Το κρασί είναι… παρέα, είναι τέχνη, είναι πολιτισμός’ είναι το χώμα, το κλίμα, η ποικιλία και βεβαίως ο άνθρωπος, εκείνος που θα βάλει τη φύση στο μπουκάλι! Το κρασί ευφραίνει καρδίαν, και η Ελλάδα παράγει πολύ καλό επώνυμο ελληνικό κρασί!
Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Μπορεί η Ελλάδα να έχει περί τα 900 οινοποιεία, όταν μόνο σε μια περιοχή της Ιταλίας – την Τοσκάνη- υφίστανται περίπου 700! Ωστόσο, οι οινοπαραγωγοί όλης της χώρας, μοχθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι προοπτικές ανάπτυξης του επώνυμου ελληνικού κρασιού στο εξωτερικού είναι μεγάλες και ξέρετε, η κρίση, όπως μας είπαν εμπλεκόμενοι του οίνου, έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των οινοποιείων και των ελληνικών κρασιών ανά τον κόσμο!
Οινοτουρισμός λοιπόν, μια ακόμη εναλλακτική μορφή τουρισμού, που συνδυάζει διαδρομές και επισκέψεις σε οινοποιεία, ξεναγήσεις στους αμπελώνες, στους χώρους οινοποίησης και παραγωγής των κρασιών, γευσιγνωσίες, γνωριμία με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται και βεβαίως με τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς. Αυτά, όσον αφορά τον οίνο’ γιατί το υπόλοιπο τουριστικό κομμάτι, περιλαμβάνει διαδρομές στην περιοχή γύρω από την οποία βρίσκεται το κάθε οινοποιείο, γαστρονομία, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κτλ.), διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και γενικότερα γνωριμία με τον εκάστοτε τόπο.
Ακολουθώντας τη διαδρομή του κρασιού του Διόνυσου, δηλαδή σε Καβάλα και Δράμα, επισκεπτόμαστε τρία οινοποιεία. Πάμε;
Κτήμα Βιβλία Χώρα
Πρώτη μας στάση, το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, στις πλαγιές του Παγγαίου όρους. (115 χλμ. από Θεσσαλονίκη). Εκεί όπου θα μας ξεναγήσει η Χρυσάνθη Οικονομίδου, επί των δημοσίων σχέσεων του Κτήματος, θα μας ενημερώσει σχετικά με την ιστορία του Κτήματος, του οινοποιείου, τις ποικιλίες του καλλιεργούνται, τους αμπελώνες (πειραματικός και μη), την ετήσια παραγωγή, τη διαδικασία που χρειάζεται για να φτάσει ένα κρασί στο ποτήρι μας (τρύγος, χρόνος ωρίμανσης, δρύινα βαρέλια, παλαίωση κ.ά.) κ.ά.
Και βεβαίως, ακολούθησε η απαραίτητη οινογνωσία, η οποία συνοδεύτηκε από εκλεκτά εδέσματα, με οικοδεσπότες τον Βασίλη Τκακτσαρλή – ένας από τους δυο δημιουργούς του Κτήματος και οινολόγος- και την Χρυσάνθη Οικονομίδου.
Ξεκινήσαμε με ένα Βιδιανό του 2015’ θα μου πείτε Βιδιανό στο Παγγαίο, στην Καβάλα; Βιδιανό ίσον Κρήτη. Εδώ λοιπόν, θα πούμε, ότι στο πλαίσιο του πειραματικού αμπελώνα του Κτήματος, έχουν βγάλει το Βιδιανό, το οποίο είναι πιο αρωματικό και πιο όξινο με το αντίστοιχο χαρακτηριστικό Κρητικό.
Μια «Βιβλία Χώρα» λευκή με Sauvignon Blanc 65% και Ασύρτικο 35% με αρώματα φρούτων, εσπεριδοειδών, με μια φρεσκάδα αλλά και δροσιστική οξύτητα.
Τρίτη επιλογή «Βίβλινος Ροζέ», νέα ετικέτα, νέο προϊόν του Κτήματος, από άγνωστη τοπική ποικιλία που αναβιώνει στην περιοχή. Και τελευταία επιλογή, Βιβλία Χώρα ερυθρό με Cabernet Sauvignon, Merlot και λίγο Αγιωργίτικο.
Εν συντομία, το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2001, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2007, διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες 480 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, σε υψόμετρο 380 μ., καλλιεργεί ελληνικές και ξένες ποικιλίες, ενώ γίνονται συνέχεια πειραματισμοί σε ελληνικές ποικιλίες καθώς και σε άγνωστες από την περιοχή του Παγγαίου όρους με στόχο την αναβίωσή τους. Παράγει 12 ετικέτες, ετήσια παραγωγή 480.000 φιάλες εκ των οποίων το 25% εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη κ.α.
Δημιουργοί του Κτήματος Βιβλία Χώρα, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Και για την ιστορία, περί ονόματος, οι Φοίνικες λαός της αρχαιότητας, ερχόμενοι στο Παγγαίο μετέφεραν και μια ποικιλία αμπέλου τη «Βυβλία», την οποία συνέχισαν να καλλιεργούν οι κάτοικοι της περιοχής και παρήγαγαν τον «Βίβλινο Οίνο», με αποτέλεσμα η περιοχή να ονομαστεί «Βιβλία Χώρα».
ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ
Αποχαιρετούμε το Κτήμα Βιβλία Χώρα και κατευθυνόμαστε στα Κοκκινόγεια Δράμας και συγκεκριμένα στο Κτήμα Παυλίδη, στους πρόποδες του Φαλακρού όρους και του Μενοίκιου (130 χλμ. από Θεσσαλονίκη). Εκεί όπου θα μας ξεναγήσει η Έλενα Αποστολίδου υπεύθυνη εξαγωγών και μάρκετινγκ του Κτήματος, θα μας ενημερώσει σχετικά με το οινοποιείο, τις εγκαταστάσεις του, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τους αμπελώνες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (το αεράκι για παράδειγμα έρχεται από τη χαράδρα του Νευροκοπίου, το έδαφος είναι αργιλώδες κ.ά.), για τον νυχτερινό τρύγο μεταξύ 11.00 μ.μ. – 4.00 π.μ. (διατηρούνται καλύτερα τα αρώματα των σταφυλιών) κ.ά.
Και βεβαίως, ακολούθησε η απαραίτητη οινογνωσία, συμπεριλαμβάνοντας το Thema λευκό (Sauvignon blanc και Ασύρτικο), το Thema ροζέ (Tempranillo ισπανική ποικιλία), το premium Emphasis λευκό 100% ασύρτικο (πιο κομψή εκδοχή του Ασύρτικου σε σύγκριση με της Σαντορίνης, το οποίο έχει μεν τη μεταλλικότητα του Ασύρτικου Σαντορίνης είναι όμως πιο αρωματικό) και το Thema ερυθρό (Syrah 60%, Αγιωργίτικο 40%) σοδειά του 2013 με 12 μήνες παραμονή στο βαρέλι και άλλους 12 στη φιάλη.
Εν συντομία, το «Κτήμα Παυλίδη» λειτουργεί 18 χρόνια, διαθέτει 650 στρ. αμπελώνες στα Κοκκινόγεια σε υψόμετρο 150 μ. και στην Περιχώρα σε υψόμετρο 280 μ. – 450 μ., καλλιεργεί ελληνικές και ξένες ποικιλίες, ενώ γίνονται πειραματισμοί σε ελληνικές ποικιλίες. Παράγει 7 ετικέτες, ετήσια παραγωγή 350.000 φιάλες εκ των οποίων το 20% εξάγεται σε 15 χώρες με κύρια αγορά τη Γερμανία αλλά και ΗΠΑ, λίγο Κίνα, Αυστραλία κ.α.
Δημιουργός του Κτήματος Παυλίδη, ο Χριστόφορος Παυλίδης, φιλοσοφία του οποίου είναι – και γενικότερα της εταιρίας- η ποιότητα των κρασιών.
ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ
Συνεχίζουμε για Μικροχώρι Δράμας (10 περίπου χλμ. από την πόλη της Δράμας), εκεί όπου θα επισκεφτούμε το Κτήμα Τέχνη Οίνου απέναντι από το Παγγαίο όρος, κέντρο διονυσιακής λατρείας κατά την αρχαιότητα. Εκεί θα μας ξεναγήσει ο οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος, θα μας μιλήσει για το πώς ξεκίνησε το Κτήμα, θα περιηγηθούμε στους χώρους παλαίωσης και φύλαξης φιαλών από κάθε ετικέτα και κάθε σοδειά, θα μάθουμε περί τρύγου, διαδικασίας, παραγωγής κρασιού, παραμονής του στα δρύινα βαρέλια κτλ.
Ακολούθησε η απαραίτητη οινογνωσία, αρχικά με «Τέχνη Αλυπίας» λευκό από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, συνεχίστηκε με «Τέχνη Αλυπίας» ροζέ από 4 ποικιλίες (Syrah, Merlot, Sangiovese Nebbiolo, Cabernet Sauvignon) με έντονο ροζέ χρώμα και αρώματα φράουλας, βατόμουρου και βύσσινου. «Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο» με παλαίωση σε βαρέλι, χρυσοκίτρινο χρώμα, ένα κρασί που αντέχει τουλάχιστον 7 χρόνια σε δρύινο βαρέλι. Η οινογνωσία ολοκληρώθηκε με «Τέχνη Αλυπίας» ερυθρό του 2013 από Cabernet Sauvignon 70% και Αγιωργίτικο 30%. Με το μεν Cabernet Sauvignon να βγάζει το σώμα, το άρωμα αλλά και τις πολλές τανίνες και το Αγιωργίτικο από τη μεριά του να το μαλακώνει.
Εν συντομία, το «Κτήμα Τέχνη Οίνου» κατασκευάστηκε το 1998 (το 2007 επεκτάθηκε στην άλλη πλευρά του παρακείμενου δρόμου), διαθέτει 310 στρ. αμπελώνες, καλλιεργεί ελληνικές και ξένες ποικιλίες (το 2011 οινοποιήθηκαν η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο της σειράς «Τέχνη», πρόσφατα κυκλοφόρησε το Touriga Nacional από την πορτογαλική ποικιλία). Παράγει 12 ετικέτες, ετήσια παραγωγή 300.000 φιάλες εκ των οποίων το 40% εξάγεται σε Ευρώπη -κυρίως Γερμανία αλλά και Βέλγιο κ.α.-, Κύπρο, ΗΠΑ, λίγο Κίνα, Βιετνάμ κ.α.
Δημιουργοί του Κτήματος Τέχνη Οίνου ο Γιάννης Παπαδόπουλος, και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης. Η ιστορία ξεκινάει το 1993 όταν ο πατέρας τουΆκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, από μεράκι και χόμπι αναβίωσε έναν οικογενειακό αμπελώνα και δυο χρόνια αργότερα μαζί με τον φίλο του Γιάννη Καλαϊτζίδη – μηχανικοί και οι δυο στο επάγγελμα- ξεκίνησαν το κτήμα Τέχνη Οίνου.
Από αριστερά: Γιάννης Παπαδόπουλος, Άκης Παπαδόπουλος (μέση), Γιάννης Καλαϊτζίδης
*
– Ο φετινός τρύγος, όπως ενημέρωσαν το debbiestravel.gr, οι οινοπαραγωγοί, οινολόγοι και υπεύθυνοι των οινοποιείων που επισκεφτήκαμε, στο πλαίσιο της διαδρομής του Διόνυσου, ήταν πρώιμος.
– Στο Κτήμα «Βιβλία Χώρα» ξεκίνησε 9 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε μέσα Σεπτεμβρίου (συνήθως ξεκινάει μέσα Αυγούστου και ολοκληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου). «Ήταν ένας δύσκολος τρύγος, ωστόσο το 2016 θα είναι εξαιρετική χρονιά, και στα λευκά και στα κόκκινα» μας είπε η Χρυσάνθη Οικονομίδου.
– 12 μέρες νωρίτερα ξεκίνησε ο φετινός τρύγος στο «Κτήμα Παυλίδη», ωστόσο το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά μας ενημέρωσε η Έλενα Αποστολίδου.
– «Περίεργος» ήταν ο φετινός τρύγος για το Κτήμα «Τέχνη Οίνου» όπως είπε στο debbiestravel.gr χαρακτηριστικά ο οινολόγος του Άκης Παπαδόπουλος. Ξεκίνησε πολύ νωρίς, ολοκληρώθηκε αργά, ωστόσο είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
Η αποστολή μας πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης από το τμήμα Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”.