Τα κολοκυθάκια γεμιστά της Θεσσαλονίκης… Αλλιώς!

0
946
views

Τι θα ήταν η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, που χρόνο με το χρόνο, ξεπερνάει τα γεωγραφικά σύνορα, αν δεν την χαρακτήριζε η πολυπολιτισμικότητά της; Και οι άνθρωποι της, βεβαίως…

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Η Θεσσαλονίκη ως brand γίνεται σιγά σιγά ορατή, το ίδιο και η γαστρονομία της » τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης του 2ου γαστρονομικού οδηγού της Θεσσαλονίκης, που επιμελήθηκε το Τμήμα Τουρισμού του δήμου.

«Η Θεσσαλονίκη ως brand γίνεται σιγά σιγά ορατή, το ίδιο και η γαστρονομία της » τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας

«Είμαστε στην αρχή ενός αφηγήματος , μιας ιστορίας, που θα υπάρχει για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης» επισήμανε ο κ. Πέγκας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, που έγινε στις Περίπτερο 9 της ΔΕΘ – Helexpo, στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών Detrop Boutique και της Artozyma.

Παλιοί, καταξιωμένοι σεφ, αλλά και νέοι , ταλαντούχοι, με όρεξη και διάθεση, με μεράκι και αγάπη μ’ όποιο υλικό καταπιάνουν στα χέρια τους, δημιουργούν, μαγειρεύουν, πειραματίζονται, επιμένουν, ταξιδεύουν’ ταξιδεύουν τους ουρανίσκους, ταξιδεύουν την ισχυρή τοπική κουζίνα, την κουζίνα της Θεσσαλονίκης, η οποία σιγά σιγά ταξιδεύει από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική!

Κολοκυθάκια γεμιστά…Αλλιώς!

2ος Γαστρονομικός οδηγός Θεσσαλονίκης

Τι περιλαμβάνει όμως ο 2ος γαστρονομικός οδηγός της Θεσσαλονίκης; (σ.σ. ο 1ος γαστρονομικός οδηγός Thessaloniki Food Stories είχε κυκλοφορήσει με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων & Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδος και οι πεντανόστιμες συνταγές ήταν από την γνωστή σεφ και συγγραφέα Κική Εμμανουηλίδου).

Οι συνταγές του 2ου γαστρονομικού οδηγού Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν 14 συνταγές. Κολοκυθάκια γεμιστά αλλιώς από τον Δημήτρη Τσανανά, κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού και πουρέ καρότου από τον Αντώνη Μαρκόπουλο, βουβαλίσιος καβουρμάς  με χόρτα και κουλούρι Θεσσαλονίκης από τους Λευτέρη Αθανασόπουλο και Παναγιώτη Ξάνθη, σαλάτα σπανακόπιτα από τον Πέτρο Ιωαννίδη, καραμελωμένες παντσέτες με πουρέ μελιτζάνας από το Γιώργο Βαγιωνά, κοκκινιστό με μπεσαμέλ μελιτζάνας (χιουνκιάρ μπεγιεντί) από τον Αλέξανδρο Γκοτζ, μπαρμπούνια με καπνιστή μελιτζάνα και ψητές θρούμπες από τον Σωτήρη Ευαγγέλου, ροφός φρικασέ με σελινόριζα από τον Παναγιώτη Δεληθανάση, μιλφέιγ μελιτζάνας από τον Νίκο Τζούμα, φαγκρί φιλέτο με χειμερινά λαχανικά και αυγολέμονο με άρωμα λεμονόχορτου από τον Απόστολο Αλτάνη, χοιρινή πορκέτα με κρέμα τραχανά από τον Ανδρέα Κλαυδιανό, αρνάκι ραγού με μελιτζάνες και κασερένια κρέμα από την Ιωάννα Θεοδωρακάκη, μοσχαρίσιο κότσι με κριθαράκι από τον Γιάννη Σεπέρα  και φιλέτο μόσχου ταρτάρ σμυρνέικο από τον Βασίλη Μπερμπεράκη είναι οι 14 συνταγές που έχουν επιμεληθεί οι σεφ της Θεσσαλονίκης, που προαναφέραμε.

Βελουτέ από γιαούρτι Δορκάδος, ντομάτα κονφί, τσιπ από πολίτικο σουτζούκι και φύλλο περέκ

*

-Αμέσως μετά την παρουσίαση του 2ου γαστρονομικού οδηγού Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τρεις Chef Ambassadors για το 2018.

Πρόκειται για τον Αντώνη Μουστάκη του «Extravaganza», τον Λάμπρο Ρώσσιο του «Μαιτρ & Μαργαρίτα» και τον Δημήτρη Τασιούλα του «Thria».

Αντώνη Μουστάκης (αριστερά), Δημήτρης Τασιούλας (μέση), Λάμπρος Ρώσσιος (δεξιά)

Οι τρεις σεφ ετοίμασαν για τους παρευρισκόμενους ένα γευστικό μενού που αποτελούνταν από κουλούρι Θεσσαλονίκης και πάστα ελιάς, αχνιστό μύδι Θεσσαλονίκης, βελουτέ από γιαούρτι Δορκάδος, ντομάτα κονφί, τσιπ από πολίτικο σουτζούκι και φύλλο περέκ, κουνέλι μπρεζέ με κατσαμάκι και σάλτσα οξύμελι, σιγομαγειρεμένο αρνί με μους ξινού τραχανά, τσιπς από φυστίκι Αιγίνης και κρέμα παντζάρι και για επιδόρπιο κρέμα από σαλέπι σε φύλλο μπουγάτσας Θεσσαλονίκης.

Σιγομαγειρεμένο αρνί με μους ξινού τραχανά, τσιπς από φυστίκι Αιγίνης και κρέμα παντζάρι

Το μενού συνοδεύτηκε από τα κρασιά του Κτήματος Αρβανιτίδη (Μαλαγουζιά 2017, Ξινόμαυρο Ροζέ 2016, Chardonnay 2016, Ξινόμαυρο 2013) ενώ το κουλούρι Θεσσαλονίκης με την πάστα ελιάς συνοδεύτηκε από τσίπουρο Dorodouli.

Κρέμα από σαλέπι σε φύλλο μπουγάτσας Θεσσαλονίκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here