Στη Νιο, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, την Ιο, δηλαδή, στις νότιες Κυκλάδες, το σίγουρο είναι ότι θα διασκεδάσετε!
Εχει και ωραίες παραλίες, για όλα τα γούστα, και αρκετά καλό φαγητό, και βεβαίως διαμονή με φθηνά και ακριβά καταλύματα.
Για δείτε μερικά tips που συνδυάζουν παραλία και φαγητό:
Στο Γιαλό, για μεζεδάκια, σίγουρη είναι η στάση στο Octopus Tree (στο δρόμο για το εκκλησάκι της Αγ. Ειρήνης που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού). Γραφικό ταβερνάκι με ίσκιο το πεύκο και κρεμασμένα χταπόδια, με την άφιξή τους, εκεί κατά το σούρουπο, τότε ανάβουν τα κάρβουνα για ψητούς μεζέδες. Τη φάβα τη φτιάχνει η γιαγιά Κυριακούλα, νόστιμα τα τηγανιτά κεφτεδάκια, και το μπιφτέκι, και ο φρέσκος γαύρος, και η αληθινή τηγανιτή πατάτα, τα αμπελοφάσουλα – όταν έχει.
Ο Νίκος σερβίρει. Από τα τραπεζάκια έχει και μπόλικο χάζι στο Γιαλό, με τα ιστιοπλοϊκά, άλλα να έρχονται κι άλλα να φεύγουν, αλλά και τον κόσμο να απολαμβάνει τη βόλτα του!
Στο Βαλμά, πολύ μικρή παραλία, που προσεγγίζεις από μονοπάτι (από το Γιαλό) το οποίο βρίσκεται στο εκκλησάκι της Αγ. Ειρήνης (σ.σ. προτείνω την άφιξη στην παραλία από το μονοπάτι -κάνα τέταρτο είναι- με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο αλλά και το φάρο), είτε με όχημα από τη Χώρα, το ομώνυμο ταβερνάκι Βαλμάς, πάνω στην παραλία. Φημίζεται, όπως μου είπε η Κατερίνα, για τα χειροποίητα τηγανιτά κεφτεδάκια που φτιάχνει η μητέρα της, η κυρά Ειρήνη, αλλά και για το φρέσκο καλαμάρι. Μένει ανοιχτό μέχρι το απόγευμα.
Στη Χώρα, στο πλατειάκι μπροστά από την εκκλησία του Ευαγγελισμού, το Πιθάρι, με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, ποιοτικό φαγητό που ετοιμάζεται εκείνη τη στιγμή. Οπότε, γι’ αυτό το λόγο, να ξέρετε, ότι τα πιάτα αργούν να σερβιριστούν. Φροντίσετε να κλείσετε τραπέζι Εκεί και το καφενείο Η ΝΙΟS με ζωντανή μουσική το βράδυ, νησιώτικη ατμόσφαιρα!
Για ιταλική κουζίνα, σε όμορφο περιβάλλον, επίσης στη Χώρα, το Agosto. Θα ήθελα μεγαλύτερη λίστα κρασιών, και κυρίως στις οικονομικές τιμές. Οικονομική κρίση έχουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Ευρώπη… Εχει και ταϊλανδέζικο φαγητό, ιδιαίτερα καλό, επίσης στη Χώρα, το Thai Smile. Στη Χώρα και το Κατώγι, για το οποίο, στο παρελθόν, έχω κάνει ξεχωριστή αναφορά στο blog μου. Προσθέστε και την Elia και το Lord Byron.
Στον Επάνω Κάμπο, φημίζεται η Βιλαέρτη, με δικά τους κρεατικά και ζαρζαβατικά. Στην Ψάθη είναι η Αλωνίστρα για αρνάκι λεμονάτο, κοκκινιστό κουνέλι, μουσακά με λαχανικά, τσιμέτια (κολοκυθοανθοί με ρύζι) κ.ά., στην Κουμπάρα το ομώνυμο ταβερνάκι, το οποίο λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, καλή ώρα το σούρουπο, έχει όμως μικρές μερίδες και το βρήκα αρκετά ακριβό. Στην Κουμπάρα, λίγα βήματα από την παραλία, είναι και ο Πολύδωρος.
Στο Μυλοπότα (η πιο φημισμένη παραλία του νησιού με πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων, diving, θαλάσσια σπορ, καταλύματα, κάμπινγκ, beach bars, εστιατόρια, μάρκετ κ.ά.) στην άκρη της παραλίας (Ψιλή Αμμος ονομάζεται το συγκεκριμένο σημείο) ο Δράκος, σε ειδυλλιακό σημείο, πάνω στη θάλασσα, για όλες τις ώρες της ημέρας. Λειτουργεί από το 1962 και ανήκει στο δίκτυο Aegean Cuisine.
Στην άλλη άκρη του Μυλοπότα είναι το Delphini με ταϊλανδέζικη και μεσογειακή κουζίνα (σ.σ λειτουργεί ξενοδοχείο και καφέ) και δίπλα η Cantina για καφέ, ποτό κτλ.