Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΠέντε «Γαλάζιες Σημαίες» χάνει η Πιερία και μία η Χαλκιδική

Πέντε «Γαλάζιες Σημαίες» χάνει η Πιερία και μία η Χαλκιδική

Απροειδοποίητες επισκέψεις αξιολογητών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας  της Φύσης καθώς και διεθνών μελών της Επιτροπής οδήγησαν 15 ακτές ανά την Ελλάδα, στο  να χάσουν τη «Γαλάζια Σημαία». Πέντε από αυτές βρίσκονται στην Πιερία και μία στην Χαλκιδική.

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Δεκαπέντε (15) ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2021 και έχασαν τη βράβευσή τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι στις εν λόγω ακτές, η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική.

Πέντε ακτές στην Πιερία

Ανάμεσα στις 15 συνολικά ακτές που χάνουν το σήμα της «Γαλάζιας Σημαίας» βρίσκονται παραλίες της Πιερίας και συγκεκριμένα σε πέντε από αυτές αποσύρεται η βράβευση.

Πρόκειται για φημισμένες παραλίες της Πιερίας που βρίσκονται στο δήμο Κατερίνης, όπως:

  • Ολυμπιακή Ακτή, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Παραλία, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Καλλιθέα, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Περίσταση, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Κορινός, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας
Πέντε Γαλάζιες Σημαίες χάνει η Πιερία!

Μία παραλία χάνει η Χαλκιδική

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για το 2021, για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Άλλη μια παραλία που δεν πληρούσε τα κριτήρια είναι η παραλία του Αγίου Μάμα στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, η οποία βρίσκεται στο δήμο Νέας Προποντίδας.

Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή βράβευση η Π.Ε. Χαλκιδικής αναδείχθηκε πρώτη σε Γαλάζιες Σημαίες, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, κατακτώντας συνολικά 96 Σημαίες.

Οι 15 ακτές που αποσύρονται

Οι 15 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

 Ακτή Tολό, Δήμος Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδας

 Ακτή Κονδύλι, Δήμος Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδας

 Κυανή Ακτή, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου

Ακτή Αλυκανάς 1, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

Ακτή Αλυκές 1, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

Ακτή Γιαλισκάρι, Δήμος Κέας, Π.Ε. Κέας-Κύθνου

Ακτή Οτζιάς, Δήμος Κέας, Π.Ε. Κέας-Κύθνου

Ακτή Κούνδουρος, Δήμος Κέας, Π.Ε. Κέας-Κύθνου

Ακτή Αράγια Πόρου, Δήμος Αργοστολίου, Π.Ε. Κεφαλονιάς

Ακτή Καλλιθέα, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας

Ακτή Περίσταση, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας

Ολυμπιακή Ακτή, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας

Ακτή Παραλία, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας

Ακτή Κορινός, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας

Ακτή Άγιος Μάμας, Δήμος Νέας Προποντίδας, Π.Ε. Χαλκιδικής.

 Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

*

-Κατά τη φετινή βράβευση του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» η Ελλάδα κατέκτησε παγκοσμίως τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε 49 χώρες, με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα