Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΦτιάχνοντας πήλινα παιχνίδια στον Ευρωπό

Φτιάχνοντας πήλινα παιχνίδια στον Ευρωπό

Τις ‘Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022.  Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές’ γιορτάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με δημιουργικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, από τις 9.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς γιορτάζει με το εργαστήριο «Φτιάχνοντας πήλινα παιχνίδια».

Όσοι βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, θα δείτε από κοντά τον μικρόκοσμο των αρχαίων παιχνιδιών με την βοήθεια κεραμέων, συντηρητών και αρχαιολόγων, πλάθοντας μικρά αγγεία και κατασκευάζοντας αντίγραφα ειδωλίων, θεών και ανθρώπων, καθώς και τροχήλατα αλογάκια και ιππήλατα αμαξάκια.

Η αρχαία πόλη της Ευρωπού

Η αρχαία πόλη της Ευρωπού, βρίσκεται στο νομό Κιλκίς, ΝΑ του όρους Πάικου στα δυτικά του ποταμού Αξιού. Η θέση της εξασφάλιζε τον έλεγχο και την επικοινωνία του φυσικού υδάτινου δρόμου μεταξύ του Αιγαιακού νότου με τη βαλκανική ενδοχώρα.

Τα πυκνά δάση της περιοχής και οι δυνατότητες μεταφοράς της ξυλείας διαμέσου του Αξιού, συνέβαλαν στην πρώιμη ανάπτυξή της, ως ενδιάμεσου εμπορικού σταθμού με τη νοτιότερη Ελλάδα. Οι παλαιότερες ενδείξεις κατοίκησης προέρχονται από τον προϊστορικό οικισμό (περίπου στο 3000 π.Χ), που έχει μορφή λόφου και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ανασκαμμένο τμήμα του νεκροταφείου της Ευρωπού, όπου η καλή διατήρηση υπέργειων δομικών κατασκευών και περιβόλων, παρείχε δυνατότητες παρακολούθησης της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, με την τελευταία να ανιχνεύεται αποτυπωμένη στην επιλογή της κατηγορίας, του μεγέθους, του υλικού κατασκευής των ταφικών μνημείων (Μακεδονικός, λαξευτός ή πλινθόκτιστος καμαροσκέπαστος, ή απλός κεραμοσκεπής) στη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος χρήσης, από τα κλασικά χρόνια μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος π.Χ.- 4ος-6ος).

Η τύχη της αποκάλυψης των σπανιότατα διασωθέντων υπέργειων ταφικών κατασκευών σε ανασκαφές σύγχρονων αστικών κέντρων, που αποτέλεσε το έναυσμα της ανασκαφικής έρευνας στην Ευρωπό, τεκμηριώνει την αδιάσπαστη συνέχεια της ταφικής τελετουργίας και της εθιμικής διαδικασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα