Πέντε είναι οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν σχετικό φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Υπερταμείο για τη λειτουργία της για τουλάχιστον 35 έτη.
ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)
Το Υπερταμείο/Growthfund ανακοινώνει ότι πέντε (5) επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσούς).
Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
1. ΤΕΚΑΛ Α.Ε.
2. Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.
3. AVAX Group.
4. Lamda Marinas.
5. R.E.D.S. Α.Ε.
Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 έτη, η οποία δύναται να παραταθεί για επιπλέον 10 έτη, κατά το μέγιστο.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Master Plan
Για την αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα, το Υπερταμείο έχει εκπονήσει Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης (Master Plan) με ιδιαίτερα ήπιους όρους δόμησης, το οποίο έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), κατόπιν έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2023.
Η χωροθέτηση της μαρίνας ολοκληρώθηκε με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού τον Οκτώβριο 2025, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.
Τι επιτρέπεται
Σύμφωνα με το ΠΔ, στη μαρίνα επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και χερσαίας αποθήκευσης και συντήρησης σκαφών, ενώ προβλέπεται η διαμόρφωση υπαίθριων χώρων και διαδρόμων περιπάτου και άθλησης και χώρων πρασίνου, στους οποίους η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους. Προβλέπεται, επίσης, η αύξηση της δυναμικότητάς της σε 327 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής μήκους έως 40 μέτρων.
*
-Η Μαρίνα Καλαμαριάς, γνωστή και ως Μαρίνα Αρετσούς, βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου, στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 9 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μακεδονία.
-Αποτελεί τον μοναδικό τουριστικό λιμένα σε λειτουργία στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.
-Η δυναμικότητά της ανέρχεται σε 242 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών μήκους έως 30 μέτρων, ενώ το σύνολο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας διαμορφώνεται σε 76.210 τ.μ..
