Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΣύρος – Πολιτισμός 2022: Μουσικές συναυλίες, θεατρικά, εικαστικά

Σύρος – Πολιτισμός 2022: Μουσικές συναυλίες, θεατρικά, εικαστικά

Σπουδαίες μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, επετειακές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις και άλλα ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2022».

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στον κόσμο της τέχνης, της ιστορίας και της παράδοσης ο Δήμος Σύρου διοργανώνει τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις «Σύρος – Πολιτισμός 2022», στο πλαίσιο των οποίων, το Σάββατο 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το 9ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων.

«Σας καλωσορίζουμε και φέτος στη Σύρο με ένα εμπλουτισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο σε όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας σημειώνοντας πως οι εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελούν κάθε καλοκαίρι μια όαση πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας, ειδικά μετά από δύο χρόνια περιορισμών και αυστηρών μέτρων λόγω της πανδημίας. «Επενδύουμε, λοιπόν, στον πολιτισμό μας διότι μέσω αυτού μπορούμε να αγγίξουμε την ευαίσθητη αλλά και δημιουργική πλευρά του ανθρώπου» επισήμανε ο κ. Λειβαδάρας αναφερόμενος και στη φετινή χρονιά η οποία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, «μια πικρή επέτειο για τις αλησμόνητες πατρίδες, των οποίων η μνήμη πρέπει να μας συντροφεύει πάντα και παντού».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης Αλίκη Λεονταρίτη όπως επισήμανε «ξεκινάει και πάλι το ξεχωριστό μας ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης, της Ιστορίας και της Παράδοσης. Ένα ταξίδι Πολιτισμού που εγγυάται μοναδικές στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες» προσθέτοντας πως «με αίσθημα ευθύνης για τη διασφάλιση της δημόσια υγείας, διατη­ρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα σε όλες τις εκδηλώσεις μας, σας προσκαλούμε να απολαύσετε σπουδαίες μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, υπέροχες συναυλίες, τα καταξιωμένα φεστιβάλ μας, επετειακές εκδηλώσεις, μοναδικές εικαστικές εκθέσεις και άλλα ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα».

Σημειώνεται ότι το φετινό πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2022» είναι στη διάθεση του κοινού σε ηλεκτρονική και όχι σε έντυπη μορφή, προκει­μένου να επικαιροποιείται έγκαιρα και άμεσα σε περίπτωση αναγκαίων μεταβολών, λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών.

Φεστιβάλ

Το 4ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Συριανοπατώ» που διοργανώνει ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Η σοφία της παράδοσης» θα πραγματοποιηθεί 23 – 26 Ιουνίου στην παραλία της Ερμούπολης και στην Πλατεία Μιαούλη, με ελεύθερη είσοδο.

Από Κυριακή 3 έως Πέμπτη 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 28ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης. Την Κυριακή 3 Ιουλίου και την Πέμπτη 7/7 στο θέατρο Απόλλων, τη Δευτέρα 4/7 στο Δημαρχιακό Μέγαρο (ισόγειο), 5  και 6 Ιουλίου στην Αυλή Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο.

Από Σάββατο 9 έως Παρασκευή 22 Ιουλίου θα ακολουθήσει το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών στη Σύρο. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, παραστάσεις, διαλέξεις και ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς, προβολές και παράλληλες δράσεις στο νησί.  

Από Πέμπτη 14 έως Τετάρτη 27 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου. Δέκα τέσσερις (14) μέρες γεμάτες μουσική με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης σολίστ που ερμηνεύουν έργα μεγάλων συνθετών. Θέατρο Απόλλων.

Από Πέμπτη 28 έως Κυριακή 31 Ιουλίου θα διεξαχθεί το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου. Φέτος το Φεστιβάλ επιλέγει ως κεντρικό θέμα τον Τόπο. Από τον αρχοντικό θερινό Κινηματογράφο Παλλάς και το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, μέχρι το μοναδικής αισθητικής Ναυπη­γείο Ταρσανάς και το φημισμένο «αυτοσχέδιο» ντράιβ-ιν σινεμά στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ, φέτος, -πιο γιορτινό από ποτέ- θα δώσει το “παρών” και σε νέες τοποθεσίες του νησιού, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα 10 χρόνια συνεργασίας με την τοπική κοινωνία αλλά και πειραματισμού με διαφορετικά εργαλεία και συνθήκες θέασης αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Τις ίδιες ημερομηνίες, 28-31 Ιουλίου, στην παραλία Βάρης θα διεξαχθεί το παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων Syroskidz, βιωματικό, διαδραστικό και καινοτόμο.

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στο θέατρο Απόλλων θα πραγματοποιηθεί το eyes walk digital festival «ΣΥΡΙΗ».

Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Αυγούστου το 13ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ Ερμούπολης.

Από 6 έως 13 Αυγούστου, το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων 2022, αφιερωμένο στη μνήμη του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού.

22-27 Αυγούστου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Από Δευτέρα 29 Αυγούστου έως Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Μια ξεχωριστή χρονιά για το φεστιβάλ καθώς συμπίπτει με την 100η επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού Μάρκου Βαμβακάρη.  

Υπενθυμίζεται ότι το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυ­λης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL.

2-4 Σεπτεμβρίου Stray Art Festival, η 6η Περιπλανώμενη Γιορτή της Τέχνης του Δρόμου, στην παραλία Γαλησσά.

9-11 Σεπτεμβρίου Syros Jazz Festival, για 10η χρονιά φέτος, στο θέατρο Απόλλων.

20-25 Σεπτεμβρίου, 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων AnimaSyros 2022. Η κύρια θεματική του Animasyros 2022 είναι αφιερωμένη στην παραγωγή animation των Βαλτικών Χωρών (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) με τίτλο, The Baltic Animation Way, που στόχο έχει να προβάλλει αυτή την πολύ ιδιαίτερη και νεωτερική σκηνή animation που ανθεί στις χώρες αυτές.

14 – 16 Οκτωβρίου Syros Tango Festival στο θέατρο Απόλλων με χορευτές από Αργεντινή και καταξιωμένους Έλληνες με διεθνή φήμη και τίτλους.

Το θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου

Θέατρο – Συναυλίες

Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Ιουνίου χορωδιακό αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο στο θέατρο Απόλλων από το Μουσικό Όμιλο Σύρου.

Τετάρτη 15 Ιουνίου, Εγώ η Πόντια Σεβάς Χανούμ του Γιώργου Χρονά σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά.

Κυριακή 19 Ιουνίου, αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα. Τρίτη 21 Ιουνίου συναυλία «Σμύρνη και Ελληνική Παράδοση» γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου, «Κρόνος και Δίας: Μονομαχία χωρίς τέλος» στο θέατρο Απόλλων. Μια μουσικοθεατρική performance με μία ηθοποιό, έναν μουσικό και πολλά παραδοσιακά όργανα απ’ όλο τον κόσμο, για την αιώνια πάλη της ζωής ενάντια στο χρόνο.

Σάββατο 2 Ιουλίου Αλέξανδρος Τσουβέλας Παρενέργειες θεατρικό στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Κυριακή 17 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο Jurassic Adventures με “αληθινούς” δεινόσαυρους σε φυσικό μέγεθος, να περπατούν, να πρωταγω­νιστούν επί σκηνής. Παρασκευή 22 Ιουλίου μουσική συναυλία επίσης στην Έπαυλη Τσιροπινά με τον Βασίλη Λέκκα. Δευτέρα 25 Ιουλίου «Ο Παπουτσωμένος Γάτος». Παρασκευή 29 Ιουλίου μουσική συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου. Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Αυγούστου θέατρο ο Χρουσαητός Άτυς και η βασιλοπούλα Ροδογάλη. Τετάρτη 10 Αυγούστου μουσική συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

16-19 Αυγούστου «Κόκκινο Βελούδο» των Σαμ Μπόμπρικ – Ρον Κλαρκ στο θέατρο Απόλλων, από τον θεατρικό όμιλο Σύρου «Ο Σουρής».

Σάββατο 20 Αυγούστου στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Ορφέας Περίδης και Μανώλης Ανδρουλιδάκης «Με δυο κιθάρες».

Τετάρτη 24 Αυγούστου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» στο θέατρο Απόλλων. Ο σκηνικός μονόλογος του μεγά­λου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», συνδυ­ασμένος με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση. Το ρόλο της Γυναίκας με τα Μαύρα, διαβάζει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Δωματίου.

Παρασκευή 26 Αυγούστου συναυλία «Αροθυμώ και τραγουδώ» με την Ηρώ Σαΐα στο θέατρο Απόλλων. 29-31 Αυγούστου «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» Τζέιμς Φριτς από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου Απόλλων.

3 Σεπτεμβρίου χορευτική παράσταση Aire Flamenco στο θέατρο Απόλλων. Μια αυθεντική παράσταση που ταξιδεύει στη ρίζα του φλαμένκο και αποκαλύπτει την ουσία, το πάθος, το μυστικισμό του και την βαθιά σχέση μουσικής-φωνής και κίνησης.Για πρώτη φορά, η Ελληνίδα χορεύτρια και χορογράφος Στεφανία Μαρία Σιδέρη, που έζησε και έμαθε τον χορό flamenco στην Ανδαλουσία, θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την παράσταση ”AIRE FLAMENCO” , πλαισιωμένη από τους διεθνούς φήμης Ισπανούς συνεργάτες της όπως, Pascual de Lorca, Ana Maria Lopez, Antonio el Tabanco.

5-7 Σεπτεμβρίου «Καλησπέρα κύριε Ιάκωβε» μουσικοθεατρική παράσταση στο θέατρο Απόλλων αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη από το θεατρικό όμιλο Σύρου «Ο Σουρής».

28 και 29 Σεπτεμβρίου Αστυ-νομικές περιπέτειες του Τζων Γουίν στο θέατρο Απόλλων από τη θεατρική ομάδα «Μπαστιάς» Σύρου.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου, «Τραγουδώντας τη μεγάλη οθόνη» με την Ορχήστρα των Κυκλάδων, στο θέατρο Απόλλων, διεύθυνση Νίκος Κυπουργός. Τετάρτη 5 Οκτωβρίου συναυλία Γιάννης Κότσιρας «Recital» στο θέατρο Απόλλων. 12 Οκτωβρίου Αλεξάνδρα Γκραβάς «Ταξίδι στις μουσικές του κόσμου». 18 – 19 Οκτωβρίου θέατρο «Έξι ισπανικοί μονόλογοι. 22 Οκτωβρίου «Αλμυρή Έρημος» από την ομάδα θεάτρου «Άλας». 24 Οκτωβρίου παρουσίαση βιβλίου «Μουσικοχορευτική παράδοση της Σύρου» στο θέατρο Απόλλων. 27 Οκτωβρίου «Έρωτος Ύβρις: το αίμα των Ατρειδών». Δευτέρα 31 Οκτωβρίου Ελληνική μουσική σε έξι χορδές με τον συνθέτη Μανώλη Ανδρουλιδάκη, στο θέατρο Απόλλων.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου τιμητική εκδήλωση «Συριανό Λουκούμι» στο θέατρο Απόλλων. Τιμητική εκδήλωση για την εγγραφή του Συριανού Λουκου­μιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.

Έπαυλη Τσιροπινά Ποσειδωνία

Εικαστικά

Έως 30 Νοεμβρίου (ήδη από 16/5) Έκθεση Δωρεών αφιερωμένη στους δωρητές και χορηγούς του βιομηχανικού μουσείου, στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Από Δευτέρα 6 Ιουνίου έως Κυριακή 10 Ιουλίου «Ένδυμα Ψυχής» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων – Ερμούπολης. Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολο­γική Εταιρεία της Ελλάδος/Εθνικό Ιστορι­κό Μουσείο, παρουσιάζει τον Ιούνιο στη Σύρο την έκθεση «ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Φορώντας τις αυθεντικές τοπικές και επώνυμες ενδυμασίες της Μουσειακής Συλλογής, πρόσωπα του σήμερα, ηθοποιοί και μοντέλα μεταμορ­φώνονται μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βαγγέλη Κύρη, ενώ η κάθε αποτύπωση αποκτά μοναδική ταυτότητα χάρη στη χειροποίητη σφραγίδα της κεντητικής τέχνης του Anatoli Georgiev.

8-20 Ιουνίου «Ιστορίες από το νησί» Victor Gounel στην Αίθουσα Τέχνης Εμμ. Ροΐδη – Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολη. Αυτή η έκθεση συγκεντρώνει περίπου είκοσι έργα ζωγραφικής, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους ζωής σε ένα νησί.

11 Ιουνίου – 2 Ιουλίου «Συνομιλίες – Συνυπάρξεις» Κωνσταντίνος Καταγάς – Ευάγγελος Μαυραγάκης, στην αίθουσα τέχνης Γ.& Ε. Βάτη – Πλατεία Μιαούλη Ερμούπολη.

1 – 23 Ιουλίου «Η αρπαγή της Περσεφόνης» Micio o Micio στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου. 6-12 Ιουλίου «Πέτρα και Ύδωρ» Αθηνά Μαραγκού στην Έπαυλη Τσιροπινά Ποσειδωνία. 7-18 Ιουλίου «Η γειτονιά των Αγγέλων» Κωνσταντίνος Πολίτης – Δέσποινα Λουκή στην Αίθουσα Τέχνης Εμμ. Ροΐδη – Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολη.

9 Ιουλίου – 2 Αυγούστου «Η Εμπορική Ναυτιλία στη Μεταπολεμική Ερμούπολη» στην αίθουσα τέχνης Γ.& Ε. Βάτη – Πλατεία Μιαούλη Ερμούπολη.

16 – 26 Ιουλίου «Έργα καραντίνας» από τη Δέσποινα Χερουβίμ, αγιογραφία κλασική και με παλαίωση, στην Έπαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία.

17 Ιουλίου – 10 Σεπτεμβρίου «Θαλασσογραφίες» από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων – Ερμούπολη.

27 Ιουλίου – 2 Αυγούστου «Τα σπαράγματα του Collage» Ζωή Πατσουράκη στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου.

30 Ιουλίου – 14 Αυγούστου «Με τα φτερά της ποίησης» Τώνια Δραγούνη στην Έπαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία. 2 – 29 Αυγούστου «Τα άλογα του Αχιλλέως» Γιάννης Δανέλης στην Αίθουσα Τέχνης Εμμ. Ροΐδη – Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολη. 6 – 25 Αυγούστου «Οργανικές Εγγύτητες» Μαρία Βύρρα, Μάρθα Δημητροπούλου, Στέλιος Καραμανώλης, Θεόφιλος Κατσιπάνος στην αίθουσα τέχνης Γ.& Ε. Βάτη – Πλατεία Μιαούλη Ερμούπολη.

6 – 21 Αυγούστου «Απάνω Μεριά Σύρου» διοργανωτής ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου. 18 – 31 Αυγούστου «Νησί σε νησί» στην Έπαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία. 23 – 29 Αυγούστου «Αντικρουόμενες ανάγκες και αντίπαλη μοναξιά» Χρυσάνθη Τσαϊρίδου στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου.

31 Αυγούστου – 11 Σεπτεμβρίου Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου.

3 – 15 Σεπτεμβρίου «Ορόσημα (Γη σημάδια)» από την Janet Flynn στην Έπαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία. 7 – 14 Σεπτεμβρίου «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας» Ελένη Αντωνακάκη στην Αίθουσα Τέχνης Εμμ. Ροΐδη – Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολη.

13 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου Συλλογή Έργων Τέχνης Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου.

14 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου «Κώστας Τσόκλης: Ο Διαχρονικός» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

24 – 30 Σεπτεμβρίου έκθεση φωτογραφίας «Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εγκατάσταση των αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα» στην αίθουσα τέχνης Γ.& Ε. Βάτη – Πλατεία Μιαούλη Ερμούπολη.

Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2022» είναι και το Debbiestravel.gr

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα