Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Δέκα «likes» στη Σέριφο!

Image1. Παραλία Καλό Αμπέλι

Οι περισσότερες παραλίες στη Σέριφο είναι αμμουδερές, με αλμυρίκια για ίσκιο, σ’ αρκετές λειτουργούν και ταβερνάκια ενώ σε άλλες χρειάζεται να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα, νερό, καπέλο, ομπρέλα κτλ.

ImageΑν μένεις Λιβάδι, για γρήγορη βουτιά στον Αυλόμωνα, εντός του οικισμού. Αγαπημένη μου, το Καλό Αμπέλι, 3,6 χλμ. από Λιβάδι, τα 600 μ. από τον κεντρικό, χωματόδρομος και στη συνέχεια μονοπάτι από το εκκλησάκι του Σωτήρα (σ.σ. έχει και σπίτι εκεί, πρώην, “ισχυρός” υπουργός. Αλλά και στη Λιά, πρόσφατα απέκτησε σπίτι άλλος ένας “ισχυρός”…). Ιδιαίτερη παραλία, εντυπωσιακά βράχια, χωρίς ίσκιο, ιδανική ώρα το πρωί. Μετά, κατεβαίνουν ορδές….Image

2.Μαραθοτηγανίτες στο «Το Υπάρχω»

Απόλαυσα μαραθοτηγανίτες πλάι στη θάλασσα με φόντο το απέραντο γαλάζιο, κάτω από τη σκιά του δέντρου. Δροσερή χωριάτικη σαλάτα, γαύρο μαρινάτο και κρασί Σεριφιώτικο, το οποίο είναι δυνατούτσικο! Image

Στην παραλία του Κουταλά, στο «Υπάρχω» του Αντώνη, ο οποίος ήταν ο πρώτος κάτοικος που κατέβηκε στον παραθαλάσσιο οικισμό, το 1972, και από κει έδωσε την ονομασία στο ταβερνάκι. Στο μαγαζί οι κόρες του, η Δήμητρα και η Ελένη, που παίζει και τζουρά. Εχει και μαγειρευτά και ψητά, από ψάρια, ότι βγάλει ο Αντώνης με την ψαρόβαρκά του, την «Κική».

Image3. Μουσικές στην «Πάνω Πιάτσα»

Ρακομελάκι στο καινούργιο «Πάνω Πιάτσα», στην ομώνυμη πλατεία της Χώρας, ακριβώς απέναντι από το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του δημαρχείου και την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου.

Ωραίες μουσικές, ταξιδιάρικες, νοσταλγικές, αγαπημένες’ Χατζιδάκις, Ρεμπούτσικα κι άλλα ορχηστρικά. Λιτή και μίνιμαλ η διακόσμηση στο εσωτερικό του μαγαζιού, με φωτογραφίες της Κατερίνας Καλούδη, θέματα εμπνευσμένα από βραχώδεις όγκους της Σερίφου!

Image4. «Στου Στράτου»

Απαραίτητο το πέρασμα από το all time classic «Στου Στράτου», επίσης στην πλατεία της Χώρας (πλατεία Αγ. Αθανασίου), διαγωνίως από το δημαρχείο, με γλυκά, μεζεδάκια και όχι μόνο! Από τα πιο παλιά μαγαζιά.

Image5. Στον «καφενέ του βασιλέα»

Στην κάτω πιάτσα της Ανω Χώρας, για σούπερ ρακόμελο από θυμαρίσιο μέλι, ρακή από την Κρήτη, γαρίφαλο και λίγη κανέλα, που φτιάχνει, μπρίκι μπρίκι, όπως λέει χαρακτηριστικά, ο «βασιλέας», ο Βασίλης, δηλαδή. Στο σέρβις η Ανδριάνα.

Image6. Χώρα Σερίφου

Απολαυστική, ιδίως κατά τις απογευματινές και βραδυνές ώρες. Σεργιάνι στα ασβεστωμένα σοκάκια, χάζι και αγορές στα καλόγουστα μαγαζάκια, περνάω από τη «Θιδύρα» (άνοιξε και ένα δεύτερο μαγαζί στην Ανω Πιάτσα στην Ανω Χώρα), για κοκτέιλ -και όχι μόνο- στο «Αερινό» του Δημήτρη, του Θεσσαλονικιού, που φέτος κλείνει 10ετία (έχει και ταράτσα με θέα), ανηφορίζοντας για το Κάστρο με την σούπερ θέα τόσο στη Χώρα όσο και στο Λιβάδι λέω μια καλησπέρα στον Νίκο Σπεράντζα που φτιάχνει εδώ και δεκαετίες καλαπόδια, είναι τα «Γλυκαρώματα Σερίφου» με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, λικέρ κ.ά. Image

Κατηφορίζοντας από το Κάστρο, περνάω από τη Λότζια με την χαρακτηριστική της καμάρα (εκεί λειτουργεί μαγαζάκι με αναμνηστικά). Καταλήγω στην πλατεία της Ανω Χώρας, με το δημαρχείο που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίσμα, το καφενείο «Στου Στράτου», τη «Θιδύρα», την «Πάνω Πιάτσα», το «Ζορμπά», τον «Λούη» μεζεδοπωλείο του Βασίλη και Αντώνη, 4ος χρόνος τώρα, ενώ από το 1916 λειτουργούσε ως παντοπωλείο, κάτι που μαρτυράει και η διακόσμηση στο εσωτερικό του με τα διάφορα παλιά αντικείμενα. Κατηφορίζοντας, παίρνω αναμνηστικά από τον «Αποσπερίτη» με τις ιδιαίτερα καλόγουστες χειροποίητες δημιουργίες της Πόπης. Ολα τα παραπάνω στην Ανω Χώρα, διότι στην Κάτω Χώρα, δεν υπάρχουν μαγαζιά, παρά μονάχα το λαογραφικό μουσείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείς (τηλ. 22810/ 51181).

Image7. «Indigo» & «Cavo Doro»

Στο Λιβάδι, τα καλόγουστα καταλύματα «Indigo» του Βικέντιου και της Πέτρας, σε ήσυχο σημείο, αλλά κυριολεκτικά “μέσα στην πιάτσα” και μόλις 40 μ. από την παραλία (τηλ. 22810/ 52548). Image

Στα συν της διαμονής στο «Indigo» η εκπτωτική κάρτα για το ομώνυμο καφέ (20%), σούπερ μάρκετ (8%), φούρνο (20%), αλλά και στην «Πάνω Πιάτσα» στη Χώρα (10%) και στο εστιατόριο της «Καλής» στο Λιβάδι (10%).

ImageΟσο για το «Cavo Doro» μόλις λίγα βήματα από την παραλία (εκεί που βρίσκεται και το κέντρο Τύπου του νησιού) είναι απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, της κυρίας Λαμπρινής και του κύριου Νίκου, πεντακάθαρα, με ψυγειάκι, κλιματισμό, τηλεόραση, μπαλκονάκι. Τα πίσω δωμάτια έχουν σούπερ θέα από τη μια τη Χώρα και από την άλλη τη θάλασσα! (τηλ. 22810/ 51160).

8. Για γύρο και καλαμάκια στην «Tootsie»

Στο Λιβάδι – το λιμάνι- της Σερίφου, κάνω στάση στην «Tootsie», το σουβλατζίδικο που βρίσκεται εκεί από το 1976. Είναι δίπλα στο Γυμνάσιο, στο δρόμο που πηγαίνει για Λιβαδάκια, Καλό Αμπέλι, Βαγιά, Γάνεμα, Κουταλά, Μεγάλο Λιβάδι κτλ.

«Τι να παραγγείλω, γύρο ή καλαμάκι;» ρωτώ τη Γεωργία η οποία μου απαντάει, δίχως άλλη κουβέντα «μα, εμείς, εδώ, φημιζόμαστε για τον χειροποίητο γύρο μας, ιδίως το κοτόπουλο».

Δεν είχε άδικο, θεϊκή η αλάδωτη πίτα με το γύρο κοτόπουλο, το μαρουλάκι, την ντομάτα, τις πατατούλες και τη σως μουσταρδομαγιονέζα που ετοιμάζει ο Φώτης. Δεν πήγε πίσω, βεβαίως, και το καλαμάκι, το χοιρινό! Ψητάς ο Νίκος.

Image9. Ιστορία, μοναστήρι, χωριά, must μαγαζιά

Αρρηκτα συνδεδεμένη η ιστορία του νησιού με την εξόρυξη μετάλλων, τα οποία μεταλλεία σιδήρου σταμάτησαν να λειτουργούν το 1963. Εμφανή τα σημάδια από τις σκάλες εξόρυξης, τα βαγονέτα κ.ά. τόσο στον Κουταλά όσο και στο Μεγάλο Λιβάδι (σ.σ. εκεί το ερειπωμένο κτίριο του Διοικητηρίου καθώς και μνημείο υπέρ των πεσόντων στις 21/8/1916 υπέρ της διεκδίκησης για 8ώρη εργασία με καλύτερο μεροκάματο). Image

Στο δρόμο για Πλατύ Γιαλό, απαραίτητη στάση στη μονή Ταξιαρχών, εκεί όπου ζει ο πατήρ Μακάριος (τηλ. 22810/ 51027). Από χωριά, ο Κένταρχος (ή Καλίτσος), η Γαλανή, η Παναγία με την παλαιότερη εκκλησία του νησιού (ζητήστε από την κ.Δήμητρα στο καφενείο να σας την ανοίξει). Στους Μύλους, στη Χώρα, είναι και το αρχαιολογικό μουσείο (τηλ. 22810/ 52611). Στο Λιβάδι, must θεωρείται το πέρασμα από το «Yacht Club» – «Ναυτικός Ομιλος Σέριφος». Εμένα, προσωπικά, μου έβγαλε “δήθεν”, αλλά δεν παύει να είναι in. 

Image10. Φεστιβάλ Σερίφου

Σήμερα, 26/7, ξεκινάει και το 2ο Φεστιβάλ Σερίφου, οι παραστάσεις του οποίου θα δοθούν στο θεατράκι, δίπλα στο Λαογραφικό μουσείο, στην Κάτω Χώρα. Πρώτος καλλιτέχνης ο Χρήστος Θηβαίος, και ακολουθούν, 27/7 Θανάσης Νικόπουλος – Νίκος Τουλιάτος, 28/7Qua’SH – Κουαρτέτο των Αισθήσεων …και Παραισθήσεων, 29/7 Θοδωρής Οικονόμου, 30/7 Γεράσιμος Ανδρεάτος, 31/7 Μανώλης Φάμελλος.

Η διάρκεια του Φεστιβάλ Σερίφου θα είναι έως τις 20 Αυγούστου (www.serifosfestival.gr). Image

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα