερσονήσου Κασσάνδρας. Είναι γνωστή από τον 16ο αιώνα, ανέπτυξε σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο σιτηρών ενώ διατηρεί ακόμη δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Αποτελεί έδρα του δήμου Κασσάνδρας ενώ λειτουργούν και τράπεζες, κέντρο υγείας, εφορία, διοικητήριο όπου στεγάζεται η εφορία, δημόσιο ταμείο και δικαστήρια.

i

Ο οδικός άξονας Ποτίδαια – Κασσανδρεία που παραδόθηκε στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2016, μήκους 17,5 χλμ., με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, καθιστά τη διαδρομή πιο γρήγορη, πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Έχουν δημιουργηθεί δυο νέοι κόμβοι, στη Νέα Φώκαια και στην Κασσανδρεία, οπού ανάλογα την κατεύθυνση, ανατολικά ή δυτικά της Κασσάνδρας, ακολουθείτε. Υπάρχουν σχετικές πινακίδες.

*

-Από Αγία Παρασκευή και ύστερα από 3 χιλιόμετρα στο δρόμο για Νέα Σκιώνη βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, το οποίο αποτελεί μετόχι της ιεράς μονής της Αγίας Αναστασίας. Διατηρεί τοιχογραφίες αγίων ενώ εντυπωσιακή και θαυματουργή είναι η εικόνα της Παναγίας. Η ιστορία της Παναγίας Φανερωμένης της Ν. Σκιώνης ξεκινάει από τον 16ο αιώνα. Τότε δεν υπήρχε το σημερινό χωριό αλλά το παλιό που ονομαζόταν Τσαπράνι και βρισκόταν στην ομώνυμη τοποθεσία.

Σύμφωνα με παραδόσεις η Παναγία διάλεξε αυτό το σημείο, δίπλα στη θάλασσα, για το κτίσιμο της εκκλησίας. Οι δε παλιοί διηγούνται ότι από μια πέτρα που βγήκε από τη θάλασσα με την Παναγία ζωγραφισμένη πάνω της ανάβλυζε κάποιο υγρό όταν επρόκειτο να συμβεί κάτι κακό.

-Στο δρόμο για την Καλάνδρα θα συναντήσετε την τοποθεσία Μόλα Καλύβα, η οποία αποτελεί επίνειο του Κασσανδρινού. Εκεί κοντά βρίσκεται και η αρχαία Μένδη που κάποτε ανθούσε λόγω της εμπορίας του περίφημου Μενδαίου οίνου ο οποίος κυκλοφορούσε σε ειδικούς αμφορείς. Στα νομίσματα της απεικονιζόταν ο θεός του κρασιού, Διόνυσος. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα