Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΣαμοθράκη – η μυστηριακή!

Σαμοθράκη – η μυστηριακή!

Η Σαμοθράκη* τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Στεκόμαστε δίπλα στη Σαμοθράκη, δίπλα στους ανθρώπους της, και ευχόμαστε, το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθούν οι τεράστιες καταστροφές, που ‘βούλιαξαν’ την Χώρα, που ‘έκοψαν’ το νησί στα δυο!

Για να αλλάξουμε κλίμα, σας μεταφέρουμε ένα όμορφο, ταξιδιάρικο κομμάτι, για τη Σαμοθράκη, που την έχουμε μέσα στην καρδιά μας!

Το λιμάνι η Καμαριώτισσα και πίσω το βουνό Σάος

ΚΕΙΜΕΝΟ + ΦΩΤ.: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Μυστηριακό αυτό το νησί, εκεί στο βόρειο Αιγαίο, ενεργειακό, προκλητικό μ’ έναν τρόπο που όμως ξέρει καλά να κρύβει όλη του την ενέργεια. Μπορεί να βρεθείς να περπατάς στα μονοπάτια της, να ατενίζεις τον επιβλητικό όγκο του Σάος και να φαντάζεσαι και συ, όπως και ο Όμηρος, ότι στην ψηλότερη κορυφή, το Φεγγάρι, καθόταν ο θεός Ποσειδώνας και παρακολουθούσε τις μάχες του Τρωικού πολέμου. Μπορεί να βρεθείς και στο Φονιά -τι όνομα κι αυτό- και να καθίσεις στο κατάλληλο σημείο που γύρω σου θα νιώθεις κάτι στην ατμόσφαιρα, θα νιώθεις αυτήν την περίεργη ενέργεια. Μπορεί να «δεις» και ξωτικά…

Κορμός δέντρου στο παραποτάμιο δάσος Φονιά

Ο τόπος γίνεται ακόμη πιο μυστηριώδες εξαιτίας της σκοτεινής λατρείας των Καβείρων. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μυστήρια της Σαμοθράκης αποτέλεσαν το επίκεντρο μιας λατρείας που έγινε πόλος έλξης πιστών απ’ όλον τον αρχαίο κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Ιερό των Μεγάλων Θεών βρέθηκε και η περίφημη, η μοναδική Νίκη της Σαμοθράκης.

Το γύψινο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού

Από τη μια η οργιώδης βλάστηση, οι βραχώδεις κορυφές της, τα ρέματα και οι βάθρες της – αυτές οι φυσικές πισίνες-, σε «αιχμαλωτίζουν» με την άγρια μεν, αυθεντική δε, ομορφιά τους! Από την άλλη, η ιστορία, οι Πύργοι της, απομεινάρια μιας άλλης εποχής, η Χώρα της αυτός ο παραδοσιακός οικισμός που ατενίζει το Θρακικό πέλαγος και θέλεις δε θέλεις όλο και κάπου σε ταξιδεύει.

Άποψη της Χώρας

Η Σαμοθράκη δεν έχει τις υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά που αποτελούν ατραξιόν γι’ άλλα νησιά. Η Σαμοθράκη όμως είναι αυθεντικά ελκυστική, αυθεντικά μυστηριακή, αυθεντικά ενεργειακή και συνάμα ερωτική. Η Σαμοθράκη είναι για…αυθεντικούς ανθρώπους!!

(Να ευχαριστήσω την Αναστασία Σταυριανάκη για την πολύτιμη βοήθειά της).

 *

Το παραπάνω κείμενο (συνοδευόμενο από αναλυτικό ρεπορτάζ για τη Σαμοθράκη) είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο του 2009, στον ταξιδιωτικό οδηγό «Ανακαλύψτε την Ελλάδα – Τα νησιά μας» μαζί με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα