Το Pad Thai βασίζεται στα noodles, αλλά περιέχει φρέσκες γαρίδες, κάσιους φιστίκια, αυγά, πιπεριά τσίλι, ζάχαρη καρύδας, tamarind και σάλτσα ψαριών!
Από τον Δημήτρη Αστέρη (dimitris.g.asteris@gmail.com)
Το Pad Thai (ή Phad Thai) είναι το πιο αναγνωρίσιμο πιάτο της ταϊλανδικής κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ιστορία του είναι πρόσφατη και ξεκινάει με την επανάσταση του 1932 που τερμάτισε την απόλυτη μοναρχία και εγκαθίδρυσε τη δημοκρατική συνταγματική μοναρχία που ισχύει μέχρι σήμερα. Όπου ανώτατος; Άρχων είναι ο Βασιλιάς και τη διοίκηση ασκεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Στα πλαίσια της εκστρατείας για την προώθηση και διατήρηση του μοναρχικού σχήματος, ο τότε Πρωθυπουργός Plaek οργάνωσε το 1930 δημόσιο διαγωνισμό για να βρεθεί ένα νέο εθνικό πιάτο ζυμαρικών διαφορετικών από τα noodles της κινέζικης και ιαπωνικής κουζίνας.
Ο στόχος ήταν η δυτικοποίηση της χώρας που μόλις είχε αλλάξει το όνομά της από Σιάμ σε Ταϊλάνδη. Το βασικό σχέδιο ήταν να αποδυναμωθεί η επιρροή της Κίνας που τα noodles αποτελούν τη βάση της κινέζικης κουζίνας.
Το Pad Thai βασίζεται στα noodles, αλλά περιέχει φρέσκες γαρίδες, κάσιους φιστίκια, αυγά, πιπεριά τσίλι, ζάχαρη καρύδας, tamarind και σάλτσα ψαριών.
*
H Ταϊλανδική κουζίνα βασίζεται στη σάλτσα ψαριού (fish sause) ενώ η κινέζικη κουζίνα στη soya sauce
Συνταγή Pad Thai
4 μερίδες
Συστατικά
Φυτικό λάδι 1/3 φλιτζάνι τσαγιού
Σκόρδο ψιλοκομμένο 1 κουταλιά της σούπας
Γαρίδες, φρέσκες και καθαρισμένες 200 γραμμάρια
Thai Noodles ρυζιού 250 γραμμάρια μουλιασμένα σε χλιαρό νερό και στραγγισμένα
Σάλτσα ψαριού (fish sauce) 2 κουταλιές της σούπας (αν δεν βρείτε πάρτε oyster sauce σάλτσα στρειδιών)
Seasoning sauce 2 κουταλιές της σούπας
Ζάχαρη καρύδας 2 κουταλάκια του γλυκού
πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
Κάσιους Φιστίκια, ανάλατα άψητα ψιλοκομμένα στο multi 3 κουταλιές της σούπας,
κρατήστε άλλες 3-4 κουταλιές για το γαρνίρισμα του πιάτου
πιπερίτσες καυτερές κόκκινες τσίλι ψιλοκομμένες
Λευκό ξύδι ή τάμαριντ (tamarind) 10 κουταλιές της σούπας
Φύτρες φασολιών (σε κονσέρβα) χωρίς τις ρίζες 1 φλιτζάνι τσαγιού
Αυγά 3
Πιπεριές φρέσκες κόκκινες 2
Φρέσκο κρεμμυδάκι 1 ματσάκι ψιλοκόβουμε το άσπρο και κρατάμε τα πράσινα για γαρνίρισμα
Φρέσκο κολίανδο 1 ματσάκι
Λεμόνια λάιμ 3
Εκτέλεση
Για καλύτερα αποτελέσματα, το πιάτο αυτό θα πρέπει να γίνει σε γουώκ ή σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ετοιμάστε όλα τα υλικά εκ των προτέρων και αφήστε τα δίπλα σας.
Ζεστάνετε το λάδι στο γουώκ ή στο τηγάνι έως ότου αρχίσει να καπνίζει. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το άσπρο κρεμμυδάκι στο γουώκ. Ανακατεύετε γρήγορα για λίγα λεπτά, χωρίς όμως να ροδίσουν. Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατεύετε γρήγορα.
Οι γαρίδες μαγειρεύονται αμέσως, οπότε προσέξτε, μην τις παραψήσετε. Μόλις οι γαρίδες πάρουν ένα ελαφρώς κόκκινο χρώμα, μετά σπάστε τα αυγά και ανακατέψτε τα (όπως τα κάνετε scrable), και στη συνέχεια προσθέστε τα νουντλς.
Τα νουντλς αυτά πρέπει να έχουν μουλιάσει σε χλιαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Ενώ ανακατεύετε γρήγορα τα νουντλς, προσθέστε τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη καρύδας, την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι και το ξύδι ή το tamarind, το seasoning, την πάπρικα, το αλάτι και ανακατεύουμε γρήγορα για 1 λεπτό μόλις μαλακώσουν τα νουντλς Προσθέστε τα φιστίκια και ανακατέψτε καλά.
Τέλος, προσθέστε τις φύτρες φασολιού και ανακατέψτε γρήγορα στο ζεστό γουώκ για να τις ζεστάνετε χωρίς να τις παραψήσετε. Τα αδειάζετε σε μια πιατέλα και γαρνίρετε.