«…όμως δεν έχουμε καταφέρει, στο σημείο που θα θέλαμε, να την προβάλλουμε και να την καταξιώσουμε» λέει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτος Καρούμπας .
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Συναντήσαμε τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος – και υποψήφιο για την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, Μίλτο Καρούμπα, σήμερα, τρίτη μέρα, διεξαγωγής του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων, που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo και το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».
Ενός συνεδρίου, που λαμβάνει χώρα, κάθε δυο χρόνια, σε διαφορετική πόλη του πλανήτη, και η Ελλάδα, και δη, η Θεσσαλονίκη, κατάφερε να κερδίσει, με ψηφοφορία, ανάμεσα σε 85 χώρες, που διεξήχθη στην Κορέα. Μια διαδικασία, για την κατάκτηση της οποίας ξεκίνησε το 2010, και το θετικό αποτέλεσμα να έρχεται το 2012.
«Τι σημαίνει για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τη Θεσσαλονίκη η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων»; ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτο Καρούμπα .
«Είναι ένα συνέδριο το οποίο κερδίσαμε με ψηφοφορία το 2012, ως Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος, και είναι πολύ μεγάλη χαρά, γιατί φιλοξενούμε 1200 σεφ απ’ όλον τον κόσμο, με διαγωνισμούς, επιδείξεις, παρουσιάσεις κ.ά.» επισήμανε στο debbiestravel.gr ο κ. Καρούμπας και συνέχισε «όλος ο κόσμος μεταφέρει από όλον τον πλανήτη, την ελληνική γαστρονομία, τα ελληνικά ήθη και έθιμα, και την ελληνική φιλοξενία παγκοσμίως’ είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη γαστρονομία αλλά και για τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας!».
Η ταυτότητα της Ελλάδας στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη
Και ναι, μπορεί, η Ελλάδα να θεωρείται, ότι έχει μια πολύ καλή γαστρονομία, έχει καταφέρει όμως να έχει θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη;
«Η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει μια πολύ καλή γαστρονομία’ δεν έχει, όμως, καταφέρει να δώσει την ταυτότητα που πρέπει, για να την κάνει διάσημη, μέσα από τις διαδικασίες που απαιτούνται» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτος Καρούμπας , επισημαίνοντας ότι ενώ, ως χώρα, έχουμε όλα τα προσόντα και όλα τα προϊόντα για να εξελίξουμε το γαστρονομικό τουρισμό, «δυστυχώς δεν είμαστε, ακόμη, στο σημείο που να αισθανόμαστε ότι έχουμε κάνει αρκετά μεγάλα βήματα».
Ένα μωσαϊκό γεύσεων
«Η Ελλάδα είναι ένα μωσαϊκό γεύσεων’ απ΄ όποια πλευρά και αν τη δούμε, από Ανατολή, από Δύση, από Βορά, από Νότο, όλες οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους, και δημιουργούν μια πανδαισία μοναδική» λέει χαρακτηριστικά στο debbiestravel.gr ο κ. Καρούμπας και συμπληρώνει «όμως δεν έχουμε καταφέρει στο σημείο που θα θέλαμε, να την προβάλλουμε και να την καταξιώσουμε. Πρέπει όλοι μαζί να συνδράμουμε ,και όχι μεμονωμένα, ώστε να καταξιώσουμε την ελληνική γαστρονομία!».
Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτος Καρούμπας, με την υπογράφουσα.
Tips
-Σημαντική μέρα, αύριο, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016! Στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» μεταξύ 12.00 μ.μ. – 12.40, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, ανάμεσα σε 3 σεφ, για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Ανάμεσα στους 3 υποψήφιους, και ο «δικός» μας, Μίλτος Καρούμπας, ο οποίος αναφέρει σχετικά στο debbiestravel.gr, «εδώ και ενάμισι χρόνο έχω γυρίσει όλον τον κόσμο, ενημερώνοντας το πρόγραμμά μας’ σε κάθε περίπτωση, ασχέτως αποτελέσματος, κέρδος θα έχουμε, όφελος! Βεβαίως, αν θα εκλεγούμε θα είναι πολύ μεγάλο γεγονός, γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε την ελληνική γαστρονομία σ’ όλον τον κόσμο, μέσα από διαδικασίες διαγωνιστικές, παρουσιάσεις και γνωριμίες που προκύπτουν. Είναι μια κοινότητα 10 εκατ. σεφ, και όπως καταλαβαίνετε, όταν εισχωρεί ένας Έλληνας πρόεδρος, θα μπορεί να παγκοσμιοποιήσει την ελληνική γαστρονομία».
-Αυτός άλλωστε και είναι ένας από τους πρώτους στόχους, του υποψήφιου για την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, και προέδρου της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτου Καρούμπα, λέγοντας, ότι αναλαμβάνοντας μια τέτοια θέση, «το μέγεθος και ο πληθυσμός των ανθρώπων,μας επιτρέπει να έχουμε τέτοιου είδους ευκαιρίες, να βγάλουμε την ελληνική γαστρονομία σ’ όλον τον κόσμο!».
Info
-Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων γίνεται κάθε δυο χρόνια’ το 2014 πραγματοποιήθηκε στο Stravanger της Νορβηγίας, ενώ το 2018 θα λάβει χώρα στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.
-Για το 2020, στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν τρεις πόλεις – Λυών Γαλλίας, Αγία Πετρούπολη Ρωσίας και Σύδνεϋ Αυστραλίας- με το τελικό αποτέλεσμα να ανακοινώνεται, αύριο, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στο «Ι.Βελλίδης» μεταξύ 11.00 π.μ. – 12.00 π.μ. Αναμένουμε…