Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑκτοπλοϊκά/ΚρουαζιέρεςΤαξιδεύοντας με πλοίο – Τι δηλώνουμε και πώς ταξιδεύουμε

Ταξιδεύοντας με πλοίο – Τι δηλώνουμε και πώς ταξιδεύουμε

Η άρση των μέτρων της καραντίνας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβάλλει ταυτόχρονα νέα δεδομένα. Χρήση μάσκας, ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, θερμομέτρηση και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο είναι μερικά από αυτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγη ώρα το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, οι επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών, θα πρέπει πριν την επιβίβαση τους στο πλοίο να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.

Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν αντίστοιχα τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος, των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδος – Ιταλίας).

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Επτά ερωτήσεις

Στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού, οι επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο που απαρτίζεται από 7 (επτά) ερωτήσεις και αφορούν τις τελευταίες 14 μέρες από την ημέρα του ταξιδιού για δρομολόγια εντός Ελλάδος.

Δείτε τις ερωτήσεις:

1.Έχετε τώρα ή είχατε εσείς ή οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο παρουσιάσει ξαφνικά συμπτώματα πυρετού ή βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή;

2.Είχατε εσείς ή οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο, στενή επαφή με κάποιον ο οποίος είχε διαγνωστεί με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19); 

3. Είχατε εσείς ή οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο, προσφέρει άμεση φροντίδα σε κάποιον ο οποίος είχε διαγνωστεί με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό COVID-19 ή εργαστήκατε με υγειονομικούς υπαλλήλους οι οποίοι επιμολύνθηκαν με COVID-19;

4. Είχατε εσείς ή οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο, επισκεφτεί ή βρεθήκατε σε κοντινή απόσταση με κάποιον ο οποίος είχε διαγνωστεί με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19);

5. Είχατε εσείς ή οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο, εργαστεί σε κοντινή απόσταση ή μοιραστήκατε το ίδιο περιβάλλον με κάποιον οποίος είχε διαγνωστεί με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19);

6. Είχατε εσείς ή οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο, ταξιδέψει με ασθενή από COVID-19 σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς;

7. Είχατε εσείς ή οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο, μείνει στη ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19);

*

-Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

-Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή με κορονοϊό με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

-Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

-Παρακαλούνται πολύ οι επιβάτες της ακτοπλοΐας να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια (1) ώρα νωρίτερα από την ώρα της αναχώρησης του ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

-Το έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών/Πληρωμάτων που συμπληρώνεται από τους επιβάτες και αφορά γραμμές του εξωτερικού (Ελλάδος – Ιταλίας) περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία τα οποία θα αποθηκεύονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και θα χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους δημόσιας υγείας.

-Το εν λόγω έντυπο θα συμπληρώνεται, κάθε φορά που θα υπάρχει πιθανό περιστατικό μεταδοτικού νοσήματος επί του πλοίου. Οι πληροφορίες θα βοηθούν τους επαγγελματίες δημόσιας υγείας να επικοινωνούν με τους ταξιδιώτες, σε περίπτωση, που έχουν εκτεθεί σε κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα