Στο κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων, τη διάσημη Μύκονο, που η φήμη της ταξιδεύει στα πέρατα της γης, αναβιώνει ένα Χωριό περασμένης εποχής. Στις «Ρίζες» το Χωριό του μπάρμπα Γιάννη νιώθεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στη Μύκονο του ’50.
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Στην περιοχή της Μαούς, μια αγροτική τοποθεσία της Μυκόνου, επισκεπτόμαστε ένα αγρόκτημα που παραδίδει ‘μαθήματα’ αυθεντικής Μυκόνου. Μαθήματα μαγειρικής και ζυμώματα σε ξυλόφουρνο, παραδοσιακές γεύσεις με τις πρώτες ύλες μαζεμένες από τα μποστάνια, λαογραφικά αντικείμενα και ιππικές διαδρομές.
Μια διαδρομή στο χρόνο και την ιστορία της αυθεντικής Μυκόνου του τότε. Η οικογένεια Ζουγανέλη ‘ταξιδεύει’ τουρίστες, αλλοδαπούς ως επί το πλείστον, αλλά και Έλληνες, εκείνους που θέλουν να μάθουν την ‘άλλη’ Μύκονο, στις παραδόσεις του νησιού, τις αυθεντικές μυκονιάτικες γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Επισκεφτήκαμε τις Ρίζες – Το Χωριό του μπάρμπα Γιάννη στο πλαίσιο του 1ου Mykonos Running Festival το οποίο διεξήχθη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2022 στη Μύκονο.
Ένα αθλητικό γεγονός το οποίο απαρτιζόταν και από γαστρονομικές δράσεις με στόχο να γνωρίσουμε και την ‘άλλη’ πλευρά του διάσημου νησιού, που εκτός από τα υψηλής γαστρονομίας πιάτα σερβίρει και την αυθεντική μυκονιάτικη κουζίνα.
«Βρισκόμαστε σ΄ ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα το οποίο πρεσβεύει τον αγροτουρισμό και ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί, να κάνει μαθήματα μαγειρικής, παρασκευής ψωμιού, να κάνει ιππασία, να έρθει να γευματίσει, ή απλώς να δει το αγρόκτημα» αναφέρει στο Debbiesstravel.gr η Μαρουλιώ Ζουγανέλη η οποία μαζί με την οικογένειά της έχουν μετατρέψει το πατρικό σπίτι του παππού της Γιάννη, σ’ ένα επισκέψιμο Χωριό.
Σ’ ένα Χωριό με τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που φουρνίζουν το ψωμί και το φαγητό της ημέρας. Το τυροκομειό που παράγουν το τυρί τους. Το αμπέλι που φροντίζουν τα σταφύλια και φτιάχνουν το κρασί τους. Το μποστάνι με τα φρέσκα λαχανικά, τα δέντρα με τα ζουμερά φρούτα.
Δραστηριότητες
Οι Ρίζες απλώνονται σε μια έκταση 85 στρεμμάτων, όπου εκτός από τον κυρίως χώρο με το εκκλησάκι, το εστιατόριο, την αυλή με το παλιό αλώνι κτλ., είναι και το ιππικό κέντρο αλλά και ο κήπος με τα λαχανικά που καλλιεργούν και τα οποία καταλήγουν στα πιάτα των επισκεπτών.
Ξεναγήσεις, μαθήματα μαγειρικής, ζύμωμα ψωμιού και φούρνισμα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις δραστηριότητες του αγροκτήματος.
Το αγρόκτημα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019, ανοίγει στις 12 το μεσημέρι και κατά τους θερινούς μήνες διοργανώνονται και βραδιές με νησιώτικη μουσική, λαϊκά, παραδοσιακά τραγούδια κτλ.
Χειροποίητα κεφτεδάκια και σπιτικές πίτες
Κατά την επίσκεψή σας στο αγρόκτημα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε από ένα πλούσιο πρωινό μέχρι γεύμα ή βραδινό.
«Στον κήπο μας καλλιεργούμε τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε για το εστιατόριο, και απαρτίζεται από εποχιακά λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά, ρίγανη, βασιλικό, μέντα κτλ.» αναφέρει στο Debbiestravel.gr η νεαρή Μαρουλιώ Ζουγανέλη.
Κεφτεδάκια τηγανιτά, κρεμμυδόπιτα, αυγά με κρέμα κοπανιστή, σαλάτες, μαγειρευτά, πιάτα φούρνου σερβίρονται στην αυλή του αγροκτήματος ή στον εσωτερικό χώρο, τον χειμώνα που παραμένει το εστιατόριο ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο. «Σερβίρουμε ελληνική κουζίνα» προσθέτει η Μαρουλιώ Ζουγανέλη.
*
-Το παραδοσιακό αγρόκτημα Ρίζες – Το Χωριό του μπάρμπα Γιάννη βρίσκεται στη Μαού της Άνω Μεράς Μυκόνου.
-Για επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 6944 220233 (www.rizesmykonos.com).