Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΕπισκέψιμα αρχοντικά στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης!

Επισκέψιμα αρχοντικά στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης!

Τρία ιστορικά αρχοντικά στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό.

Τρία ιστορικά αρχοντικά της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, για δυο μέρες – Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Μαΐου-,  ανοίγουν τις πόρτες τους και δέχονται τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να τα επισκεφτούν και να μάθουν για την ιστορία τους.

Το νούμερο 22 του ΟΑΣΘ, ένα μικρό λεωφορειάκι ανεβαίνει στα στενά της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης (φωτ. Ντ.Χ.)

Συγκεκριμένα, αύριο, Παρασκευή 25/5, θα είναι επισκέψιμα τα εξής διατηρητέα αρχοντικά:

To Διατηρητέο Θεοφίλου 25– Γ΄ Δημοτική Κοινότητα, με ώρες επίσκεψης: 11.00-13.00. Υποδοχή-ξενάγηση: Βασίλης Κονιόρδος, αρχιτέκτονας, Λένα Ψημένου, συντηρήτρια έργων τέχνης

-Διατηρητέο Κρίσπου 7– Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, με ώρες επίσκεψης: 11.00-13.00. Υποδοχή-ξενάγηση: Ευαγγελία Καμπούρη, Δρ Ιωάννα Στεριώτου, τ. προϊστάμενες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Κυριακή 27 Μαΐου θα είναι επισκέψιμο το Διατηρητέο Επιμενίδου 19– γραφεία ΕΛΛΕΤ-ΠΘ, με ώρες επίσκεψης: 11.00-13.00. Υποδοχή-ξενάγηση: Μαρία Δούση, Μιχάλης Νομικός, Καθηγητές αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, μελετητές των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, Συντονισμός Άγγελος Μήτσας συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Η κατασκευή του Διατηρητέου Επιμενίδου 19, τοποθετείται στον 19ο αιώνα. Αρχικά λειτούργησε ως κατοικία, αργότερα τμήμα του μετατράπηκε σε παντοπωλείο και επιπλέον φιλοξένησε τρεις οικογένειες προσφύγων. Αγοράστηκε το 1927 από τον

Γεώργιο Αποστολίδη. Αποτελεί πλατυμέτωπη διώροφη κατοικία, χαρακτηριστικό δείγμα μακεδονικής αρχιτεκτονικής με σαχνισί και μικρή αυλή, που βλέπει προς τον Όσιο Δαυίδ. Εντυπωσιακή είναι η εσωτερική της διαρρύθμιση, με τα πολλά επίπεδα και τους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους. Αποκαταστάθηκε το 1995 με σεβασμό στα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτηρίου. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και, μεταξύ άλλων, στεγάζει τα γραφεία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ.

*

-Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στα πλαίσια της συμμετοχής της στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, είναι εκείνη που διοργανώνει τις επισκέψεις στα τρία ιστορικά Αρχοντικά της Θεσσαλονίκης, στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης (τηλ. 2313 318273, c-koinotita@thessaloniki.gr Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη).

-Δείτε εδώ τα 39 συνολικά επισκέψιμα αρχοντικά που θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους, το Σάββατο 26 και την Κυριακή Μαΐου, σε 13 πόλεις της Ελλάδας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα