Μια χώρα με 1.300.000 περίπου κατοίκους, στη βορειονατολική Ευρώπη, και μια από τις τρεις βαλτικές χώρες, που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε, τη δημοφιλή εφαρμογή Skype.
ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις, σ’ ότι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας. Όλοι οι κάτοικοι της Εσθονίας, από 4 ετών μέχρι τους συνταξιούχους χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Έχουν εκπαιδευτεί, διότι, από πολύ νωρίς, αντιλήφθηκαν την χρησιμότητά της.
Θεωρείται η Ευρωπαϊκή Silicon Valley (σ.σ. στη Βόρεια Καλιφόρνια, στο νότιο τμήμα του Σαν Φρανσίσκο, όπου εδρεύουν χιλιάδες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας), με εκατοντάδες start ups επιχειρήσεις, οι οποίες, μάλιστα, χρειάζονται μόλις 18 λεπτά της ώρας, για να πραγματοποιήσουν την έναρξή τους!
«Είναι ενισχυμένη η ψηφιακή ευαισθητοποίηση’ όλα γίνονται ηλεκτρονικά, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και βεβαίως γραφειοκρατία» επισήμανε η επίτιμη Πρόξενος της Εσθονίας στη Βόρεια Ελλάδα, Εύη Αυλογιάρη, σε πρόσφατη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Σύγκριση Ελλάδας – Εσθονίας».
Όπως ανέφερε η κα. Αυλογιάρη, παρουσία του Πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα, κυρίου Priit Pallum, το 95% των φορολογικών δηλώσεων των Εσθονών γίνεται ηλεκτρονικά (σ.σ. οι οποίες φορολογικές δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες φόρμες). «Μια πράξη που διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά» επισήμανε η κα. Αυλογιάρη.
Η χώρα διαθέτει ηλεκτρονική (e) αστυνομία, ηλεκτρονική συνταγογράφιση, ηλεκτρονικό εισιτήριο, e- δηματολόγιο, e-κτηματολόγιο και γενικότερα, όλοι χρησιμοποιούν τον ψηφιακό κόσμο.
Το 2005, η Εσθονία έγινε το πρώτο έθνος που διεξήγαγε εκλογές και στο Ίντερνετ, και το 2014 ήταν το πρώτο έθνος που παρείχε ηλεκτρονική κατοικία.
Το δε εθνικό σύστημα ταυτοτήτων των πολιτών της Εσθονίας, είναι από τα πλέον αναπτυγμένα στον κόσμο! Πρόκειται για μια κάρτα, στο μέγεθος της πιστωτικής κάρτας, που διαθέτει ένα μικροτσίπ με δυο κωδικούς, ένας για την ταυτοποίηση και ένας για την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου. Η συγκεκριμένη κάρτα χρησιμοποιείται ως ταυτότητα, ως ταξιδιωτικό έγγραφο, ως αποδεικτικό ταυτοποίησης του κατόχου, ως ‘κλειδί’ για πρόσβαση σ’ όλες τις βάσεις (ιατρικά θέματα, φορολογικές δηλώσεις κ.ά.) κτλ.
Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, προϋποθέτουν εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα αλλά και σεβασμός από το κράτος προς τους πολίτες. Διασφαλίζει, γενικότερα, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, κάτι που στην Ελλάδα, το ψάχνουμε με το κιάλι!
Skype
Επίσης, η δημοφιλέστατη, σ’ όλον τον κόσμο, εφαρμογή Skype, με εκατομμύρια χρήστες σ’ όλον τον κόσμο, αποτελεί δημιουργία Εσθονών προγραμματιστών. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2003, κλείνοντας φέτος τα 18 χρόνια ζωής. Μια εφαρμογή, η οποία αρχικά, ήταν για επικοινωνία από ηλεκτρονικό υπολογιστή σε υπολογιστή, ενώ πλέον, προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις.
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Σύγκριση Ελλάδας – Εσθονίας
«Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Σύγκριση Ελλάδας – Εσθονίας» ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θεματικών βραδιών που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, σε αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.
Ο επίκουρος καθηγητής Σχολής Επιστημόνων και Τεχνολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Βασίλης Περιστέρας, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς και για τα στάδια και την εξέλιξη που έχουν σ’ αυτό το θέμα η Εσθονία και η Ελλάδα.
Όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής κ. Περιστέρας, η Εσθονία βρίσκεται πολύ μπροστά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Για να υπάρξει ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τέσσερις παράγοντες: α. πόσο φιλικές είναι οι υπηρεσίες, β. πόσο παρέχονται οι προσυμπληρωμένες φόρμες, γ. πόσο μπορεί η δημόσια υπηρεσία να λειτουργεί online και δ. τα ανοιχτά δεδομένα (πόσο παρέχουν η κυβέρνηση, οι δημόσιες υπηρεσίες ανοιχτά δεδομένα).
Σ’ ότι αφορά τις βασικές υποδομές (e-ταυτότητα, e-έγγραφα κ.ά.), όπως αναφέρθηκε, η Εσθονία κατέχει το 96% ενώ η Ελλάδα μόλις το 13%.
«Συγκρινόμαστε με τον πρωταθλητή του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Σχολής Επιστημόνων και Τεχνολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Βασίλης Περιστέρας, προσθέτοντας, ότι «ωστόσο, και εμείς, έχουμε κάνει κάποια βήματα, και μάλιστα σημαντικά».
Αναφέρθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», μια ελληνική πρωτοτυπία που δημιουργήθηκε το 2010, ένα ανοιχτό αποθετήριο που δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης (σ.σ. μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί 25 εκατ. αποφάσεις).
Ο κ. Περιστέρας αναφέρθηκε, ακόμη, στις ψηφιακές στρατηγικές, «εδώ, έχουμε πρόβλημα ακόμη στην εφαρμογή τους» επισήμανε, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και την πύλη ΕΡΜΗΣ (σ.σ. υπάρχουν περισσότερα από 1.000 ΚΕΠ όπου παρέχουν περισσότερες από 1.000 πιστοποιημένες υπηρεσίες ενώ 130 υπηρεσίες παρέχονται και ηλεκτρονικά μέσω της ΕΡΜΗΣ), στα πληροφοριακά συστήματα (TAXIS, ΕΡΓΑΝΗ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ κ.ά.) τα οποία όμως είναι αποκομμένα μεταξύ τους και δεν μπορούν να ανταλλάξουν την πληροφορία.
«Έχουμε ισχυρή νομοθεσία για τα ανοιχτά δεδομένα, εκεί είμαστε καλύτεροι’ έχουμε 6.500 ανοιχτά δεδομένα» επισήμανε ο κ. Περιστέρας.
Συμπεράσματα
Ολοκληρώνοντας την παρουσία του ο κ. Περιστέρας, επισήμανε ότι η Εσθονία απέδειξε ότι η επιτυχία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση δεν είναι θέμα μεγέθους, δύναμης ή διαθέσιμων πόρων.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μάθει πράγματα, εστιάζοντας, όχι τόσο στο τι κάνουν, αλλά στο πώς κατάφεραν αυτά τα σπουδαία αποτελέσματα.
Επίσης, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα όπως το υψηλό επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, το χαμηλό εργατικό κόστος, την παραγωγή καινοτομίας.
Τα σημαντικότερα προβλήματα δεν είναι τεχνολογικά, αλλά σχετίζονται με οργανωτικές δομές, διαδικασίες και νοοτροπίες. Επίσης, για τη νέα γενιά, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν είναι ‘πολυτέλεια’, είναι απαίτηση.
Κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Περιστέρας, επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό όραμα για το μετασχηματισμό του κράτους με τη βοήθεια της τεχνολογίας».
*
-Ομιλητές στη διάλεξη με θέμα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Σύγκριση Ελλάδας – Εσθονίας» ήταν η η επίτιμη Πρόξενος της Εσθονίας στη Βόρεια Ελλάδα, Εύη Αυλογιάρη και επίκουρος καθηγητής Σχολής Επιστημόνων και Τεχνολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Βασίλης Περιστέρας. Συντονιστής της διάλεξης ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Νίκος Μουσιόπουλος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα, κ. Priit Pallum.
-Η Εσθονία βρίσκεται στη βορειοανατολική Ευρώπη και μία από τις τρεις βαλτικές χώρες (σ.σ. οι άλλες δυο είναι η Λετονία και η Λιθουανία). Συνορεύει νότια με τη Λετονία και ανατολικά με τη Ρωσία. Έχει πληθυσμό 1.318.705 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018 ενώ πρωτεύουσα είναι το Ταλίν με 423.000 κατοίκους.
-Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1991 και την 1η Μαΐου 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσημο νόμισμα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011 το ευρώ, το οποίο αντικατέστησε την εσθονική κορώνα.