«Στόχος είναι η απόλαυση» μας είπε η οινολόγος της οινοποιίας «Ζοίνος» Ηπείρου, Ελένη Σίντου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μας οινογνωσίας, στην επιβλητική Βίλα Μπιάνκα, στη Θεσσαλονίκη.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Εννιά διαφορετικά κρασιά δοκιμάσαμε οι 34 παρευρισκόμενοι, που συμμετείχαμε στην οινογνωσία των ροζέ βορειοελλαδίτικων οίνων. Από 9 διαφορετικά κτήματα, διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, διαφορετικές ποικιλίες.
Η οινογνωσία ξεκίνησε με ένα αφρώδες, το «Aurelia» του οινοποιείου «Ζοίνος» στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων, με ποικιλίες 50% Ντεμπίνα και 50% Βλάχικο και Μπεκάρι. Ένα ημίξηρο αφρώδες, το οποίο ταιριάζει με καπνιστή πέστροφα, τα δε αρώματα που ανέδυε ήταν βατόμουρο, πιπεράτα μπαχάρια αλλά και φράουλα.
«Για να αξιολογήσουμε ένα αφρώδες κρασί, βλέπουμε τις φυσαλίδες του» μας είπε η κα. Σίντου εξηγώντας ότι όταν η φυσαλίδα είναι λεπτή καθώς επίσης και όταν η υφή της είναι κρεμώδη, τότε είναι ποιοτικό.
Επόμενο κρασί, η «Claudia» του κτήματος Claudia Papagianni, από την περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής. Ένα κρασί με σομό χρώμα, χαμηλές τανίνες και υψηλή οξύτητα, από 100% τη γαλλική ποικιλία Grenach Rouge, που καλλιεργείται στην Χαλκιδική.
Τρίτο κατά σειρά κρασί, το «Porto Carras» του ομώνυμου κτήματος στη Σιθωνία Χαλκιδικής, βιολογική καλλιέργεια με 50% Syrah και 50% Cabernet Franc. Εκεί όπου το Syrah δίνει έντονο χρώμα και το Cabernet Franc να αναδύει τη φράουλα, το σμέουρο, το φραγκοστάφυλο.
Μέσα από το τέταρτο κρασί ταξιδέψαμε στη Γουμένισσα Κιλκίς και στη «Chloe» του κτήματος Χατζηβαρύτη. Ένα κρασί με υψηλή οξύτητα και πολλές τανίνες, φρουτώδη αρώματα και 70% Ξινόμαυρο και 30% Cabernet Sauvignon.
Αυτό που μας είπε η κα. Σίντου, είναι ότι το ξινόμαυρο όταν οινοποιείται με τον παλιό τρόπο «βγάζει» φυτικές νότες (ντομάτα, λάχανο, δαμάσκηνο κ.ά.) ενώ όταν οινοποιείται με τον μοντέρνο τρόπο τότε έχει αρώματα φρουτώδη.
Παγγαίο, Θεσσαλονίκη, Καστοριά
«Βιβλία Χώρα» ήταν το πέμπτο κρασί που δοκιμάσαμε, από την περιοχή του Παγγαίου, και συγκεκριμένα από το ομώνυμο κτήμα που βρίσκεται στο Κοκκινοχώρι του νομού Καβάλας. Ένα ροζέ ξηρό, από 100% Syrah, με γεμάτο σώμα και αρώματα βατόμουρο, μαύρη σοκολάτα, μπαχάρι – πιπέρι.
«Γένεσις» ήταν το έκτο κρασί, από το Κτήμα Κεχρή, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ένα ημίξηρο με χρώμα σωμό και ποικιλίες 85% ξινόμαυρο και 15% Gewurztraminer μια ποικιλία από την Αλσατία, λευκή, από τις αρωματικότερες στον κόσμο, με ανθικό χαρακτήρα (άνθος πορτοκαλιού).
«Ερωδιός» του Κτήματος Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, από τις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, ήταν το έβδομο κρασί, ένα ξηρό, με τριανταφυλλί χρώμα, από 100% ξινόμαυρο, με αρώματα φράουλας αλλά και ντομάτας και αποξηραμένων φρούτων.
«Ορεστίς» ήταν το όγδοο, κατά σειρά, ροζέ κρασί, που δοκιμάζαμε, από το Κτήμα Στεργίου, που βρίσκεται στη Μεταμόρφωση της Καστοριάς. Ένας ημίξηρος οίνος, ποικιλιακός, από 100% Cabernet Sauvignon, με έντονα μπαχάρια.
Εδώ, τα γέλια άρχισαν, μεταξύ των παρευρισκόμενων, «αχ, ζαλίστηκα» είπε στη φίλη της, μια κοπέλα, που καθόταν παραδίπλα μας, ωστόσο ένα ακόμη κρασί, υπήρχε στο πρόγραμμα της χθεσινής οινογνωσίας.
Το «Demi Sec» του Μπουτάρη, ένα ημίξηρο κρασί, με 60% ξινόμαυρο και 15% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon και 10% Merlot. Κόκκινα φρούτα και μπαχάρια ανέδυε, «είναι ένα κρασί που ταιριάζει με φρούτα» μας είπε η Ελένη Σίντου.
Το καλοκαιρινό κρασί!
Το ροζέ κρασί, αναμφίβολα, ταιριάζει με μεσογειακά πιάτα, και είναι ένα κρασί που πίνεται πολύ ευχάριστα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Να προσπαθούμε να το συνδυάζουμε με φαγητά που έχουν χρώμα, όπως οι ντομάτες, ο σολομός κ.ά.» μας είπε η Αλεξάνδρα Ανθίδου, από τους «Οίνους Βορείου Ελλάδος», του δικτύου που ήταν υπεύθυνο για τη διοργάνωση.
Τα ροζέ, άλλωστε, τα συμπεριφερόμαστε όπως τα λευκά κρασιά, η δε θερμοκρασία που πρέπει να σερβίρονται είναι μεταξύ 8 – 12 βαθμούς Κελσίου, με ιδανικότερη τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Πίνοντας ένα κρασί, στόχος είναι η απόλαυση και εμείς λοιπόν, σας ευχόμαστε καλή απόλαυση πίνοντας ένα ποτήρι…ροζέ κρασί! Στην υγεία σας!
Tips
-Η βραδιά οινογνωσίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα, με την έκθεση “Wine Spirit / Το Πνεύμα Του Κρασιού”, που παρουσιάζει 34 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία συνδυάζουν μ’ έναν πρωτότυπο, ευρηματικό και ευφάνταστο τρόπο, εθνογραφικές, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές και καθημερινές αναφορές, με κοινό άξονα το κρασί.
-Τα έργα των καλλιτεχνών εκτίθενται στη Βίλα Μπιάνκα (Βας. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη) έως τις 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια από τις 16 Ιουλίου ως τις 17 Αυγούστου, θα μεταφερθούν στη Λήμνο και συγκεκριμένα στο Παλιό λιμάνι της Μύρινας.
-Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τους δήμους Θεσσαλονίκης και Λήμνου, τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και τον Χώρο Τέχνης στη Μύρινα ‘Ώχρα -Μπλε’.