Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΣτη Νάουσα, την πόλη του οίνου

Στη Νάουσα, την πόλη του οίνου

«Νάουσα. Πόλη του Οίνου» είναι η καθιερωμένη εκδήλωση των οινοποιών της Νάουσας, που διεξάγεται επί τρεις μέρες με οινογνωσίες, γευσιγνωσίες, ημερίδες, ξεναγήσεις στα οινοποιεία.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, ξεκινούν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, και θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «ΕΡΙΑ», στην ηρωική πόλη.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το Ξινόμαυρο Νάουσας, το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του τοπικού αμπελώνα και, μεταξύ άλλων, θα δοκιμαστεί η σοδειά του 2019.

Να πούμε ότι η αμπελουργική ζώνη των οίνων Π.Ο.Π. Νάουσα θεσπίστηκε το 1972, και το Ξινόμαυρο παράγεται σε ποσοστό 95% στα 4.500 καλλιεργήσιμα στρέμματα αμπελώνων της Νάουσας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα συζητηθούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στην αμπελοκαλλιέργεια, θα μπει στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, το ερώτημα της μετάβασης της ΠΟΠ ζώνης της Νάουσας στην εποχή της βιοοικονομίας, θα υπάρξουν ενότητες αφιερωμένες στην τοπική γαστρονομία κτλ.

Εκδηλώσεις

Οι φετινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, με το πάρτι καλωσορίσματος στο καφέ «Boston’s» (απέναντι από το κτίριο εκδηλώσεων), μεταξύ 19.00 – 22.00. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 7 ευρώ και περιλαμβάνει σερβίρισμα από ειδικό μπουφέ και 1 ποτήρι Ξινόμαυρο (σ.σ. απαιτείται ειδικό εισιτήριο, το οποίο ανέρχεται στα 50 ευρώ και περιλαμβάνει το welcome party, τη γενική είσοδο και παρακολούθηση όλων των παράλληλων εκδηλώσεων).

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, μεταξύ 11.00-21.00, θα έχει κεντρική γευστική δοκιμή, στο Kτήριο «ΕΡΙΑ» καθώς και παρουσιάσεις σχετικά με τον ναουσαίικο οίνο.

Θα ακολουθήσουν, μεταξύ 17:00-17:10, οι χαιρετισμοί των επισήμων, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας, Γιώργο Φουντούλη, και το δήμαρχο Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν «Η  κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια» (17:10-17:40) και «H Mετάβαση της αμπελουργικής ζώνης των οίνων ΠΟΠ Νάουσα στην εποχή της Βιοοικονομίας» (17:40-18:10).

Την Κυριακή 24/11, θα έχει και πάλι κεντρική γευστική δοκιμή, ενώ, μεταξύ άλλων, θα γίνει περιήγηση στα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα (facebook Νάουσα Οίνος/Naoussa Wine).  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα