Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΜέτσοβο – χαλαρώνοντας στο… δάσος

Μέτσοβο – χαλαρώνοντας στο… δάσος

Η ομίχλη έχει ρίξει το πέπλο της και η «αετοφωλιά της Πίνδου» ούτε καν που φαίνεται! Πέφτει κι αυτό το χιονόνερο, οπότε δε σου κάνει καρδιά να ξεμυτίσεις από τη θαλπωρή του ξενοδοχείου και του αναμμένου τζακιού!

Ξεκινάμε για το Μέτσοβο, το οποίο, μεταξύ άλλων, φημίζεται και για τα κρασιά του αλλά και για τα τυροκομικά του προϊόντα.

Αποστολή – φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ταξιδεύουμε στην «αετοφωλιά της Πίνδου» – το Μέτσοβο όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν-, το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.156 μ. Το Μέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά του προϊόντα, τις χειροποίητες χυλοπίτες, τα τυροκομικά, τα χωριάτικα κρέατα αλλά και τα κρασιά του.

Στο βουνό είμαστε, το κρύο είναι τσουχτερό, έξω βρέχει, και βεβαίως η όρεξη έχει ανοίξει για τα καλά!

 

Η κεντρική πλατεία του Μετσόβου είναι περιτριγυρισμένη από ταβέρνες και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα.

Εκεί, και η κεντρική εκκλησία, της Αγ. Παρασκευής, η οποία χρονολογείται πολύ πριν το 1511, από μια δυσανάγνωστη επιγραφή που βρέθηκε σκαλισμένη πάνω σε πέτρα.

Κατά την παραμονή μας στο Μέτσοβο επισκεπτόμαστε το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο στεγάζεται στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα (λειτουργεί καθημερινά, εκτός Πέμπτης, ώρες 9.00 – 13.00 & 15.00 – 17.00). Στις επισκέψεις που δεν παραλείπουμε είναι και η πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ με έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα. Τα περισσότερα έργα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ, οι προσωπογραφίες του οποίου εκτίθενται στο πρώτο επίπεδο της Πινακοθήκης (ανοιχτά καθημερινά, εκτός Τρίτης, ώρες 10.00 – 16.00).

Κατά τ’ άλλα, η μετσοβίτικη παράδοση είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής των 5.000 περίπου κατοίκων του. Στη δε αρχιτεκτονική του Μετσόβου προσθέτουμε τα γραφικά του καλντερίμια, τα σπίτια φτιαγμένα με ξύλο και πέτρα πολλά από τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά χαγιάτια, τις είκοσι περίπου λιθόχτιστες βρύσες του 18ου και 19ου αιώνα από τις οποίες τρέχει γάργαρο νερό.

Επιπρόσθετα, το Μέτσοβο παρουσιάζει μεγάλο αριθμό ευεργετών και δωρητών, σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι οι Γεώργιος Αβέρωφ, Στέργιος Στάνος, Κυριάκος Φλόκας, Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, Ευάγγελος Αβέρωφ κ.ά.

Σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Μέτσοβο. Μου έδωσε όμως την αίσθηση ότι έχει μείνει πίσω, παρά ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως ιδιώτες.

DSC_0009

Στο «Μεγάλο Δάσος» και στο «Κατώγι Αβέρωφ»

Ξεκινήσαμε Παρασκευή απόγευμα με προορισμό μας την Ηπειρο και συγκεκριμένα, το παραδοσιακό Μέτσοβο, χτισμένο σε υψόμετρο 1.156 μέτρων. Ο καιρός βροχερός, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού είχε εκδώσει η ΕΜΥ, η θερμοκρασία, παρ’ όλα αυτά, ήταν σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

«Καλώς ορίσατε» μας υποδέχτηκε με ευγένεια το προσωπικό του «Grand Forest Metsovo», του mountain resort, χτισμένου σε υψόμετρο 1.350 μ., στο δάσος, απέναντι ακριβώς από τον οικισμό του Μετσόβου.

Τα ξύλα έκαιγαν στο εντυπωσιακό τζάκι της ψηλοτάβανης σάλας δημιουργώντας μια «ζεστή» ατμόσφαιρα, η βροχή έξω δεν έλεγε να σταματήσει και εμείς δεν είχαμε παρά να πάμε στο εστιατόριο «Μέτσοβο 1.350 μ.» για να απολαύσουμε τις δημιουργίες του σεφ Θανάση Κύρκου. Ταρτάρ πέστροφας με αρωματικά, μπρουσκέτα με κατσικίσιο τυρί, βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας, χοιρινό φιλέτο με μετσοβόνε και ντόπιο κρασί και για επιδόρπιο μια τάρτα σοκολάτας ήταν το μενού του δείπνου, το οποίο συνοδεύτηκε – με τι άλλο;- λευκό ή κόκκινο κρασί του οινοποιείου «Κατώγι Αβέρωφ».

*

Το πεντάστερο mountain resort «Grand Forest Metsovo» λειτουργεί έναν, σχεδόν, χρόνο (ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου 2013) ενώ πολύ πρόσφατα προστέθηκε στον κατάλογο της εταιρίας Hotelbrain (www.hotelbrain.com/gr), η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση (management) και ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Διαχειρίζεται περί τα 80 ξενοδοχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 62 ευρύχωρα cosi δωμάτια (standard, superior, junior suites, Grand Forest suite) με ή χωρίς τζάκι, μπαλκόνι με θέα, και όλα τα καλούδια – καλλυντικά μπάνιου, στεγνωτήρα μαλλιών, μπουρνούζια και παντόφλες, μίνι μπαρ, βραστήρα, safe box κ.ά. Στις παροχές του ξενοδοχείου είναι το μπαρ «The Pines», το εστιατόριο «Μέτσοβο 1.350 μ.», το lobby ενώ hot spot είναι ο χώρος spa με πισίνα, τζακούζι, καμπίνες μασάζ κ.ά. Υπάρχει και εξωτερική πισίνα με θέα το δάσος και το Μέτσοβο (τηλ. 26560 29.001-4, www.grand-forest.gr).

Στο οινοποιείο του Μετσόβου

Την επομένη το πρωί ξεκινήσαμε τη μέρα μας με ένα πλούσιο πρωινό με παραδοσιακό τραχανά, πίτες, χειροποίητες μαρμελάδες και κατσικίσιο τυρί του Ιδρύματος Τοσίτσα, φυσικό χυμό πορτοκάλι και άλλα πολλά!

Ξεκινάμε για το Μέτσοβο, το οποίο, μεταξύ άλλων, φημίζεται και για τα κρασιά του αλλά και για τα τυροκομικά του προϊόντα. Πρώτη μας επίσκεψη στο οινοποιείο «Κατώγι Στροφιλιά», εκεί όπου θα μας ξεναγήσει η οινολόγος του Κτήματος, Μαρία Δήμου.

Θα μας ενημερώσει για το πώς ξεκίνησε η παραγωγή κρασιού στο Μέτσοβο, ήταν το 1958-59, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί που παίρνει το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ».

Το οινοποιείο διαθέτει κάβα με 1.200 δρύινα γαλλικά βαρέλια και χώρους παλαίωσης κρασιών ενώ εντυπωσιακός είναι και ο χώρος οινογνωσίας. Για την ιστορία, οι αμπελώνες του Κτήματος στο Μέτσοβο εκτείνονται σε 120 στρ. και σε υψόμετρο 950 μ. – 1.050 μ. Οπως μας ενημερώνει η κα. Δήμου, είναι ο ψηλότερος αμπελώνας στην Ελλάδα, οι δε ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι γαλλικές, η ιταλική Traminer αλλά και γηγενείς όπως το βλάχικο κ.ά. Πλάι δε στο επισκέψιμο οινοποιείο λειτουργεί το ομώνυμο ξενοδοχείο, διακοσμημένο με παραδοσιακά αντικείμενα και έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών (τηλ. 26560/ 42.505, www.katogihotel.gr).

DSC_0085

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρότζεκτ που προωθεί τον οινοτουρισμό, και όπως μου εξηγεί η Λένα από το ξενοδοχείο, υπάρχει μια αύξηση σ’ αυτόν τον τομέα, κυρίως από Γερμανούς, Αγγλους και λιγότερο Ελληνες.

Κυνήγι τρούφας

Το πρωινό της Κυριακής μας βρήκε με μια υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα και έτσι μας έδωσε την ευκαιρία για μια απόδραση στο δάσος. Κατευθυνθήκαμε στο χωριό Δεμάτι, κάνα μισάωρο από το Μέτσοβο, και κει συναντήσαμε την Κατερίνα Νόλα και τον πρόεδρο του χωριού, τον Χρήστο Ζιάβρα, όπου τον τελευταίο καιρό ασχολούνται με το κυνήγι τρούφας (σ.σ. ρεπορτάζ για το κυνήγι τρούφας είχαμε στα «Ταξίδια» του ΑτΚ, στις 23/11/2014).

DSC_0071

Τα τρία σκυλάκια της Κατερίνας εντόπισαν αρκετή τρούφα στο δάσος του Προφήτη Ηλία Δεματίου και στη συνέχεια καταλήξαμε στην πλατεία του χωριού, για να γευτούμε νοστιμιές με –τι άλλο;- τρούφα.

Μας υποδέχτηκαν λίγοι κάτοικοι του χωριού και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεματίου, Μιχάλης Παππάς. Το χωριό ανήκει στο Ανατολικό Ζαγόρι, απέχει 35 χλμ. από τα Ιωάννινα, και όπως μου είπε ο κ. Παππάς, «η Εγνατία Οδός μας έλυσε πολλά προβλήματα».

Γευτήκαμε τις ετοιμασίες της Κατερίνας και του Θανάση Κύρκου, τσουγκρίσαμε τα ποτήρια με ντόπιο κρασί και πήραμε το δρόμο της επιστροφής!

DSC_0168

Info

  • Το Μέτσοβο απέχει από Θεσσαλονίκη περίπου 210 χλμ. οδηγώντας στην Εγνατία Οδό.
  • Ο Αβερώφειος Κήπος, 10 περίπου στρεμμάτων, αποτελεί μικρογραφία της Πίνδου. Η μονή του Αγ. Νικολάου βρίσκεται στο δρόμο για Ανήλιο και έχει αξιόλογες αγιογραφίες. Για κοντινές διαδρομές είναι τα χιονοδρομικά κέντρα Μετσόβου και Ανηλίου, η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου κ.ά.
  • Το τυροκομείο Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί από το 1959. Ηταν όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ να υπάρχει ένα τυροκομείο που θα είχε τη μορφή μιας πρακτικής τυροκομικής σχολής. Το τυροκομείο παράγει καπνιστό μετσοβόνε, στο οποίο χρησιμοποιούν 95% αγελαδινό γάλα και 5% πρόβειο, παρμεζάνα, μετσοβέλα, κεφαλοτύρι, φέτα, γραβιέρα και κατσικίσιο τυρί τύπου Σεβρ με πιπέρι (ή Μαΐσιο γιατί παρασκευάζεται μονάχα το Μάιο).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα