Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΟι Μικροί Ήρωες… ταξιδεύουν!

Οι Μικροί Ήρωες… ταξιδεύουν!

57 παιδιά του δημοτικού σχολείου, από 3 ακριτικά νησιά και έναν ορεινό προορισμό της δυτικής Μακεδονίας. «Οι Μικροί Ήρωες  Ταξιδεύουν» και χθες το βράδυ, ταξιδέψαμε και εμείς μαζί τους! Και συγκινηθήκαμε!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Στιγμιότυπο από την χθεσινή εκδήλωση “Οι Μικροί Ήρως Ταξιδεύουν” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ένας κόσμος τόσο κοντινός και παράλληλα τόσο μακρινός! Οι Μικροί Ήρωες, «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν», ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan, της μεγαλύτερης στοιχηματικής εταιρείας στο διαδίκτυο της χώρας.

«Επενδύουμε στο μέλλον της χώρας μας, στα παιδιά μας, στους μικρούς ήρωες» επισήμανε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή του σύντομη ομιλία το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Stoiximan Γιάννης Σπανουδάκης, στο πλαίσιο της προβολής του ντοκιμαντέρ «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν».

Ενός ντοκιμαντέρ που χρειάστηκαν τουλάχιστον έξι μήνες για την υλοποίησή του, και όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, σκοπός του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» είναι «να γεφυρώσουμε τις γεωγραφικές αποστάσεις, να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτά τα παιδιά να βιώσουν μια εμπειρία ζωής».

Σκοπός του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» είναι «να γεφυρώσουμε τις γεωγραφικές αποστάσεις, να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτά τα παιδιά να βιώσουν μια εμπειρία ζωής» επισήμανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Stoiximan Γιάννης Σπανουδάκης

3 νησιά 

Ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς, ο μοναδικός μαθητής, μαζί με τον αδελφό του, που πηγαίνουν σχολείο στους Αρκιούς (όπου Αρκιοί ένα νησί του Αιγαίου με 44 κατοίκους,  με την επιφάνεια του να φτάνει τα 6,7 τ.χλμ. και διοικητικά να ανήκει στο δήμο Πάτμου).

Ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς. Στιγμιότυπο από τη φωτογραφική έκθεση

Και από κει, στην Ηρακλειά, στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο με τους μόλις 6 (έξι) μαθητές (Α, Β, Δ, Στ’ Δημοτικού). Ο Θοδωρής και ο Μάριος είναι στην Στ’ τάξη και διηγούνται τις δικές τους ιστορίες – από το θρυλικό φεριμπότ «Σκοπελίτης» μέχρι…-, τις δικές τους επιθυμίες, τα δικά τους όνειρα, τα δικά τους ‘ταξίδια’!

Ο Θοδωρής και ο Μάριος στην Ηρακλειά, χαιρετούν τον θρυλικό “Σκοπελίτη”! Στιγμιότυπο από τη φωτογραφική έκθεση

Και στην Κάσο, στα Δωδεκάνησα, στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο, με τους 50 συνολικά μαθητές.

«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος, μου αρέσουν τα ζώα πολύ» λέει στο φακό ο μικρός Ταξιάρχης με την έντονη προφορά του, ένας από τους 8 (οκτώ) μαθητές της Γ’ δημοτικού. Είναι πέντε αγόρια και τρία κορίτσια στη συγκεκριμένη τάξη.

«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος,» λέει στο φακό ο Ταξιάρχης από την Κάσο

+ ο Τρανόβαλτος Κοζάνης

Και ο φακός αφήνει πίσω του τα ακριτικά νησιά και ταξιδεύει στη Δυτική Μακεδονία, στον Τρανόβαλτο Κοζάνης, έναν τόπο, περί τα 50 χλμ. από την Κοζάνη.

Ένα σχολείο, εξαθέσιο με 10 μαθητές (6 κορίτσια, 4 αγόρια) στην Ε’ τάξη, «Είμαστε 10 μαθητές και με τον κύριο, 11!» λέει μπροστά στην κάμερα ο συμπαθέστατος Παναγιώτης που πηγαίνει στην Ε’ δημοτικού, 7 μαθητές στην Στ’ τάξη, και 44 παιδιά συνολικά.

Από εκεί ουσιαστικά, από τον Τρανόβαλτο Κοζάνης, έπεσε ο σπόρος για τη δημιουργία του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν».

Ήταν, όταν η δασκάλα Ιωάννα Τζουκοπούλου (διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Τρανόβαλτου, με καταγωγή από το διπλανό χωριό Μικρόβαλτο), έστειλε ένα γράμμα, ζητώντας να τους χορηγηθεί μια εκδρομή στο σχολείο.

Ιωάννα Τζουκοπούλου, η δασκάλα από τον Τρανόβαλτο Κοζάνης που έριξε τον σπόρο για τη δημιουργία του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν». Στιγμιότυπο από τη φωτογραφική έκθεση

«Έχει τα θετικά του, σ’ ένα μικρό σχολείο αισθάνεσαι σαν οικογένεια, έχει όμως και τα αρνητικά, είσαι μακριά από τα αστικά κέντρα, και πολλά πράγματα που θέλεις να κάνεις ως δάσκαλος (δραστηριότητες, προγράμματα, μετακινήσεις κ.ά.) συναντάς πολλές δυσκολίες» εξηγούσε , κατά τη διάρκεια του 30λεπτου ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η κα. Τζουκοπούλου.

Την οποία, όπως είπε στο κοινό, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Stoiximan Γιάννης Σπανουδάκης, της ζητήθηκε να παρευρεθεί στην χθεσινή εκδήλωση, δυστυχώς, όμως η κα. Τζουκοπούλου, δεν τα κατάφερε.

Η εκδρομή στην Αθήνα

Ο σπόρος της κας. Τζουκοπούλου, ευδοκίμησε, και έτσι, 57 παιδιά, από τους Αρκιούς, την Ηρακλειά, την Κάσο και τον Τρανόβαλτο Κοζάνης ταξίδεψαν στην Αθήνα.

«Οι Μικροί Ήρωες» ταξίδεψαν τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα’ μπήκαν πρώτη φορά σε αεροπλάνο, έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, επισκέφτηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, πήγαν στο Μουσείο Ακρόπολης – τους έκανε τρομερή εντύπωση το διάφανο δάπεδο στην είσοδο του μουσείου-, στον Αττικό Ζωολογικό Κήπο τάισαν καμηλοπαρδάλεις –τους φάνηκε τόσο αστείο-, «δεν μου άρεσαν οι…μπαμπουίνοι» είπε με την γλυκιά του προφορά ο Ταξιάρχης από την Κάσο.

Τους έκαναν εντύπωση τα πολλά αυτοκίνητα, τα πολλά σπίτια, τα γήπεδα, τους άρεσε το ξενοδοχείο, όλα όσα είδαν, μ’ άλλα λόγια εντυπωσιάστηκαν!

Και στο ερώτημα, ποιοι οι αγαπημένοι τους ήρωες; «ο Σούπερμαν, όχι ο Θορν, ο Μπάτμαν, ο Σπάιντερμαν, η Κατγούμαν»!

Οι δικοί μας ήρωες; Αυτοί, οι «Μικροί Ήρωες» που ταξιδεύουν!!!

Οι δικοί μας “Μικροί Ήρωες που Ταξιδεύουν”!

*

-Σκοπός του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» είναι να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα γνωρίζοντας στα παιδιά τις δυνατότητες που προσφέρονται στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και να αναδείξει την εκπαιδευτική πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, η Stoiximan επενδύει τόσο στη στήριξη των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων όσο και στην στήριξη των ίδιων των μαθητών μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μικροί Ήρωες, σε μια προσπάθεια να επιβραβεύσει και να δώσει ευκαιρίες στους μελλοντικούς επιστήμονες και πολίτες της Ελλάδας, καλλιεργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα  παιδιά αυτά να συνεχίσουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο.

-Η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε και συνεχίζει με περιοχές από την ορεινή και ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας αντίστοιχους μικρούς ήρωες. Σύμφωνα με πληροφορίες του debbiestravel.gr στη δεύτερη φάση του προγράμματος μικροί ήρωες θα συμμετέχουν από περιοχές της Αλεξανδρούπολης, της Ευρυτανίας, του ορεινού όγκου Ιωαννίνων (Πράμαντα) κ.α.

-Να σημειωθεί ότι τα 3 τελευταία χρόνια η Stoiximan έχει συνεισφέρει σε φόρους στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 115 εκατ. ευρώ, έχει δαπανήσει σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πάνω από 20 εκατ. ευρώ ενώ απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους.

Από αριστερά, Ιωάννα Κοζαδίνου (marketing Stoiximan), Πόλυ Δεδέογλου (του Ομίλου The Luxury Hotels), Παναγιώτης Ζελελίδης (διευθυντής Grand Hotel Palace)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα