Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΟι δυνατές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Οι δυνατές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Με αυξητικό πρόσημο «έκλεισε» το 2017 τόσο για τις εμπορικές και επιχειρηματικές όσο και για τις τουριστικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Οι συνέργειες και οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων, φέρουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα

Οι συνέργειες και οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων, φέρουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τη χρονιά που μας πέρασε, όπως συμβαίνει τα δυο τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρέθεσε για το Νέο Έτος ο πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σαραντόπουλος και το διοικητικό συμβούλιο, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η ανοδική πορεία στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Ιταλία.

Όπως επισήμανε ο κ. Σαραντόπουλος, στη σύντομη ομιλία του, για το 9μηνο του 2017, υπήρξε αύξηση 12,2% στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία, στο κομμάτι των εξαγωγών.

Αντίστοιχα, και οι εισαγωγές παρουσίασαν μια μικρή αύξηση, της τάξεως του 2%.

Η Ιταλία, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί τον νούμερο ένα οικονομικό εταίρο, «τον καλύτερο πελάτη για την Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαραντόπουλος, ενώ σε συνδυασμό και με τη Γερμανία, είναι οι δυο χώρες με τις περισσότερες εξαγωγές προς αυτές από ελληνικής πλευράς.

Για το 9μηνο του 2017, υπήρξε αύξηση 12,2% στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία, στο κομμάτι των εξαγωγών, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σαραντόπουλος (φωτ. Ντ.Χ.)

Επενδύσεις  

Αρκετές είναι και οι επενδύσεις που έχουν γίνει από ιταλικής πλευράς στην Ελλάδα, και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν, η Ansaldo STS όπου δραστηριοποιείται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, η εταιρία Bonatti  για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από Θεσσαλονίκη μέχρι Καστοριά, η ELPEDISON εταιρία παραγωγής ενέργειας, εταιρίες με κέντρα logistics, οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι (Ferrovie Dello Stato Italiane) οι οποίοι εξαγόρασαν το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις αρχές του 2017 έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ, η πρόσφατη παρουσία της CTI Food Tech, παγκοσμίου leader στην παραγωγή μηχανημάτων εκπυρήνωσης ροδακίνων, στα Γιαννιτσά, ενώ δε σταματάει το ενδιαφέρον και για άλλες μικρομεσαίες ιταλικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο

Σ’ ότι αφορά τις δράσεις του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας και πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σαραντόπουλος, επισήμανε ότι το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο για το 2017 συμμετείχε σε 200 παρουσιάσεις – συμμετοχές. «Αυτό ερμηνεύεται ως μία (1) εκδήλωση την εβδομάδα» ανέφερε στους παρευρισκόμενους ο κ. Σαραντόπουλος.

Επιπρόσθετα, επισήμανε, ότι το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο για το 2017 πραγματοποίησε 213 έρευνες αγοράς για ελληνικές επιχειρήσεις και 68 για ιταλικές εταιρίες.

*

-Η δεξίωση του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, παρουσία του Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Efisio Luigi Marras.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Efisio Luigi Marras στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει από τη συνεργασία σ’ όλα τα επίπεδα ανάμεσα στις δυο χώρες (πολιτισμός, τουρισμός, επιχειρηματικότητα κ.ά.).

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Efisio Luigi Marras στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει από τη συνεργασία σ’ όλα τα επίπεδα ανάμεσα στις δυο χώρες (πολιτισμός, τουρισμός, επιχειρηματικότητα κ.ά.)

-Σ’ ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις από Ιταλία στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2017 σημειώθηκαν 41.016 διανυκτερεύσεις έναντι 35.186 το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (αύξηση 16,5%).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα