Σαράντα ένα χιλιόμετρα, τετρακόσιοι αθλητές, εκατόν πενήντα εθελοντές και διασώστες’ αύριο, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, στον 32ο Ορειβατικό Μαραθώνιο Ολύμπου.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Στις 7.30 το πρωί έχει οριστεί η ώρα εκκίνησης του αυριανού 32ου Ορειβατικού Μαραθωνίου Ολύμπου, ο οποίος θα έχει διάρκεια 10 ώρες. Με την εκκίνηση να δίδεται από το καταφύγιο Δ. Μπουντόλας στη θέση Σταυρός, σε υψόμετρο 920 μέτρων.
Η δε διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι 400 αθλητές είναι η εξής: Γκορτσιά/Διασταύρωση 1ος Σταθμός, Πετρόστρουγγα 2ος Σταθμός 10.15 π.μ., Σκούρτα 3ος Σταθμός 11.45 π.μ., Κάκκαλος 4ος Σταθμός, Σπήλιος Αγαπητός 5ος Σταθμός, Πριόνια 6ος Σταθμός 15.00, Άγιος Διονύσιος 7ος Σταθμός, Κορομηλιές 8ος Σταθμός, Σάρα 9ος Σταθμός, Λιτόχωρο Τερματισμός 17.30.
Ο αγώνας
Το ξεχωριστό φυσικό κάλλος του Ολύμπου σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του εδάφους, παρέχουν ιδανικές συνθήκες διεξαγωγής τόσο ενός αγώνα αντοχής, όσο και κλασικής ορειβασίας. Η ασυνήθιστη αυτή αναμέτρηση προσελκύει σημαντικό αριθμό αθλητών αλλά και θεατών.
Οι δρομείς εκκινούν από την θέση ‘ΣΤΑΥΡΟΣ’, όπου βρίσκεται το καταφύγιο του συλλόγου “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ” και τερματίζουν στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο 300 μ., μετά από μια μεγάλη υψομετρική διακύμανση, αφού η αφετηρία βρίσκεται στα 920 μ. και το υψηλότερο σημείο, το οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 μ.
Oρειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου
O Oρειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου είναι ο πρώτος, στο είδος του αγώνας, που έγινε στην Ελλάδα στον οποίο οι αθλητές τρέχουν 41 χιλιόμετρα περίπου ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή ανάβασης (Γκορτσιά-Σκούρτα-Οροπέδιο Μουσών-Πριόνια-Ενιπέας-Λιτόχωρο).
Το 1986 μια ομάδα ορειβατών-αναρριχητών του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με ανήσυχο πνεύμα και με επικεφαλής τον Δημήτριο Μπατάρα, τότε πρόεδρο του ΕΟΣ, συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα της δημιουργίας μιας νέας μορφής ορειβασίας. Ενός μαραθώνιου δρόμου στο χώρο του βουνού και μάλιστα στην «κατοικία των 12 θεών», τον μυθικό Όλυμπο.
Πρόκειται για έναν συνδυασμό κλασικού ανωμάλου δρόμου και ορειβασίας, προσαρμοσμένου στις ειδικές συνθήκες αγωνιστικής αναμέτρησης στο βουνό.
Η σκέψη των εμπνευστών του αγώνα, τότε και σήμερα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, δεν είναι ο μαραθώνιος αυτός απλά να αποτελέσει μία αθλητική αναμέτρηση ανάμεσα στις άλλες, αλλά με αφορμή τον αγώνα να προσκαλέσει το ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει σε μια μεγάλη γιορτή και να μοιραστεί μαζί με τους λάτρεις της ορειβασίας την αγάπη για το βουνό, το σεβασμό προς τη φύση και την ιδέα της κοινής προσπάθειας και της ευγενούς άμιλλας.
*
-Για την καλύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή του αγώνα η διαδρομή από το καταφύγιο Κάκκαλος στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός θα γίνει από τα Ζωνάρια.
-Η ώρα εκκίνησης δίνεται στις 07:30 π.μ. Ο αγώνας λήγει στις 17:30, οπότε θα τερματίσει και ο τελευταίος. Οι αθλητές που θα τερματίσουν μετά από αυτό το χρονικό όριο, θεωρούνται “μη τερματίσαντες”, ακόμη και αν έχουν διέλθει εγκαίρως από τα Πριόνια.
-Οι απονομές στους πρωτεύσαντες θα γίνουν πριν τη λήξη του αγώνα, στις 14:30 μμ, στον χώρο του τερματισμού.
-Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου διεξάγεται κατά μήνα Σεπτέμβριο κάθε χρόνο και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διοργανώνεται από Ορειβατικό Σωματείο χωρίς οικονομικό όφελος. Εξυπηρετείται δε αποκλειστικά από εθελοντές.
-Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΟΣΘ) ιδρύθηκε το 1930 και συμπληρώνει φέτος 87 χρόνια ζωής και προσφοράς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται στον χώρο της ορεινής πεζοπορίας, της ορειβασίας, της αναρρίχησης, του canyoning, του ράφτινγκ, της ορεινής ποδηλασίας και της χιονοδρομίας (καταβάσεις, snowboard, ορειβατικό σκι). Σήμερα, αριθμώντας γύρω στα 500 ενεργά μέλη και αθλητές, διαθέτει αθλητικές ομάδες αναρρίχησης, χιονοδρομίας, χιονοσανίδας και ορειβατικής χιονοδρομίας, οι οποίες συμμετέχουν σε περιφερειακούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες.