Για άλλη μια χρονιά η πατάτα Νάξου πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων’ σήμερα, 10 επώνυμοι καλεσμένοι από τον χώρο του θεάματος, του πολιτισμού και της μαγειρικής γίνονται για μια μέρα αγρότες… για καλό σκοπό!
Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Αυτό το τριήμερο – το τελευταίο του Αυγούστου, 28-30/8- διεξάγεται το 11ο φεστιβάλ Πατάτας Νάξου. Ωστόσο, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης φέτος, δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια με χιλιάδες επισκέπτες, νοστιμότατα εδέσματα με βάση την πατάτα Νάξου και νησιώτικα γλέντια.
«Φέτος, δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, διότι βάσει νόμου και υγειονομικών πρωτοκόλλων, ακολουθούμε αυτό το μοντέλο, έχουμε λιγότερους καλεσμένους σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σεφ, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και φυτεύουμε πατάτα μία μέρα για καλό σκοπό» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της υπέρ δραστήριας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ) Νάξου Δημήτρης Καπούνης.
Όπως αναφέρει ο κ. Καπούνης, οι πατάτες Νάξου που φυτεύτηκαν θα συλλεχτούν τον Δεκέμβριο, τις οποίες και θα τις στείλουν σε ιδρύματα όπως η Κιβωτός του Κόσμου, το Πρότυπο Βρεθονηπιαγωγείο Καλλιθέας και αλλού.
Ραντεβού στο χωράφι
Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Αυγούστου, οι φετινοί καλεσμένοι της ΕΑΣ Νάξου για το Food Experience Νάξος 2020, συγκεντρώθηκαν σε ένα χωράφι στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στην Χώρα Νάξου και σε κοντινή απόσταση από τις φημισμένες παραλίες του νησιού, τον Άγιο Προκόπιο και την Αγία Άννα.
«Φυτεύουμε Πατάτα Νάξου, σήμερα και όχι μόνο, για καλό σκοπό» αναφώνησαν με ενθουσιασμό άνθρωποι του θεάματος και του πολιτισμού ‘η Ναταλία Δραγούμη, ο Μέμος Μπεγνής, ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, η Μαρία Ανδρούτσου.
Πατάτα Νάξου φύτευσαν ενώ φαίνονται ιδιαίτερα ανυπόμονοι να πιάσουν τηγάνια και κατσαρόλες για να την μαγειρέψουν και τρεις νεαροί σεφ, πρωταγωνιστές στην εκπομπή μαγειρικής «Master Chef» που προβλήθηκε πέρσι στις μικρές μας οθόνες’ ο Δημήτρης Μπέλλος, η Μαρία Μπέη και η Κατερίνα Λένη.
Και αν δεν έπιασαν ακόμη τα τηγάνια, στήθηκε ο χορός υπό τη νησιώτικη μουσική της οικογένειας Κορρέ, του Πολυχρόνη στο βιολί και του Νικηφόρου στο λαούτο.
Να σημειώσουμε ότι το «παρών» στις φετινές εκδηλώσεις του Food Experience Νάξος 2020 δίνουν και food bloggers όπως ο αγαπητός μας Τάσος Αντωνίου από το mamapeinao.gr, travel bloggers, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές εκπομπών της τηλεόρασης καθώς και το τουριστικό – ταξιδιωτικό σάιτ debbiestravel.gr.
Το μήνυμα
Κι αν σήμερα, όλοι γίναμε αγρότες για μια μέρα, φυτεύοντας πατάτα Νάξου για καλό σκοπό, όπως αναφέρει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης, «παράλληλα, στέλνουμε και ένα μήνυμα’ ότι ο πρωτογενής τομέας υπάρχει, μπορεί να κρατήσει την οικονομία της Ελλάδας, η πολιτεία πρέπει να σταθεί και να στραφεί δίπλα στον αγρότη, γιατί τα χρόνια που έρχονται είναι δύσκολα, και πρέπει και οι αγρότες να αντεπεξέλθουν».
Στην ερώτησή μας σχετικά με τη φετινή χρονιά και πώς την αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Νάξου, ο κ. Καπούνης απαντάει «το 2020 είναι μια χρονιά όχι ιδιαίτερα καλή, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι και άσχημη. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου δίνουν ότι έχουμε μια μείωση της τάξεως του 20% -25%, πιστεύουμε ότι με το κλείσιμο της χρονιάς να παραμείνουμε εκεί».