Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαFedHATTA: Στηρίξτε τα τουριστικά γραφεία της Μαγνησίας και Θεσσαλίας

FedHATTA: Στηρίξτε τα τουριστικά γραφεία της Μαγνησίας και Θεσσαλίας

Την ανάγκη στήριξης των τουριστικών γραφείων Μαγνησίας-Θεσσαλίας λόγω των αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών ζητάει με επιστολή της από την Πολιτεία η FedHATTA.

ΝΤ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Όμηροι της αρνητικής δημοσιότητας που προκλήθηκε από φυσικές καταστροφές βρίσκονται από πέρυσι οι τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας-Θεσσαλίας, με τελευταίο «σοκ» τους τόνους νεκρών ψαριών στη θάλασσα, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών καιρικών φαινομένων που έπληξαν τον προηγούμενο χρόνο την περιοχή.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν τον βηματισμό τους μετά την πανδημία, καθώς άλλη μία χαμένη τουριστική περίοδος φέρνει νέα οικονομική δυσπραγία, λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής δημοσιότητας και των αντίστοιχων ακυρώσεων.

Αναστολή όλων των απαιτητών δόσεων

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA), με επιστολή που απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία, υπογραμμίζει την ανάγκη πρόβλεψης για αναστολή όλων των απαιτητών δόσεων των επιχειρήσεων της πληγείσας περιοχής τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Μαΐου 2025, αλλά και για την ρύθμιση όλων των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

Παρακάτω η επιστολή της FedHATTA που απεστάλη στα αρμόδια υπουργεία:
«Η παρούσα επιστολή είναι μια επείγουσα έκκληση προς την Πολιτεία για την στήριξη ακόμη μία φορά των τουριστικών γραφείων στην περιοχή της Μαγνησίας-Θεσσαλίας, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων λόγω φυσικών καταστροφών που έπληξαν στο παρελθόν και πλήττουν και σήμερα την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη περιοχή βρέθηκε σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση το περασμένο έτος, αφού «χτυπήθηκε» από έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες. Άνθρωποι και επιχειρήσεις βρέθηκαν σε απόγνωση, ενώ η περιοχή συνεχίζει να έχει παράπλευρες απώλειες ως συνέπεια των περσινών φυσικών καταστροφών, όπως λ.χ. το φαινόμενο των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Οι εικόνες αυτές έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και συντηρούν μια ήδη αρνητική εικόνα της περιοχής.

Μεταξύ των μέτρων στήριξης που προσέφερε η Πολιτεία ήταν και η αναστολή της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από τους πληγέντες ιδιώτες και τις πληγείσες επιχειρήσεις. Ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, κάποιοι πληγέντες έχουν ήδη ξεκινήσει την καταβολή υποχρεώσεων, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία θα κληθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα που προκύπτει είναι το εξής: Ενώ οι δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών που είχαν ανασταλεί έχουν μεταφερθεί στο τέλος των ρυθμίσεων, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δόσεις των τρεχουσών υποχρεώσεων και των δόσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών που είχαν δοθεί στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων την περίοδο του Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν, στις 30.09.2024, να καταβάλουν το σύνολο των τρεχουσών οφειλών τους που είχαν ανασταλεί. Επιπλέον, προκειμένου μία επιχείρηση να μπορέσει να προβεί σε ρύθμιση (όπως αναμένεται να κάνει η πλειοψηφία των φορολογουμένων, αφού και η φετινή τουριστική περίοδος είναι ιδιαίτερα κακή), θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχουν ανασταλεί, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι δέκα τον αριθμό.

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, αυτό είναι απολύτως αδύνατο κατά την συγκεκριμένη συγκυρία, δεδομένου ότι αν μια επιχείρηση είχε την ρευστότητα για να καταβάλει τις δόσεις αυτές εμπρόθεσμα θα το είχε ήδη κάνει και δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη δύσκολη θέση. Σύμφωνα δε με τις νέες εγκυκλίους της ΑΑΔΕ, αν οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις δεν καταβληθούν ή ρυθμιστούν εντός δύο μηνών από την ημερομηνία καταβολής τους, τότε προκαλούν την κατάπτωση όλων των ρυθμισμένων οφειλών, οι οποίες -ως συνέπεια αυτού του γεγονότος- γίνονται άμεσα απαιτητές και ακολουθεί η έναρξη αναγκαστικών μέτρων.

Θεωρούμε πως είναι περιττό να αναφέρουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στο τοπικό επιχειρείν. Οι εικόνες των νεκρών ψαριών ήταν η τελευταία σταγόνα που κατέστρεψε οριστικά μια ακόμη αναιμική τουριστική περίοδο, ως συνέπεια των περσινών φυσικών φαινομένων. Την τελευταία πενταετία θα πρέπει να καταγράψουμε δύο χαμένα χρόνια λόγω Covid-19 και δύο επίσης χαμένα χρόνια λόγω φυσικών καταστροφών. Μόνη εξαίρεση το έτος 2022, όπου και πάλι οι τοπικές επιχειρήσεις προσπαθούσαν να βρουν τον βηματισμό τους στην μετά Covid-19 εποχή.
Είναι σωστό και δίκαιο να υπάρξει μία πρόβλεψη για αναστολή όλων των απαιτητών δόσεων των επιχειρήσεων της πληγείσας περιοχής τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Μαΐου 2025, αλλά και για την ρύθμιση όλων των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των ανεσταλμένων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής τους, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να επιβιώσουν σε αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που έχουν προκύψει. Θα ήταν επιθυμητή ακόμη και η πρόβλεψη μιας ρύθμισης που υπερβαίνει τις 24 δόσεις οι οποίες προβλέπονται από την πάγια ρύθμιση που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη.

Είναι βέβαιο ότι η επόμενη τουριστική περίοδος θα είναι ακόμη δυσκολότερη από την τρέχουσα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, λόγω της συνεχούς δυσφήμισης που δέχεται η περιοχή. Θεωρούμε, συνεπώς, απολύτως αναγκαίο να τους παράσχει η Πολιτεία αυτή την «ανάσα», η οποία θα είναι καθοριστική για την ύπαρξη ή μη και στο μέλλον πολλών από αυτές.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ματιά και στην άμεση παρέμβασή σας στο δύσκολο αυτό πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα