Εγκαινιάστηκε στη Σκιάθο το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση και στερέωση βάθρων γέφυρας, κατασκευή νέας γέφυρας, αποκατάσταση πύλη και ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο Σκιάθου».
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εγκαινιάστηκε και αποδόθηκε, μετά την ολοκλήρωση του, στους κατοίκους της Σκιάθου και στους εκατοντάδες επισκέπτες της, το ιστορικό Κάστρο.
Όπως ήδη έχει γράψει το Debbiestravel.gr, τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Μαΐου, με το εμβληματικό Κάστρο να παραδίδεται και πάλι στο κοινό, μετά από ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, λόγω έργων συντήρησης.
Το έργο το οποίο εκτελέστηκε, από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 2.142.632 ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-27, περιλάμβανε την κατασκευή της γέφυρας, την αποκατάσταση της πύλης του, την ανάπλαση του μονοπατιού για την ομαλή πρόσβασή του.

Οι δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού
Το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση και στερέωση βάθρων γέφυρας, κατασκευή νέας γέφυρας, αποκατάσταση πύλη και ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο Σκιάθου» ήταν ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο, εμβληματικό ωστόσο για το νησί.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του παρέδωσαν αποκατεστημένο και προσβάσιμο το Κάστρο της Σκιάθου, το Κάστρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο γνώρισε, όλος ο κόσμος, μέσα από τα διηγήματά του. Ένα έργο το οποίο μας κάνει πραγματικά υπερήφανους, καθώς αποτελεί για το νησί έναν πολιτιστικό και συγχρόνως αναπτυξιακό πόλο.
“Η εξοχωτέρα των εκδρομών τούτων ήτο εις το Κάστρο, την παλαιάν πόλιν της νήσου, ερημωθείσαν μετά το 1821. Το Κάστρο τούτο ήτο αληθής φωλεά γλάρου, βράχος εξέχων υπέρ τας εκατόν οργυιάς υπεράνω της επιφανείας της θαλάσσης και διά στενού λαιμού συνδεόμενος με την ξηράν, μεθ’ ης συγκοινωνεί διά κινητής ξυλίνης γεφύρας”, αναφέρει ο Παπαδιαμάντης. Αυτήν ακριβώς την περιγραφή το ΥΠΠΟ, δια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων αποκατέστησε, στο ακέραιο. Την γέφυρα αυτή, τη μόνη πρόσβαση και σύνδεση της σημερινής πόλης, του σύγχρονου νησιού, με την παλαιά πόλη.
Η Κυβέρνηση, δια του ΥΠΠΟ, η Περιφέρεια διαχρονικά και ο Δήμος, τα τελευταία χρόνια, φρόντισαν για την εκπόνηση των μελετών, για τη χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να αποδίδεται σήμερα το Κάστρο, προσβάσιμο, με αποκατεστημένη την είσοδό του, τους δρόμους του, τις εκκλησιές του, στους κατοίκους και επισκέπτες της Σκιάθου. Η περιγραφή του παρελθόντος του Κάστρου από τον Παπαδιαμάντη συναντά και συνδέεται σήμερα με το παρόν του νησιού. Αυτό το έργο είναι για μένα ένα μνημόσυνο στη μνήμη του κοσμοκαλόγερου των ελληνικών γραμμάτων».
Ολοκληρώθηκαν τα έργα και στις δυο μονές
Η Λίνα Μενδώνη έκανε αυτοψία στα έργα, στην Ι.Μ. Παναγίας Κεχριάς, μνημείο του 18ου αιώνα, που αποδίδεται αποκατεστημένο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σκιάθου. Το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου, των εικόνων, του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού του Ι.Μ. Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου υλοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η Υπουργός Πολιτισμού, μετά την αυτοψία, δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού αποδίδει αποκατεστημένο ένα ακόμη μνημείο στους κατοίκους της Σκιάθου και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Ο Ναός της Παναγίας της Κεχριάς, μνημείο του 18ου αιώνα, το οποίο έχει περιγράψει, με λεπτομέρεια, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία. Αποκαταστάθηκε, με άριστο και υποδειγματικό τρόπο, από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία 2014-2020. Το νησί αποκτά έναν ακόμη πολιτιστικό θησαυρό και ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο, καθώς όλα τα έργα του πολιτισμού συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη και την τοπική οικονομία».
Η Ιερά Μονή Παναγίας Κεχριάς βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Σκιάθου στην καταπράσινη κοιλάδα της Κεχριάς και εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει λιθόκτιστο περίβολο, στη βόρεια και νότια πλευρά του οποίου, ήταν ενσωματωμένες οι πτέρυγες των κελιών. Από αυτές διατηρείται σήμερα μόνο η βόρεια, ενώ η νότια έχει καταρρεύσει και τα ερείπιά της, μαζί με ίχνη του περιβόλου, διακρίνονται στην επιφάνεια του εδάφους. Το καθολικό είναι κτισμένο σε επαφή σχεδόν με τον κατακόρυφο βράχο που οριοθετεί το μοναστήρι από τα ανατολικά. Ο ναός ανήκει στον τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο και κυλινδρικό τύμπανο με δεκατέσσερα παράθυρα και κοσμείται από πολύχρωμα εφυαλωμένα πινάκια, από τα περίφημα εργαστήρια της Νίκαιας. Σύμφωνα με γραπτή επιγραφή που υπήρχε πάνω από την είσοδο ο ναός ανακαινίσθηκε το 1738, ενώ ο τοιχογραφικός του διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε το 1745, από το ίδιο συνεργείο ζωγράφων που εργάστηκε στην Παναγία Εικονίστρια. Το τέμπλο χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα.
Η Υπουργός έκανε αυτοψία και στα έργα στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας), που ολοκληρώθηκαν. Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης, συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού, υλοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξυγίανσης των θεμελίων του καθολικού, με αποστραγγιστική τάφρο, καθαιρέθηκαν τσιμεντεπιχρίσματα των όψεων, εφαρμόστηκαν αρμολογήματα, ενέματα και πατητά επιχρίσματα. Η στέγη αποκαταστάθηκε στην αυθεντική της μορφή και επικαλύφθηκε με σχιστόπλακες.
Η μονή βρίσκεται σε πευκόφυτη τοποθεσία δυτικά της Σκιάθου, στο δρόμο προς τον Ασέληνο. Οφείλει την ίδρυσή της στην εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, πολιούχου του νησιού, στα μέσα του 17ου αιώνα. Η εικόνα φυλάσσεται στο ναό των Τριών Ιεραρχών, στη Σκιάθο και μεταφέρεται στη μονή με πάνδημη λιτανευτική πομπή, κατά τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες από μορφές αγίων με ανάγλυφα φωτοστέφανα και σκηνές από το Θεομητορικό και Χριστολογικό κύκλο. Η ανέγερση του καθολικού, με βάση την αρχιτεκτονική του μορφή, θα μπορούσε να τοποθετηθεί στα τέλη του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με δύο ενεπίγραφες πλάκες, το καθολικό ανακαινίστηκε το 1726. Τότε προστέθηκε ο διώροφος νάρθηκας, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1798. Οι τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν το 1741, με εξαίρεση την αγιογράφηση του τρούλλου, στη βάση του οποίου υπάρχει η χρονολογία 1805.
*
-Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν, κατά τις αυτοψίες των έργων στο Κάστρο και στις ιερές μονές, ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η Τμηματάρχης Έργων της Διεύθυνσης, Ευθυμία Χωραφά, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Κρυσταλλία Μαντζανά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.
-Ο αγιασμός στο Κάστρο, τελέστηκε το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου, κ.κ. Νικοδήμου, ενώ στην τελετή εγκαινίων συμμετείχε και η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το μουσικό σχήμα «Oros Ensemble» με ένα πρωτότυπο έργο (Antonio Vivaldi Concerto «La notte») σχεδιασμένο ειδικά για την εκδήλωση, παρόντος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη. Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, η Βουλευτής Π.Ε. Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου και πλήθος κόσμου.
