Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΧαλκιδική – Καινοτομίες και ‘αγκάθια’

Χαλκιδική – Καινοτομίες και ‘αγκάθια’

Η χαρτογράφηση και η κατασκευή περιπατητικών μονοπατιών, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αντιμετώπιση της παράνομης ενοικίασης τουριστικών κατοικιών, οι υποδομές είναι θέματα που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Μπορεί το 2017 να ‘κλείνει’ για την τουριστική σεζόν της Χαλκιδικής με αύξηση 10%, ωστόσο, το 2018 αλλά και το 2019, για να παραμείνουν θετικά τα αποτελέσματα, θα πρέπει η χώρα να αποπνέει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

«Συγκυριακά, ο ελληνικός τουρισμός καλύπτει το κενό της τουρκικής αγοράς, η οποία, κατά κάποιον τρόπο, βρίσκεται εκτός αγοράς» επισήμανε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) και νεοεκλεγείς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε κατά τη διάρκεια της 33ης Philoxenia.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), η σεζόν στο νομό ‘έκλεισε’ με αύξηση 10%, υπήρξε αύξηση από Γερμανούς οι οποίοι έφτασαν τις 250.000, οι Βρετανοί τις 80.000, από Ρωσία καταγράφηκαν περί τους 80.000 Ρώσοι τουρίστες ενώ αύξηση υπήρξε από Ολλανδία και Βέλγιο, χώρες οι οποίες ‘ανοίγουν’ τα προγράμματά τους. Επίσης, από Μ. Βρετανία, για το 2018, θα προστεθούν 15.000 θέσεις για τη Χαλκιδική.

Χαρτογράφηση μονοπατιών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τάσιος ανακοίνωσε τη συνεργασία του ΤΟΧ με την εταιρία – πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος Watt + Volt, στο κομμάτι της δημιουργίας περιπατητικών διαδρομών.

Όπως αναφέρθηκε, αρχικά θα χαρτογραφηθούν 17 – 20 περιβαλλοντικές διαδρομές, με τη μελέτη να ξεκινάει τον Απρίλιο του 2018 ενώ στόχος της ολοκλήρωσης των μονοπατιών είναι το 2019.

Βάσει αυτών των μονοπατιών θα εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής, φέροντας παράλληλα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη και ο σχεδιασμός των μονοπατιών έχει ανατεθεί στο τμήμα Δασοκομίας του ΑΠΘ με τη χρηματοδότηση  της εταιρίας ηλεκτρικού ρεύματος.

Οικονομία διαμοιρασμού

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο, είναι η οικονομία διαμοιρασμού.

Είναι γνωστές οι πλατφόρμες που υφίστανται ανά τον κόσμο, που σου δίνουν τη δυνατότητα να νοικιάσεις την κατοικία σου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τάσιος, πρόκειται για μια τάση που έρχεται από το εξωτερικό και ο τουριστικός κόσμος οφείλει να την ακολουθήσει.  Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 4472/17, άρθρο 84, ώστε να υπάρχει φορολόγηση και σ’ αυτές τις ενοικιαζόμενες τουριστικές κατοικίες.

Στη Χαλκιδική υπάρχουν 5.000 ακίνητα που μισθώνονται ως τουριστικές κατοικίες, και όπως αναφέρθηκε, μόνο για τον Αύγουστο υπήρχαν 3.600 κατοικίες.

Σύμφωνα με στοιχεία, περί τα 450 εκατ. ευρώ χάνει το κράτος πανελλαδικά, σε φόρους και εισφορές, από τις παράνομες μισθώσεις.

Σύστημα κρατήσεων για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Στην εκπαίδευση των στελεχών και επιχειρηματιών των ενοικιαζόμενων δωματίων επενδύει και η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, η οποία διαθέτει 3.200 καταλύματα (2.800 σε Χαλκιδική και 400 σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, Βρασνά, Ασπροβάλτα).

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Χαδαλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μέσω ενός συστήματος κρατήσεων που ξεκινάει συνεργασία η Ομοσπονδία, θα δοθεί η δυνατότητα στα μέλη να έχουν ευκολότερη πρόσβαση και στις αγορές της Κεντροδυτικής Ευρώπης.

«Αρχικά, στο σύστημα κρατήσεων θα ενταχθούν 1.000 καταλύματα, σε Β’ φάση, θα μπουν άλλα 1.000» ανέφερε ο κ. Χαδαλής προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μεγαλώσει η περίοδος και για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Η πελατεία στα ενοικιαζόμενα είναι κατά 65% Βαλκάνιοι, 15% Έλληνες και 20% Δυτικοευρωπαίοι.

Υποδομές

Στα ‘αγκάθια’ του νομού, εκτός από την οικονομία διαμοιρασμού που απασχολεί τον τουριστικό κόσμο πανελλαδικά, έρχονται να προστεθούν οι κουρασμένες υποδομές.

Στο κομμάτι των υποδομών, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, έχουν δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης 30 εκατ. ευρώ για το οδικό κύκλωμα της Χαλκιδικής. Από αυτά τα χρήματα, έως το τέλος της χρονιάς, θα διατεθεί το 30% για διαγραμμίσεις στους δρόμους, για επαρκή φωτισμό κ.ά.

Επίσης, το Μάρτιο του 2018, θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης για τα 900 μ. στο κομμάτι του δρόμου «Pomegranate» – γέφυρα Νέας Ποτίδαιας, καθώς και για το δρόμο Αγία Αναστασία – Γαλάτιστα.

Τέλος, μια μελέτη η οποία έχει ολοκληρωθεί, αναμένεται να δημοπρατηθεί, και αφορά το κομμάτι της Νικήτης στη Σιθωνία, όπου θα καταργηθούν οι φωτεινοί σηματοδότες και θα δημιουργηθούν 4 κυκλικοί κόμβοι.

Σ’ ότι αφορά στα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι στο νομό, αναφέρθηκε ότι η κατασκευή του φράγματος του Χαβρία στην περιοχή Ορμύλια, ένα έργο κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να λύσει το πρόβλημα (σ.σ. ο ποταμός Χαβρίας είναι ο σημαντικότερος υδάτινος πόρος της Χαλκιδικής).

Παράνομο κάμπινγκ

Αυξητικές είναι οι τάσεις με το παράνομο κάμπινγκ στη Χαλκιδική, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, «η ελεύθερη κατασκήνωση είναι μεγάλο ‘αγκάθι’ που αντιμετωπίζουμε».

Σ’ ότι αφορά την κίνηση φέτος στα κάμπινγκ, όπως ανέφερε ο κ. Δεληδημητρίου, οι αγορές που κινήθηκαν ήταν η Κεντροδυτική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, μικρή αύξηση υπήρξε από Τουρκία ενώ μειωμένη ήταν από την ελληνική αγορά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα