Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΒΕΘ: Στο «τραπέζι» ο αγροτικός τομέας και η ελληνική κουζίνα

ΒΕΘ: Στο «τραπέζι» ο αγροτικός τομέας και η ελληνική κουζίνα

Με στόχο την ανάδειξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τα οποία είναι εξαιρετικής διατροφικής αξίας όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Τάσος Καπνοπώλης, ανάμεσα στις δράσεις του Επιμελητηρίου είναι και η δημιουργία Αγροτικού Τμήματος.

Ρεπορτάζ: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Είκοσι τρεις χιλιάδες (23.000) μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στον κλάδο της μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών απαρτίζουν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το οποίο συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής κοινότητας της περιφέρειας του, με ποικίλες δράσεις.

Το ΒΕΘ το οποίο το 2025 θα κλείσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Επιτροπή, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν τα θέματα των βιοτεχνών και η διαχρονικότητα του Επιμελητηρίου. «Θα δημιουργήσουμε ένα βιωματικό ένθετο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ Τάσος Καπνοπώλης στο πλαίσιο δημοσιογραφικού γεύματος που πραγματοποίησε σε εστιατόριο στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, για ένα καλύτερο αύριο και ως ‘υποχρέωση’ του ΒΕΘ προς τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, «έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή για την ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας» επισήμανε ο κ. Καπνοπώλης συμπληρώνοντας πως την εν λόγω δράση θα την ‘τρέξει’ η γ.γ. του ΒΕΘ  Πόλυ Αλεξιάδου.

Η ελληνική κουζίνα και τα αγροτικά προϊόντα

Αμπελοσαρμάδες με πηχτό αυγολέμονο, πράσινη σαλάτα πασπαλισμένη με ρόδι, κολοκυθοκεφτέδες, ψητό τυρί με μέλι και σουσάμι σερβιρίστηκαν, μεταξύ άλλων, στο γεύμα που μας παρέθεσε το διοικητικό συμβούλιο του ΒΕΘ.

Ο πρόεδρος του, κ. Καπνοπώλης, στάθηκε και στην ελληνική κουζίνα καθώς και στα εξαιρετικής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, μια από τις δράσεις στόχους του ΒΕΘ είναι και η δημιουργία Αγροτικού Τμήματος. «Πρέπει να αναδείξουμε τα αγροτικά μας προϊόντα που είναι εξαιρετικής διατροφικής αξίας. Η ελληνική κουζίνα είναι εξαιρετική και πρέπει να κοιτάξουμε να την κρατήσουμε σαν ‘κόρη οφθαλμού’» επισήμανε ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως όταν συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον δευτερογενή -που είναι η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων-, τότε τα τελικά αποτελέσματα θα είναι θεαματικότερα.

«Το αγροτικό τμήμα πρέπει να πάει δίπλα στη μεταποίηση, γιατί θα έρχεται ο αγρότης που έχει τη ντομάτα του, οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν, και θα παίρνει το μηχάνημα από τον συνάδελφο του που βρίσκεται στο Επιμελητήριο, και θα γνωρίζει πώς θα κάνει τη συσκευασία, και πώς θα δώσει την υπεραξία του προϊόντος» επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Τάσος Καπνοπώλης.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε πως οι μικροί αγρότες θα πρέπει να ανήκουν στο ΒΕΘ. «Άλλωστε το όνομα βιοτεχνία, όπου δηλώνει ‘βιώνουν την τέχνη’, ο αγροτικός κόσμος αναζητά τη γνώση και την τέχνη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

*

– Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, σε 425 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, ηλεκτρονικά, το 60% των ερωτηθέντων κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του ικανοποιητική, 18% την αξιολογεί ως καλή ενώ το 22% τη χαρακτηρίζει κακή.

– Αναφορικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, το πρώτο εξάμηνο του 2024 το 53% εκτιμά πως θα παραμείνει ίδια, το 25% πως θα χειροτερεύσει, ενώ το 22% βλέπει καλυτέρευση.

– Αξίζει να σημειωθεί πως δυο μήνες νωρίτερα, το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, το 52% εκτιμούσε πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα παραμείνει τους επόμενους έξι μήνες ίδια, το ποσοστό αυτών που εκτιμούσε πως θα χειροτερεύσει ήταν στο 36% (αυξημένο σε σχέση με το τελευταίο βαρόμετρο του έτους) και μόλις το 12% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για βελτίωση.

– Ενθαρρυντικά είναι τα νέα αναφορικά με την πρόθεση διατήρησης του προσωπικού τους πρώτους δυο μήνες του 2024, καθώς το 76% προγραμματίζει να κρατήσει τους εργαζόμενους του, το 14% να προσλάβει και μόλις το 10% σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις.

-Ίδιος παρέμεινε σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, ο τζίρος για το 49% των ερωτηθέντων, μείωση καταγράφηκε για το 33%, ενώ βελτίωση απάντησε πως παρουσίασε το 18%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα