Γαστρονομικά ταξίδια από τη Στερεά Ελλάδα

0
41
views

Ενένηντα έξι παραδοσιακές συνταγές από την κουζίνα της Στερεάς Ελλάδας μας προ(σ)καλούν για ταξίδια γαστρονομικά και όχι μόνο!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

 Αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές από τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, παρουσιάζονται μέσα από τις 240 σελίδες και τις 454 φωτογραφίες της φίλης δημοσιογράφου γαστρονομίας και τουρισμού Σίσσυς Νίκα, με τίτλο «Στερεά Ελλάδα Πάρε μια Γεύση».

Το βιβλίο, που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου «χτυπά» δυνατά η καρδιά της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας.

Πέντε ενότητες

Το βιβλίο χωρίζεται σε 5 ενότητες,τη Φθιώτιδα, την Εύβοια και τη Σκύρο, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία, και στις 240 σελίδες του θα βρείτε 96 αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της  Στερεοελλαδίτικης κουζίνας της γης, των βουνών, της θάλασσας, των μοναστηριών.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο η φιλοσοφία της κουζίνας, η τυροκομία και η διαδικασία τυροκόμησης των τοπικών τυριών ΠΟΠ όπως η φέτα, το κατίκι Δομοκού, η φορμαέλα Αράχωβας-Παρνασσού, η γραβιέρα καθώς επίσης και η πλούσια, λόγω βιοποικιλότητας, παλέτα τυροκομικών, το τσαλαφούτι, το οψιμοτύρι, το τουλουμοτύρι, το κεφαλοτύρι, τα κατσικίσια τυράκια, το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο.

Μέλι, σύκα, μανιτάρια και στέβια

Η μελισσοκομία κατέχει σημαντική θέση στη μελέτη λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας των τοπικών μελιών που είναι πολυβραβευμένα σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα γεννήματα της γης που είναι ΠΟΠ όπως οι επιτραπέζιες κονσερβολιές Αταλάντης, Στυλίδας, Ροβιών, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, το ακτινίδιο Σπερχειού, τα αποξηραμένα σύκα Κύμης-Ταξιάρχη αλλά και η αμπελοκαλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, η στέβια, τα σιτηρά, τα αμύγδαλα, τα κηπευτικά, τα μανιτάρια, τα όσπρια, τα μήλα και τα καρύδια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η αλιεία είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα του βιβλίου.

*

-Το βιβλίο της Σίσσυς Νίκα με τίτλο «Στερεά Ελλάδα Πάρε μια Γεύση» έχει εκδοθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, και διατίθεται δωρεάν από την Περιφέρεια. Διαδικτυακά έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα www.agrifoodcentralgreece.gr.

-Στις σελίδες του βιβλίου, έχουν επίσης αποτυπωθεί, το αρχαιολογικό πολιτιστικό μνημείο του γαστρονομικού πολιτισμού της περιοχής, ο Ελαιώνας της Άμφισσας, οι σπάνιες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και η περιήγηση στο μικρόκοσμο των άγριων μανιταριών, παραδόσεις και έθιμα του τόπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here