Δώδεκα μουσεία υποδήματος υπάρχουν στον κόσμο, και η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να γίνει η πόλη που θα εγκαινιάσει το 13ο!
ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης και μουσείο υποδήματος φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ομάδα της Θεσσαλονίκης, που προέρχεται από διαφορετικούς χώρους.
Ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης και εκθεσιακός χώρος υποδήματος, στόχος του οποίου θα είναι η προβολή των δημιουργιών κάθε είδους υποδημάτων, η έρευνα για το υπόδημα , η εκπαίδευση για όλες τις ηλικίες, η συντήρηση (παλιά υποδήματα, υλικά κ.ά.), η παρουσίαση αλλά και η έκθεση υποδημάτων απ’ όλον τον κόσμο.
«Ψάχνουμε χώρο, να ‘ναι περίπου 1.000 μέτρα’ εμείς θέλουμε χώρο στο λιμάνι, γιατί είναι πολύ όμορφα» εξηγεί στο debbiestravel.gr η εμπνεύστρια του πρωτότυπου και φιλόδοξου πρότζεκτ Τάνια Κυριακίδου.
Ωστόσο, όπως η ίδια αναφέρει, εξετάζονται κάποιοι χώροι είτε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είτε χώροι που ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης και υπολειτουργούν όπως για παράδειγμα κάποιες παλιές πινακοθήκες κτλ. ,
Εκδηλώσεις, εκθέσεις, show
Στο μουσειακό χώρο θα φιλοξενούνται υποδήματα, ζωγραφικοί πίνακες με θέμα το παπούτσι, εξώφυλλα από δίσκους βινύλια, δημιουργίες καλλιτεχνών εμπνευσμένες από τα παπούτσια, παραμύθια κ.ά.
«Θέλουμε να συλλέξουμε παροιμίες, παραδοσιακά τραγούδια, παραμύθια, όλα με θέμα το υπόδημα» εξήγησε η κα. Κυριακίδου, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, θα πραγματοποιούνται εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, επιδείξεις μόδας, δειγματισμοί επιχειρήσεων, δράσεις για παιδιά κ.ά.
Τουρισμός
Το κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης και μουσείο υποδήματος, εκτός το ότι θα προσελκύσει νέους σχεδιαστές, θα φέρει κόσμο στη Θεσσαλονίκη.
«Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα βοηθήσει την πόλη και τουριστικά, και ερευνητικά, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» επισημαίνει η Τάνια Κυριακίδου.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ζελελίδης, ένας άνθρωπος του τουρισμού (σ.σ. διευθυντής σε 5άστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης), με σπουδές, ωστόσο, στο σχεδιασμό υποδημάτων στο Μιλάνο, επισημαίνει ότι ο μουσειακός χώρος υποδήματος «θα βοηθήσει τουριστικά τη Θεσσαλονίκη’ θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της πόλης».
Οικονομικοί πόροι
Που θα βρεθούν όμως τα χρήματα για τη δημιουργία αυτού του κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης και του εκθεσιακού χώρου υποδήματος;
Μέσα από Εθνικά, Ευρωπαϊκά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις και δωρεές, αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι.
Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί πρόταση σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την Καινοτομία στον Πολιτισμό, στην οποία πρόταση έχουν, ήδη, συμφωνήσει για συνεργασία το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ), ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, επιχειρήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό, Προξενικές Αρχές – Πρεσβείες, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας – Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Σχεδιασμού Υφάσματος – Μόδας, το Πανεπιστήμιο του ΚΕΝΤ, το Σωματείο ΑΣΤΕΡΙ (για την κοινωνική ευθύνη).
*
-Η συντονιστική Ομάδα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης και το μουσείο υποδήματος απαρτίζεται από τους, Τάνια Κυριακίδου, Δώρα Μόσχη, Παναγιώτη Ζελελίδη, Μίνα Μώρου, Δήμητρα Τσαβδάρογλου, Αιμίλιο Τσαρουχά, Διογένη Μαριόλα, Αφροδίτη Νέστορα, Κική Στεργίου (www.thesshoemuseum.org).
-Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις με στόχο την ενημέρωση του πρότζεκτ. Μεταξύ 14/5 – 5/6 στο χώρο της ΔΕΘ (σ.σ. εκεί που βρίσκεται το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), θα λαμβάνουν χώρα διάφορες δράσεις.
-Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα θεματικό γκαλά με τίτλο «Put on your best shoes and come». Να σημειωθεί ότι την πρόσκληση συνεργασίας και συμμετοχής αποδέχθηκαν γνωστοί και βραβευμένοι σχεδιαστές υποδημάτων όπως ο Kobi Levi ο οποίος σχεδιάζει παπούτσια εμπνευσμένος από τη φύση, η Liza Snook, Rene Van der Berg, Patricia Field κ.ά.