Αύξηση στη φετινή τουριστική σεζόν της Κύπρου εκτιμούν οι υπεύθυνοι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κατά 8% -10%, φτάνοντας περίπου τα 3 εκατ. τουρίστες, λέγοντας ότι θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της.
Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική χρονιά στην Κύπρο είναι θετικά’ από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες αγγίζουν το 100%.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την υπόλοιπη περίοδο, με τους δυο πρώτους μήνες να έχουμε αύξηση από Ρωσία περίπου 20.000 τουρίστες περισσότερους από πέρσι» ανέφερε ο Τουριστικός Λειτουργός Α’ Τμήμα Μάρκετινγκ του ΚΟΤ, Δόρος Γεωργιάδης, γεγονός που αυξάνει την εποχικότητα.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 3 εκατ. τουρίστες έναντι 2.659.400 πέρυσι ενώ σ’ ότι αφορά τα έσοδα το 2015 ο τουρισμός έφερε 2 δις 112 εκατ. ευρώ ενώ το 2014 2 δις 23 εκατ. ευρώ. Φέτος, αναμένεται αύξηση της τάξεως του 6%-8%.
Είναι ο νούμερο ένα τομέας που συνεισφέρει στην Κύπρο και τα 3 τελευταία χρόνια έπαιξε βασικό ρόλο στην έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Σ’ ότι αφορά τα γεγονότα στις γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Τυνησία) έχουν ωφελήσει την Κύπρο, επιμηκύνοντας την περίοδο από Ρωσία, αφετέρου ανοίγοντας νέες αγορές όπως η γαλλική, μια δύσκολη αγορά για Κύπρο.
140.000 Έλληνες
«Η ελληνική αγορά δεν είναι η ευκολότερη αγορά, η οποία θα έπρεπε να είναι» επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας ότι στα θετικά είναι το ότι οι Έλληνες αισθάνονται άνετα, οικεία, χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, από την άλλη όμως «δεν νιώθουν ότι πηγαίνουν ταξίδι στο εξωτερικό» εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργιάδη, επειδή ακριβώς υπάρχει η γνώση και η οικιότητα δεν υπάρχει οργανωμένος τουρισμός από Ελλάδα προς Κύπρο, και εντοπίζεται δυσκολία στο να γίνουν εκτιμήσεις αφίξεων από τους μεμονωμένους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, για το 2015 καταγράφηκαν περίπου 139.534 αφίξεις από Ελλάδα.
Πρώτοι οι Βρετανοί
Πρώτη αγορά για την Κύπρο είναι η Μεγάλη Βρετανία με 1.041.203 αφίξεις για το 2015, ενώ για φέτος αναμένεται αύξηση της τάξεως του 7%-8%. Ωστόσο από τη συγκεκριμένη αγορά είναι ιδιαίτερα χαμηλή η κατά κεφαλήν δαπάνη.
Σε αντίθεση με τη Ρωσική αγορά, που έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη, και παρά το γεγονός ότι πέρυσι υπήρξε μείωση 17,5% με 524.848 αφίξεις, κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό πρόσιμο τα έσοδα.
Η Ρωσία πέρυσι, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, είχε μείωση κατά 50%, «και εμείς είχαμε θέσει στόχο η μείωση να μην ξεπεράσει το 25%’ ήταν άθλος που τελικά κυμάνθηκε στο 17,5%».
Τρίτη αγορά για την Κύπρο είναι οι Σκανδιναβικές χώρες με πρώτη τη Σουηδία και στη συνέχεια Νορβηγία, Φιλανδία, Δανία και στη συνέχεια η Γερμανία με 112.214 αφίξεις.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Επίσης, να σημειώσουμε ότι η Κύπρος επενδύει ιδιαίτερα και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εδώ και 15 χρόνια, κάνοντας σημαντικά βήματα σ’ αυτόν τον τομέα. Μ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχει σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όπως αναφέρθηκε, τον Φεβρουάριο ήρθαν 520 γκόλφερς από Αυστρία συμμετέχοντες σε αγώνες στα 4 γήπεδα γκολφ που διαθέτει η Κύπρος σε κοντινή απόσταση αναμεταξύ τους.
Τα τελευταία 2 χρόνια γίνονται προσπάθειες και για μαθητικό τουρισμό με 900 μαθητές το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΟΤ θα φτάσουν τους 3.000 φέτος, καθώς και για τουρισμό Τρίτης Ηλικίας με περίπου 2.000 επισκέπτες.