Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΣίφνος – Τι υπέροχη θέα είναι αυτή!!

Σίφνος – Τι υπέροχη θέα είναι αυτή!!

Οι Καμάρες – το λιμάνι της Σίφνου- στα πόδια σου, μια μεγάλη αγκαλιά, με ολόλευκα σπίτια, και το γαλάζιο της θάλασσας με τις χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου να λαμπιρίζουν!

Κείμενο + φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Αρχές Σεπτεμβρίου, και το ταχύπλοο κλειστού τύπου, προσεγγίζει το λιμάνι της Σίφνου – τις Καμάρες- από τον Πειραιά σε 3 ώρες.

Η απίστευτη θέα στις Καμάρες, από τον Άγιο Συμεών!

Τι υπέροχη αίσθηση να πατάς το πόδι σου σε νησί, και κυκλαδονήσι, και δη, Σεπτέμβριο μήνα’ με έναν υπέροχο καιρό, ιδανικό για πεζοπορίες, βόλτες, σεργιάνι στα στενά σοκάκια των ολόλευκων οικισμών, για συμμετοχή στα πανηγύρια του νησιού, και βεβαίως για γευσιγνωσία, όχι μόνο με προϊόντα και συνταγές Σιφναίικες, αλλά και άλλων νησιών των Κυκλάδων, περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού, από την κοντινή μας Ιταλία μέχρι τη μακρινή μας Βραζιλία.

Γεύσεις από Αντίπαρο!

12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Ένα τριήμερο Φεστιβάλ, που μετράει 12 χρόνια ζωής’ ένα φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου σε συνεργασία με το δήμο Σίφνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου διοργανώνει το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

Ψυχή του Φεστιβάλ η Μαρία Ναδάλη, άψογη διοργανώτρια του όλο εγχειρήματος. Στον Αρτεμώνα της Σίφνου, 6 – 8 Σεπτεμβρίου, έδωσαν το ‘παρών’ τουλάχιστον 25 αντιπροσωπείες από Μύκονο, Κέα, Κύθνο, Κίμωλο, Σύρο, Σέριφο, Αμοργό, Σχοινούσα, Πάρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη, Ίο, Μήλο, Άνδρο και βεβαίως από Σίφνο.

Μαρία Ναδάλη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και ΨΥΧΗ του Φεστιβάλ

Έδωσαν το ‘παρών’ και αντιπροσωπείες από Λέρο, από Κρόκο Κοζάνης και Φέρες Έβρου, από Παιανία Αττικής αλλά και από εκτός συνόρων, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Βραζιλία (υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Ελλάδα, όπου το ‘παρών’ έδωσε ο υπουργός Luiz Eduardo Pedroso) όπου συμμετείχαν με τοπικά εδέσματα, συνταγές, χορευτικά και μουσικές.

Ο χαρακτηριστικός ανεμόμυλος στον Αρτεμώνα, στον χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ

Επί τρεις μέρες, όλο το νησί συγκεντρώνοντας στον Αρτεμώνα, από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Με πληθώρα εκδηλώσεων, από τα παιδομαγειρέματα και τα εικαστικά εργαστήρια με τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη, μέχρι τις παρουσιάσεις της σιφναίικης ρεβιθάδας και των κυκλαδίτικων τυριών από τον Ηλία Μαμαλάκη – που όλοι ήθελαν να βγουν μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί του!

Ηλίας Μαμαλάκης στην παρουσίαση κυκλαδικών τυριών

Από τα μαγειρέματα των παραδοσιακών πιτών, των θαλασσινών και των γλυκών του γάμου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρας του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, μέχρι τους κυκλαδίτικους χορούς με τους χορευτές να φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (αριστερά) Πρέσβειρα Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019

Από τα διαφορετικά ταξίδια γεύσης – από τη μακρινή Βραζιλία με την σεφ Marcia Argiris μαγειρεύοντας μοκέκα μπαΐάνα (ψάρι με χρωματιστές πιπεριές, σερβιρισμένο με ρύζι) μέχρι τη γειτονική Ιταλία με τον σεφ Francesco Paldera να μαγειρεύει ριζότο με θαλασσινά.

Το κολόπι (πίτα με σπανάκι) από Κύθνο, η λαδένια και η τυρένια από Κίμωλο, το νιώτικο παξιμάδι με ξινοτύρι από Ίο και το λικέρ από κρασί αρωματισμένο με αμπαρόριζα, το κρασοτύρι, η μυζήθρα με μούστο, το επτάζυμο παξιμάδι και τα αμυγδαλωτά της Λέρου κ.ά. νόστιμα εδέσματα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάζουν οι επισκέπτες του 12ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Στο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στον Αρτεμώνα Σίφνου

Το δρώμενο του Σιφναίικου γάμου

«Από την αρχή του καλοκαιριού το περιμένουμε, το φεστιβάλ’ έρχονται κι τα άλλα τα νησιά, γίνεται και ο σιφναίικος γάμος» μου είπαν η Κατερίνα, η Μυρσίνη και η Άννα, κοπέλες της Β’ Λυκείου, ντυμένες με τις παραδοσιακές του φορεσιές, οι οποίες συμμετείχαν στα παραδοσιακά δρώμενα του νησιού.

Κορίτσια από τη Σίφνο ντυμένες με παραδοσιακές στολές

Το δρώμενο του Σιφναίικου γάμου αναβίωσε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, από την Καταβατή, εκεί όπου ξύρισαν το γαμπρό (σ.σ. ο γαμπρός και το ‘σόι’ ήταν από την αποστολή της Κύπρου)

Το ξύρισμα του γαμπρού

και ξεκίνησε η πομπή του γάμου στις 7 το απόγευμα, με παραδοσιακές μουσικές, όργανα και τραγούδια, με κεράσματα και με το γαϊδουράκι που κρατούσε ο μικρός Ηλίας με τον Γιαννάκη και τον Γιωργάκη.

Ετοιμάζεται η πομπή να ξεκινήσει από την Καταβατή

Ακολουθώντας το «Στενό» το κεντρικό καλντερίμι που ενώνει την Καταβατή με την Απολλωνία – την Χώρα της Σίφνου-,

Στο “Στενό”

και με τις συμμετέχουσες περιοχές – τη Σίφνο, την Παιανία, τον Έβρο, τη Μύκονο, την Κοζάνη, την Άνδρο, τη Σχοινούσα – έφτασαν στην πλατεία Ηρώου στην Απολλωνία, έκαναν στάση με χορευτικά και τραγούδια, και στη συνέχεια ανηφόρισαν για το Άνω Πετάλι, πήραν την κουμπάρα και έφτασαν στον Αρτεμώνα, στο «Εμείς παλιά στα σπίτια μας» παλιό σιφνέικο σπίτι, απέναντι από την Παναγία του Μπαλή, όπου ο γαμπρός ζήτησε τη νύφη από τον ‘πατέρα’ της.

Η νύφη ετοιμάζεται!

Και αφού, η νύφη είπε το «ναι», όλοι μαζί, με τραγούδια και μουσικές, κατέληξαν στον χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, όπου τους υποδέχτηκε ο κόσμος, συνεχίζοντας τους χορούς και τα τραγούδια!

Όλο το νησί ‘πιάτο’!

Η Κιτριανή – το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από τον Πλατύ Γιαλό- και η Πολύαιγος. Η Πάρος, η Ίος, η Σίκινος, η Φολέγανδρος (δεξιά). Η Σύρος (αριστερά), ακριβώς μπροστά μας το Κάστρο – μια από τις 4 Ακροπόλεις της Σίφνου (Αγ. Νικήτας, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Ανδρέας, Κάστρο).

Όλο το νησί ‘πιάτο’ από τον Άγιο Ανδρέα!

Είμαστε στον Άγιο Ανδρέα, μυκηναϊκή ακρόπολη με τη διπλή οχύρωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος, ενώ στο μουσείο που λειτουργεί από το 2008 εκτίθεται –στο κέντρο του- ένας μυκηναϊκός πίθος, και ευρήματα από την Ακρόπολη. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις Ακροπόλεις του νησιού και τους 76 πύργους από τον 6ο – 3ο αιώνα π.Χ.

Μάλιστα, από το 2003, κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής (50 μέρες μετά το Πάσχα) αναβιώνει το σύστημα επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών Σίφνου. Εκείνη, τη μέρα, κάτοικοι, εθελοντές και φίλοι του νησιού σκορπίζονται σ’ όλη τη Σίφνο, για να συνδέσουν στις 7 το απόγευμα όλα τα αρχαιολογικά μνημεία μεταξύ τους, αναβιώνοντας την αρχαία συνήθεια (σταθμοί, μεταδόσεις, μηνύματα).

Στην Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, και η ομώνυμη εκκλησία που εορτάζει δυο φορές τον χρόνο, 19/8 του Αγίου Ανδρέα Στρατηλάτη και σερβίρουν στην Τράπεζα ρεβιθάδα και μακαρόνια με κρέας ή κιμά, και στις 30/11 που σερβίρουν ρεβιθάδα ψημένη σε τσικάλι στον ξυλόφουρνο και για δεύτερο πιάτο μπακαλιάρο και λάχανο σαλάτα.

Η Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα απέχει 5,4 χλμ. από Απολλωνία, 10 χλμ. από Καμάρες, είναι στο δρόμο για Βαθύ. Ώρες λειτουργίας 08.00 – 15.00, εκτός Δευτέρας (τηλ. 6936 51131 Γιώργος Γεωργούλης).

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην ομώνυμη Ακρόπολη

Tips

-Τα μαγειρέματα σε Βαθύ και Φάρο, η παρουσίαση των περιοχών μέσα από τη γαστρονομία τους,

Μαγειρέματα στο Βαθύ, στπν προαύλιο χώρο του Ταξιάρχη

η παραδοσιακή ρεβιθάδα στην Τράπεζα στον Ταξιάρχη Μερισύνης (την πρώτη ημέρα άφιξής μας στο νησί, 5/9), τα πανηγύρια στον Ταξιάρχη στο Βαθύ (5/9)

Ρεβιθάδα στην Τράπεζα στον Ταξιάρχη στο Βαθύ Σίφνου

και της Παναγίας Βρυσιανής στην ιερά μονή Βρύσης (7/9) με Εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου, Σίφνου κ.κ. Δωρόθεου Β’,

Στην ιερά μονή Βρύσης για το πανηγύρι της Βρυσιανής

η παρουσίαση του φαγητού μέσα από την ιστορία της τέχνης, τα «Προϊόντα της Γης του Αιγαίου» με ομιλητές (Ιωάννης Βλασερός, Κατερίνα Κοτσιφάκου, Χριστίνα Σαρρή, Γιάννης Μανδάλας) για τα ωφέλιμα προϊόντα – παράγοντα ανάπτυξης των νησιών, τα ‘ταξίδια’ γεύσης από Κύπρο, Παιανία, Έβρο, Λέρο, Πόντο, Κοζάνη συμπλήρωσαν το κάδρο του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

-Πανοραμική η θέα στις Καμάρες και τη γύρω περιοχή, από τον Άγιο Συμεών, σε υψόμετρο τουλάχιστον 500 μ. (το ψηλότερο σημείο της Σίφνου είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 691 μ.). Ο Άγιος Συμεών απέχει 6,3 χλμ. από Καμάρες (τα 800 μ. ανηφορικός τσιμεντόδρομος).

Απίστευτη η θέα από τον Άγιο Συμεών! Μην τη χάσετε!

-Πανοραμική η θέα προς Πλατύ Γιαλό, Κιτριανή, Πολύαιγο κτλ., και από την Παναγία Βουνού (στο δρόμο για Παναγία Χρυσοπηγή), εκεί όπου, μεταξύ άλλων, θα δείτε το κελί που φιλοξενήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης 9-24 Ιουλίου 1915. Στο μοναστήρι, η τελευταία μοναχή Αικατερίνη Χατζίνα Στεφάνου, η οποία έζησε εκεί επί 50 έτη, πέθανε το 1960. Στις μέρες μας το φροντίζει η Αντριάνα (τηλ. 6937 746034). Ώρες λειτουργίας 11.00 – 14.00 & 18.30 – 20.00.

Το κελί στην Παναγία Βουνού, όπου φιλοξενήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης

Ευχαριστίες

Η υπογράφουσα, λίγο πριν την αναχώρηση από το νησί!

Ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, και ιδιαίτερα την πρόεδρό του Μαρία Ναδάλη, για την άψογη διοργάνωση και παραμονή μας στο νησί.

Η Μαρία Ναδάλη (δεύτερη από δεξιά) με αντιπροσωπεία της Κύθνου

Επίσης, το δήμο Σίφνου και τον δήμαρχο Ανδρέα Μπαμπούνη, και τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Σούλη.

Συνέντευξη με τον δήμαρχο Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούνη

Την κυρία Μαργαρίτα με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (πεντακάθαρα, άνετα και περιποιημένα) στην Καταβατή (τηλ. 22840 32013).

Ευρύχωρα, καθαρά και περιποιημένα τα δωμάτια της κυρίας Μαργαρίτας, σε μια ήσυχη γειτονιά στην Καταβατή

Τον Γιώργο Φορτσάρη (κάτοικο και επιχειρηματία του νησιού), την Αθηνά Παππά (ηθοποιό και σκηνοθέτιδα, με ρίζες από Σίφνο) και τον Βαγγέλη Ρασσιά (φωτογράφο) που φρόντισαν να δω και να επισκεφτώ άγνωστες – και γνωστές- γωνιές της Σίφνου!

Αθηνά Παππά, Γιώργος Φορτσάρης, Βαγγέλης Ρασσιάς στο προαύλιο της Παναγίας του Βουνού

*Ευχαριστούμε και την αεροπορική εταιρία Ellinair για την χορήγηση του αεροπορικού εισιτηρίου Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Πετάξαμε με τα φτερά της Ellinair
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα