Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠαγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της σημερινής ημέρας

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της σημερινής ημέρας

«Προστατεύοντας τους υγροτόπους για το κοινό μας μέλλον»είναι για το 2025 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται, κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών όλου του κόσμου για τη σημασία των υγροτόπων, οι οποίοι είναι από πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο μέρος τους έχει χαθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το θέμα των φετινών παγκόσμιων εκδηλώσεων είναι «Προστατεύοντας τους υγροτόπους για το κοινό μας μέλλον». Η ζωή «ανθίζει» στους υγροτόπους, καθώς παρέχουν ενδιαίτημα αναπαραγωγής για πολλά απειλούμενα είδη, ενώ πολλά ενδημικά ζώα και φυτά μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε συγκεκριμένους υγροτόπους. Ταυτόχρονα οι υγρότοποι, παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στις ανθρώπινες κοινωνίες, όπως τροφή και καθαρό νερό, ρυθμίζουν το κλίμα, απορροφούν διοξείδιο το άνθρακα και συνεισφέρουν στην προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Εκδήλωση στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με μία ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει, σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025, στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία.

Το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν το Παρατηρητήριο για να απολαύσουν τη θέα,  να κάνουν παρατήρηση πουλιών από ψηλά με κιάλια και με τηλεσκόπια και  να ξεναγηθούν  μέσα στον υγρότοπο. Αν ο καιρός το επιτρέψει, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια χειροτεχνίας που θα γίνουν στον εξωτερικό χώρο, με θεματολογία εμπνευσμένη από  τον κόσμο των πουλιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης βρίσκεται στα νότια του Δέλτα Αλιάκμονα και είναι ένα από τα πιο όμορφα παρατηρητήρια πουλιών στη χώρα μας. Διαθέτει για τους επισκέπτες του κιάλια και τηλεσκόπια, με τα οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα πουλιά που επισκέπτονται τον υγρότοπο, αλλά και να απολαύσει τη θέα. Είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως και Σάββατο, από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Εκδήλωση στις Αλυκές του Κόλπου Καλλονής

Η Λέσβος είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους, μετά την Κρήτη. Μερικοί μόνο από αυτούς είναι οι γνωστοί: Αλυκή Καλλονής και Πολυχνίτου, το έλος Ντίπι-Λάρσου, η εκβολή του Τσικνιά, του Βούβαρη, της Τσιχλιώντας και της Φανερωμένης, η λιμνοθάλασσες Μέσσων, στις Εννιά Καμάρες και των Παρακοίλων, η λιμνοδεξαμενή του Μολύβου και του Κεραμίου, το φράγμα Πυθαρίου κ.ά., 65 στο σύνολό τους! Στην πλειονότητά τους εντοπίζονται στα παράλια του Κόλπου Καλλονής, της Γέρας και στη Δυτική χερσόνησο του νησιού.

Σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με μία ανοιχτή εκδήλωση ορνιθοπαρατήρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νο 3 στις Αλυκές, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν για να απολαύσουν τη θέα, να κάνουν παρατήρηση πουλιών από ψηλά με κιάλια και με τηλεσκόπια και να ξεναγηθούν από τα στελέχη του ΚΠΕΝ Καλλονής και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

1 εκατ. άνθρωποι  

Ως υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες και είναι από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς παρέχουν αναντικατάστατες υπηρεσίες οικοσυστήματος: προστατεύουν από πλημμύρες, φιλτράρουν το πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητά του, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής και, επιπλέον, παρέχουν τροφή. Είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία τους, ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγροτόπους για την επιβίωσή τους.

Σύμβαση Ραμσάρ και ελληνικοί υγρότοποι 

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Η Σύμβαση Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Δέκα υγρότοποι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τα Δέλτα και οι εκβολές των ποταμών Γαλλικός-Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας, η Λίμνη Μικρή Πρέσπα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στο Νομό Ηλείας.

Συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, τόσο διεθνούς όσο και εθνικής σημασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελούν σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής σπάνιων ειδών, κυρίως της ορνιθοπανίδας.

Υπολογίζεται ότι από το 1700 έως σήμερα, έχει εξαφανιστεί παγκοσμίως πάνω από το 80% των υγροτόπων, ενώ ένα στα τρία είδη γλυκού νερού και το 25% όλων των ειδών των υγροτόπων απειλούνται με εξαφάνιση.

*

 Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων- διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους Υγροτόπους της Ανατολικής Κρήτης τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 – 20:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου (Ι. Κουνδούρου 17, Άγιος Νικόλαος).

 -Η επένδυση στη βιώσιμη χρήση των υγροτόπων σημαίνει επένδυση στο μέλλον της ανθρωπότητας. Οι υγρότοποι μπορούν να παρέχουν στις πόλεις και στους κατοίκους τους πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανθρώπινη ευημερία.

-Η αποκατάσταση των υγροτόπων κρίνεται απαραίτητη τόσο για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, όσο και για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης προς όφελος όλων των ανθρώπων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα