Ο Δήμος Παιονίας με έδρα το Πολύκαστρο, σε απόσταση 70 περίπου χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, προσφέρει ποικίλες μορφές τουρισμού, από φυσιολατρικό, ιστορικό και πολιτιστικό μέχρι γαστρονομία και οινοτουρισμό.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Με ποικίλες δράσεις και προωθητικές ενέργειες συμμετείχε ο Δήμος Παιονίας στην 40ή διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 14 – 16 Νοεμβρίου 2025.
Ο Δήμος Παιονίας βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση, καθώς τον διασχίζει ο ποταμός Αξιός και η νέα και παλιά Εθνική οδός Ευζώνων – Αθηνών. Παράλληλα, με τους δυο συνοριακούς σταθμούς – των Ευζώνων και τον σιδηροδρομικό Σ.Σ Ειδομένης αποτελεί την κύρια είσοδο – έξοδο της χώρας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της 40ής Philoxenia συναντήσαμε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Παιονίας Κύρο Καλαβάζη, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος που διαθέτει ο Δήμος.
«Έχουμε ένα βουνό, το Πάικο, με ήπια βλάστηση με νερό, ποτάμια και λίμνες – φυσικές και τεχνητές. Πρόκειται για ένα βατό βουνό, με αρκετά μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορίες» δήλωσε στο Debbiestravel.gr ο κ. Καλαβάζης.
Να σημειώσουμε ότι ψηλότερη κορυφή του Πάικου είναι η Γκόλα Τσούκα με υψόμετρο 1.650 μ., ενώ από τις πιο γνωστές είναι η κορυφή Σκρα (1.097 μ.) όπου δόθηκε η ιστορική νικηφόρα μάχη των Ελληνικών Δυνάμεων εναντίον του βουλγαρικού στρατού το 1918.

Ιστορικός, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός
Στον Δήμο Παιονίας όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Παιονίας Κύρος Καλαβάζης, μπορεί κανείς να επισκεφτεί:
Α. Τον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, όπου σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα είναι το περίφημο αρχαϊκό άγαλμα του Κούρου (650 π.Χ.)
Β. Το ιστορικό χωριό Σκρα με το Μουσείο της ιστορικής Μάχης του Σκρα, στις 17 Μαΐου του 1918. Το μουσείο Α’ Παγκόσμιου Πολέμου – Μάχης Σκρα στην πλατεία του χωριού παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου
Γ. Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αξιούπολη, το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, στο παλιό Δημοτικό σχολείο. Το μουσείο περιλαμβάνει έξι (6) ενότητες και παρουσιάζει την χλωρίδα και πανίδα του Πάικου.
Όπως πληροφορείται το debbiestravel.gr δέχεται επισκέψεις από σχολεία, γίνονται διαδραστικά παιχνίδια και επίσης συμμετέχουν και επιστημονικές ομάδες. Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν συνεννόησης (δημοτικό κατάστημα Αξιούπολης 23433 50200).
Δ. Τα μοναστήρια: του Οσίου Νικόδημου στον Πεντάλοφο (αποτελεί μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους), των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Γρίβα, το γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Άνυδρου, της Παναγίας Γουμένισσας έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.
Μουσική, γαστρονομία και οινοτουρισμός
Ο κ. Καλαβάζης αναφέρθηκε και στην γαστρονομία με τα εκλεκτά τυριά που παράγει ο τόπος, και όχι μόνο, αλλά και στα περίφημα κρασιά με το ξηρό μαύρο κρασί «Γουμένισσα» να είναι χαρακτηρισμένο ως ΟΠΑΠ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η τοπική ποικιλία Νεγκόσκα.
Όσο για τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας ο εκρηκτικός και ‘χάλκινος’ ήχος τους, το βαλκανικό αποτύπωμα στη μουσική και ο γρήγορος ρυθμός, ταξιδεύουν εντός και εκτός συνόρων.
«Στα Χάλκινα της Γουμένισσας συμμετέχουν από 5 έως 70 ετών, είναι αυτοδίδακτοι, και κάνουμε προσπάθεια να ιδρύσουμε στη Γουμένισσα ένα μουσικό σχολείο» δήλωσε ο κ. Καλαβάζης.
Να σημειώσουμε ότι η Γουμένισσα είναι ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας και μεταξύ άλλων ξεχωρίζει για την Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της, και βεβαίως την παραγωγή κρασιών καθώς αποτελεί Ζώνη ΠΟΠ.
Φυσιολατρικός τουρισμός
Στις ομορφιές του Δήμου Παιονίας και στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται η Γαλάζια Λίμνη και οι καταρράκτες στο Σκρα (2 χλμ. από το ομώνυμο χωριό) καθώς και η Λίμνη Μεταλλείου (12 χλμ. από την Αξιούπολη), η οποία δεν είναι αξιοποιημένη ωστόσο μπορεί κανείς να κάνει κανό, καγιάκ κλπ. «Έχουμε σχέδιο για να αξιοποιηθεί καθώς 30 στρέμματα ανήκουν στον Δήμο, και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτής» ανέφερε ο κ. Καλαβάζης.
Να σημειώσουμε ότι οι δυο λίμνες, Μεταλλείου και Γαλάζια Λίμνη, συνορεύουν με ένα δρόμο 7 χλμ., ο οποίος είναι παλιός συμμαχικός δρόμος, διασχίζεται από τετρακίνητα οχήματα, ενώ έχει μπει σε πρόγραμμα μέσω της ΠΚΜ για την αξιοποίησή του.

Το μονοπάτι Ντεκοβίλ
Στο Δήμο Παιονίας μπορεί κανείς να περπατήσει το ιστορικό μονοπάτι Ντεκοβίλ (Decauville). Ξεκινάει από την Αξιούπολη και φτάνει στη Λίμνη Μεταλλείου, έχει μήκος 15 χλμ. και διασχίζει την παλιά στρατιωτική σιδηροδρομική γραμμή.
«Αυτό το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε6, περπατάς δίπλα από τις ράγες, και έχουμε αρκετούς Γάλλος τουρίστες, που το επισκέπτονται» ανέφερε ο κ. Καλαβάζης προσθέτοντας πως το Μονοπάτι Ντεκοβίλ έχει ήδη παρουσιαστεί σε 10 πόλεις στην Ελλάδα, ενώ τον Οκτώβριο του 2026 θα παρουσιαστεί στη διεθνή συγκέντρωση μονοπατιών.

Συμμετοχή στην Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2026
Ο Δήμος Παιονίας για δεύτερη χρονιά φέτος κατέθεσε τη συμμετοχή του για να διεκδικήσει την εκλογή του ως «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2026». ανάμεσα στις δράσεις αναδεικνύονται και τουριστικοί προορισμοί και οι παραδόσεις μας.
Χριστούγεννα στον Δήμο Παιονίας
Τέλος, σ’ ότι αφορά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο Δήμος Παιονίας θα πραγματοποιεί εκδηλώσει και στις τέσσερις κοινότητες του Δήμου.
Στην έδρα του Δήμου Παιονίας, το Πολύκαστρο, θα στηθεί ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό, με σχεδόν καθημερινές εκδηλώσεις, ξύλινα σπιτάκια τα οποία διατίθενται δωρεάν στους συλλόγους και τους φορείς, θα έχει κουκλοθέατρο, θα αναβιώσει το έθιμο των Μωμόγερων από το Κιλκίς, ενώ θα συμμετέχει και η μπάντα Εντόπικα.
