Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΚλίμα αστάθειας και από Ρωσία

Κλίμα αστάθειας και από Ρωσία

Τουλάχιστον πέντε λόγοι δημιουργούν κλίμα αστάθειας για τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη που θα κάνουν φέτος διακοπές.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μια ακόμη σημαντική τουριστική έκθεση, αυτή της Ρωσίας, ολοκληρώθηκε στη Μόσχα (23 – 26 Μαρτίου), εκεί όπου, αφενός επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αφετέρου, είναι αρκετοί οι λόγοι που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να εκτινάξουν τις αφίξεις τους στη χώρα μας.

Η ρωσική αγορά βρίσκεται σε αναμονή για τους εξής λόγους: α) Ισοτιμία ευρώ-ρούβλι όπου 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 75 – 80 ρούβλια, β) υπάρχει ανησυχία λόγω τρομοκρατικών ενεργειών, γ) το προσφυγικό ζήτημα και η διαχείρισή του απασχολεί, δ) υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης την οποία έχουν προκαλέσει οι πτωχεύσεις μεγάλων ρωσικών tour operators του 2014 και ε) ο χρόνος που θα χρειάζεται για την έκδοση βίζας.

«Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας το οποίο δεν έχει αφήσει τους Ρώσους πολίτες να επιλέξουν ακόμη το που θα κάνουν τις διακοπές τους» επισημαίνουν στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, που συμμετείχαν για 20η χρονιά στην έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας.

MITT 2016 01 ΕΧΗ Αριστερά ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος, δεξιά ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος

Αύξηση 10%

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι εκτιμήσεις του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου,  δίνουν μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, η οποία δεν θα ξεπεράσει το 10%.

Αξίζει δε να σημειωθεί η απουσία της Τουρκικής αγοράς (δεν υπήρχε συμμετοχή) και πρόσφατη μελέτη  δείχνει ότι το 50% των Ρώσων που θα πήγαινε Τουρκία, θα παραμείνει για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας όπως για παράδειγμα στην Κριμαία, στο Σότσι κ.α.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίας της Χαλκιδικής στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2016, επιβεβαιώνεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία σε μία δύσκολη τουριστικά χρονιά για τη χώρα μας.

Στην Χαλκιδική θα υπάρχει ικανοποίηση εάν επαναληφθούν τα νούμερα αφίξεων του 2015, έχοντας ως σύμμαχο και τον οδικό τουρισμό που δεν υπάρχει στη νησιωτική χώρα.

Προβολή των πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) επέστρεψε από τη Μόσχα με θετικά μηνύματα για την τουριστική κίνηση της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΞΘ, οι Ρώσοι επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και το κοινό, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενισχύοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα αυτή με την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Στόχος της ΕΞΘ ήταν η δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης, η προβολή των πλεονεκτημάτων του προορισμού και η περαιτέρω διείσδυσή της σε μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές αγορές, προκειμένου να κερδίσει την προτίμηση των Ρώσων ως πρώτη ταξιδιωτική επιλογή, εκμεταλλευόμενη και τη διεθνή συγκυρία που οδηγεί σε ανακατανομή της τουριστικής κίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουριστικοί πράκτορες και γραφεία προτίθενται να αναπληρώσουν το κενό που παρατηρείται εξαιτίας αγορών που «κλείνουν» για τους Ρώσους, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, με προώθηση προγραμμάτων προς την Ελλάδα, ειδικότερα για ταξίδια αναψυχής, ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό.

MITT 2016 ΕΧΤΗ Ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας Πολύκαρπος Ευσταθίου και η υπεύθυνη μάρκετιγνκ της ΕΞΘ, Ευδοκία Τσατσούρη

Κάμψη τα τελευταία χρόνια

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι αφίξεις από Ρωσία σημείωσαν αξιοσημείωτη κάμψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΞΘ, για το 2015 καταγράφηκαν 51.505 διανυχτερεύσεις Ρώσων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έναντι 72.763 το 2014, παρουσιάζοντας μείωση 29,22%, ενώ το 2013 οι διανυχτερεύσεις ήταν 90.071. Από την πρώτη θέση δε που κατείχαν οι Ρώσοι τουρίστες το 2013 στην κατάταξη με τις εθνικότητες, το 2014 έπεσαν στην τρίτη θέση ενώ το 2015 κατρακύλησαν στην 8η θέση.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Αύξηση των Ρώσων τουριστών προς την χώρα μας αναμένει, από την πλευρά του ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), και με αφορμή τον εορτασμό του έτους «2016: η Ελλάδα στη Ρωσία».

Στο περιθώριο της Έκθεσης, η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος  συναντήθηκαν με τους μεγαλύτερους tour operators της Ρωσίας όπου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση τους:

α) να ενισχύσουν τα προγράμματα διακοπών για την χώρα μας με νέους -πλέον των παραδοσιακών- προορισμούς

β) να εξυπηρετήσουν την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για την Ελλάδα

γ) να διευρύνουν τις Ρωσικές πόλεις που συνδέονται με ελληνικούς προορισμούς μέσω απ’ ευθείας αεροπορικά δρομολόγια.

Στις συζητήσεις κυριάρχησε η πρόθεση  περαιτέρω ενίσχυσης της  συνεργασίας των δύο χωρών, με στόχο την χρονική επιμήκυνση της  τουριστικής περιόδου για την χώρα μας καθώς και τον εμπλουτισμό των τουριστικών  πακέτων  με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως, θρησκευτικό, ιαματικό, γαστρονομικό τουρισμό.

MITT periptero EOT

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα