Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΔήμος Θερμαϊκού: Φιλικός για μετακινήσεις με ποδήλατο

Δήμος Θερμαϊκού: Φιλικός για μετακινήσεις με ποδήλατο

Στον άμεσο σχεδιασμό του να αποκτήσει την πιστοποίηση Bike Friendly και να προστεθεί στο δίκτυο των δήμων που είναι φιλικοί για μετακινήσεις με ποδήλατο είναι ο Δήμος Θερμαϊκού. «Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις, διαθέτοντας παράλληλα ένα παράκτιο μέτωπο 8 χλμ.» δηλώνει στο debbiestravel.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θερμαϊκού Παναγιώτης Τροκάνας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Προστασία του περιβάλλοντος, αειφόρος ανάπτυξη του τουρισμού, αφοσίωση στην εξυπηρέτηση του τουρίστα – ποδηλάτη αλλά και των πολιτών. Δήμοι μέλη του δικτύου Bike Friendly καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να κάνουν τη διαμονή του ποδηλάτη-τουρίστα όσο το δυνατόν πιο άνετη και ταυτόχρονα δημιουργούν «ποδηλατική ταυτότητα» στον προορισμό, και διευκολύνουν τον τουρίστα όσο και τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο είτε στη διάρκεια των διακοπών τους είτε στην καθημερινότητά τους.

«Έχουμε κάνει τη σχετική αίτηση στο δίκτυο, πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουμε φιλικοί για μετακινήσεις με ποδήλατο» δηλώνει στο debbiestravel.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θερμαϊκού Παναγιώτης Τροκάνας.

Όπως ο ίδιος εξηγεί το παράκτιο μέτωπο το οποίο ξεκινάει από την περιοχή ΚΑΠΠΑ και φτάνει ως την Αγία Τριάδα είναι ιδανικό για μετακινήσεις με ποδήλατο και πως τόσο οι τουρίστες όσο και οι πολίτες θα χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης.

Το παράκτιο μέτωπο εκτείνεται σε μια απόσταση 8 χλμ., εκ των οποίων τα 6 χλμ. είναι μέχρι τους Νέους Επιβάτες ενώ για τα υπόλοιπα δυο – μέχρι την Αγία Τριάδα- αναμένεται η ανάπλασή της.

Συνεργασία με ξενοδοχεία του Δήμου Θερμαϊκού

Ο Δήμος Θερμαϊκού βρίσκεται υπό συζήτηση με ξενοδοχεία της περιοχής, ώστε να υπάρξει συνεργασία και με αυτά ώστε να καθιστούν φιλικά προς το ποδήλατο.

«Αυτή τη στιγμή ένα ξενοδοχείο έχει την σχετική πιστοποίηση» δηλώνει ο κ. Τροκάνας προσθέτοντας ότι εκτός από τα ξενοδοχεία θα έχουν συνεργασία και με τα καραβάκια που τους καλοκαιρινούς μήνες εκτελούν καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Νέων Επιβατών – Περαίας – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, και τα οποία δέχονται ποδήλατα.

Σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το ποδηλατοδρόμιο

Στο πλαίσιο της ένταξης του Δήμου Θερμαϊκού στους δήμους φιλικούς για μετακινήσεις με ποδήλατο, οι αρχές του Δήμου έχουν στόχο να συνδέσουν το παραλιακό μέτωπο με το σύγχρονο ποδηλατοδρόμιο που βρίσκεται στο πάρκο επί της Ανθέων – στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου- και με το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

«Έχουν κατατεθεί τα τοπογραφικά, ώστε να υπάρξει σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το σύγχρονο ποδηλατοδρόμιο» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θερμαϊκού.

Αυτή τη στιγμή ο δήμος Θερμαϊκού διαθέτει σταθμούς για την στάθμευση των ποδηλάτων ενώ στο πλαίσιο ένταξης του στο δίκτυο Bike Friendly θα δημοπρατηθούν και τρεις σταθμοί – Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα- για την παροχή ποδηλάτων στους ενδιαφερόμενους. 

130 ξενοδοχεία, 8 δήμοι, 30 ποδηλατικές εταιρίες και τουριστικά γραφεία

Το ποδήλατο αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο οι πολίτες όσο και οι τουρίστες, με δεδομένο ότι στις περισσότερες χώρες από όπου αυτοί προέρχονται, το ποδήλατο αποτελεί αν όχι κύριο, σίγουρα βασικό μέσο μετακίνησης στις μεγαλουπόλεις.

Στο δίκτυο του Bike Friendly εντάσσονται 130 ξενοδοχεία (bike friendly hotels), 8 δήμοι-προορισμοί (bike friendly destinations) και 30 ποδηλατικές εταιρείες (bike friendly partners) και τουριστικά γραφεία (greek bike specialists) που μεριμνούν για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των φίλων του ποδηλάτου.

«Όταν κινούμαστε με ένα μηχανάκι ή και αυτοκίνητο, μας αποσπούν την προσοχή οι θόρυβοι, ενώ όταν κινούμαστε με το ποδήλατο μπορούμε να δούμε την κάθε γωνιά ήρεμα και ήσυχα, ακόμη και να εισπνεύσουμε τις μυρωδιές και τα αρώματα της φύσης» ανέφερε η ιδρύτρια της Bike Friendly και της εταιρίας NatTour Βίκυ Καραντζαβέλου στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 12-14 Νοεμβρίου 2021.

Όπως η ίδια εξήγησε το ποδήλατο προσφέρεται για όλες τις ηλικίες, για όλα τα εισοδήματα, είναι φιλικό προς το περιβάλλον, βοηθάει τη σωματική άσκηση, έχει χαμηλό κόστος και για τον ξενοδόχο μέχρι μηδαμινή. «Διότι το να λάβει ένα ξενοδοχείο το σήμα Bike Friendly δεν χρειάζεται να έχει ποδήλατα, μπορεί να συνεργαστεί με μια τοπική εταιρία, η οποία νοικιάζει ποδήλατα και να προτείνει στους πελάτες του να απολαύσουν μια βόλτα» ανέφερε προσθέτοντας «Το ποδήλατο είναι μια ήπια μορφή μετακίνησης το οποίο έχει τη δυνατότητα να συνδέσει όλες τις εναλλακτικές μορφές μιας περιοχής».

Το δίκτυο με τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και δήμους φιλικούς για μετακινήσεις με ποδήλατο καλύπτει όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με τους δήμους, ο πρώτος δήμος που κατέκτησε την πιστοποίηση ήταν ο Δήμος Έδεσσας. Οι υπόλοιποι δήμοι είναι της Αλεξανδρούπολης, του Αριστοτέλη στην Χαλκιδική, της Σκιάθου – ήταν ο πρώτος νησιωτικός δήμος που πιστοποιήθηκε με το σήμα Bike Friendly-, της Λέρου, του Ρεθύμνου, της Χίου η οποία μάλιστα πιστοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, και της Κω η οποία είναι υπό ένταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα