Μόλις λίγες ώρες παραμονής στην πρωτεύουσα της ιταλικής γαστρονομίας, την Πάρμα, και πήραμε μια πρώτη γεύση της γοητευτικής πόλης, στην περιφέρεια της Emilia Romagna.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Ένα ταξίδι στην Ιταλία είναι πάντα γοητευτικό, όμορφο, γευστικό! Από το πρόσφατο ταξίδι μας στην Ιταλία και συγκεκριμένα σε πόλεις της περιφέρειας της Emilia Romagna, δεν έλειψε η επίσκεψή μας στην Πάρμα.

Η Πάρμα είναι πρωτεύουσα της επαρχίας, με την πόλη να έχει τον χαρακτηρισμό της πρωτεύουσας της ιταλικής γαστρονομίας. Είναι γνωστή για το τυρί παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano) το οποίο παράγεται επίσης στο Reggio Emilia καθώς και για το αλλαντικό προσούτο (prosciutto di Parma). Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), παρασκευάζεται από χοιρομέρι και σερβίρεται είτε άψητο (γνωστό ως prosciutto crudo) είτε ψημένο (prosciutto cotto).


Η AtmosΦera του Ζαχαρία, της Μαρίας και της Έβελυν
«Cucina Parmigiana, con chef Parmigiano. Cucina Traditionale Greca, con chef Greca», αναγράφει ένα μαύρο πινακάκι στην αυλή ενός εστιατορίου που περιβάλλεται από… ελιές!
«Κουζίνα της Πάρμας, Κουζίνα ελληνική παραδοσιακή» με γεύσεις και από τις δυο κουζίνες.

«Έλληνες;» η ερώτησή μας, στον κύριο που εκείνη την ώρα ετοιμαζόταν να κλείσει για μεσημέρι, καθώς τα ωράρια των εστιατορίων στην Πάρμα είναι συνήθως 12.00 – 15.00 και 19.00 – 22.30/23.00.
«Ναι, Έλληνες» μας απαντάει ο Ζαχαρίας Κρυπωτός με καταγωγή από τους Μολάους του Δήμου Μονεμβασίας, ο οποίος ζει στην Πάρμα, αρκετά χρόνια.

«Είμαστε το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο στην Πάρμα» μας λέει, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι κάτοικοί της είναι πολύ περήφανοι για την κουζίνα τους.
«Οι Παρμεζάνοι είναι αρκετά κλειστοί, βέβαια τώρα είναι πιο open mind, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλά έθνικ εστιατόρια. Παρ’ όλα αυτά, τελευταία έχουν ανοίξει αρκετά σούσι» μας λέει ο Έλληνας επιχειρηματίας.
Ο Ζαχαρίας Κρυπωτός ζει στην Πάρμα από 29 ετών’ εκεί σπούδασε, το ίδιο και η αδελφή του Ευαγγελία (Έβελυν).
«Σπουδάσαμε εδώ, εγώ νομική, η αδελφή μου ιατρική, αλλά κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ελληνικό εστιατόριο, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό. Μας αγκαλιάσανε από την πρώτη στιγμή, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολη πιάτσα, ξέρεις όμως ότι έτσι είναι, το φαγητό που σερβίρουμε είναι όπως το κάνει η μαμά, η γιαγιά, η παράδοση, και το δεχτήκανε. Και τώρα πλέον, απολαμβάνουμε μια πολύ καλή εκτίμηση και φήμη» εξιστορεί την ιστορία του στο Debbiestravel.gr ο κ. Κρυπωτός.
«Και ποιος μαγειρεύει, εσείς;» τον ρωτήσαμε. «Η γυναίκα μου, η Μαρία, και η αδελφή μου» μας απαντάει. Φωνάξαμε και την σύζυγό του, την Μαρία, η οποία εκείνη την ώρα ήταν στην κουζίνα. Βγήκε στην αυλή με ένα χαμόγελο που έλαμπε.

«Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;» ρωτάμε την νεαρή μαγείρισσα. «Δεν μπορεί να λείψει ο μουσακάς, κάνω και τα σουτζουκάκια σμυρναίικα, το αρνί όπως το μαγειρεύουμε στην Ελλάδα με πατάτες στο φούρνο. Μαγειρεύουμε, κουζίνα σπιτική, αυθεντική» μας απαντάει προσθέτοντας πως τα υλικά όπως για παράδειγμα το γιαούρτι, τη φέτα, το λάδι τα φέρνουνε από την Ελλάδα.
«Παράγω το δικό μου λάδι, έχω 3.000 δέντρα στην Πελοπόννησο, προσφέρω ό,τι πιο αυθεντικό ελληνικό στην Πάρμα» συμπληρώνει ο Ζαχαρίας.

Παρμεζάνικες και ελληνικές γεύσεις
Εκτός από το προσούτο και την παρμεζάνα η οποία διατίθεται με διάφορους μήνες ωρίμανσης, η Πάρμα φημίζεται και για τα φρέσκα της ζυμαρικά (tortelli που μοιάζουν με τα ραβιόλια, anolini, ταλιατέλες αλά παρμεζάνα κλπ.) ενώ κλασικό πιάτο είναι το άλογο (ταρτάρ αλόγου), το μοσχάρι και το βοδινό. Το χοιρινό το χρησιμοποιούν κυρίως για το προσιούτο.

Στο μενού του μοναδικού ελληνικού εστιατορίου της Πάρμας βλέπουμε όλα τα κλασικά ελληνικά ορεκτικά (τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαφτερή, φάβα, ντολμαδάκια, ελιές Καλαμών, φέτα σαγανάκι, κολοκυθοκεφτέδες, πιτάκια, κεφτεδάκια κλπ.) ενώ στα κυρίως πιάτα μουσακάς, λαχανοντολμάδες, σουτζουκάκια, γίγαντες, γύρος, σουβλάκι, φακές κλπ. Υπάρχει επίσης και ποικιλία ορεκτικών δυο ατόμων.
Και για επιδόρπιο, πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα, μπακλαβάς, κανταΐφι, γιαούρτι κ.ά.
«Είναι αναλόγως τι προσφέρεις, όταν προσφέρεις ποιότητα, αυθεντικότητα θα πετύχεις» σχολιάζει ο Ζαχαρίας Κρυπωτός.
«Έχει Έλληνες η Πάρμα»
Η Πάρμα εκτός από τη γαστρονομία της, είναι γνωστή για τα αρχιτεκτονικά της αξιοθέατα, αλλά και για το Πανεπιστήμιό της, από τα αρχαιότερα στον κόσμο.
Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 200.000 ενώ με τα περίχωρα φτάνει περίπου τους 500.000. Η πόλη χωρίζεται στα δύο από έναν μικρό ποταμό, που φέρει και αυτός το όνομα Πάρμα.
Διαβάστε επίσης
Αστόρια – Νέα Υόρκη: Τρεις Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες μιλούν στο debbiestravel (ΦΩΤΟ)
«Έχει Έλληνες η Πάρμα, είναι γενιές που σπουδάσανε, άλλοι που ήρθαν σχετικά πρόσφατα» αναφέρει ο Ζαχαρίας Κρυπωτός, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. Ο ίδιος διετέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας για μια εξαετία ενώ είναι και δάσκαλος ελληνικών παραδοσιακών χορών. Όπως μας είπε η ελληνική κοινότητα της Πάρμας αποτελείται περίπου από 300 Έλληνες ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι ελληνικές κοινότητες σε Μπολόνια (100 χλμ.) και Μιλάνο (120 χλμ.).

Κατά την περιήγησή μας τις λίγες ώρες στην Πάρμα, συναντήσαμε άλλους δυο Έλληνες. Τον κύριο Νίκο Β., με καταγωγή από Θεσσαλονίκη, ο οποίος ζει στην Πάρμα και εργάζεται στον έλεγχο τροφίμων. Τον εξέπληξε ευχάριστα που ενώ περπατούσε στα γραφικά στενά του κέντρου της Πάρμας, άκουσε Ελληνικά.
«Είναι σπάνιο να ακούσεις ελληνικά από τουρίστες, δεν συνηθίζεται να έρχονται» μας είπε.
Το ίδιο μας επιβεβαίωσε και ο Ζαχαρίας, λέγοντας μας πως οι Έλληνες προτιμούν κυρίως τις πιο μεγάλες και πιο τουριστικές πόλεις.

Αλλά και σε ένα καφέ, στην Piazza Garibaldi, συνομιλήσαμε με τον νεαρό Γιώργο, ο οποίος, ακούγοντάς μας να μιλάμε ελληνικά, μας καλοδέχθηκε. Ερωτικός μετανάστης εκείνος, ζει στην Ιταλία 8 χρόνια, εκ των οποίων τα έξι στην Πάρμα. «Η ζωή εδώ είναι πολύ πιο ακριβή» μας είπε, «αλλά και με περισσότερη οργάνωση σε σχέση με την Ελλάδα, το σύστημα είναι καλύτερο» πρόσθεσε.

«Ένα πρώτο πιάτο (είναι κυρίως τα ζυμαρικά) κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ ενώ το δεύτερο πιάτο (το κυρίως) μεταξύ 18 – 25 ευρώ» μας είπε ο κ. Νίκος.
Υ.Γ. Αμφότεροι, οι κύριοι Νίκος και Γιώργος, δεν θέλησαν να φωτογραφηθούν και εμείς το σεβαστήκαμε.

*
-Το ελληνικό εστιατόριο ‘AtmosΦera’ (σ.σ. το γκράφιτι είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ζαχαρία) στεγάζεται στο Palazzo Dalla Rosa Prati, και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Piazza Duomo όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός και το Βαπτιστήριο, στην καρδιά του κέντρου (Borgo San Biagio 6).

-Στην Πάρμα από το 2004 βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια στη Διατροφή (European Food Safety Authority EFSA).
–Στην πανέμορφη Πάρμα με τα εκατοντάδες ποδήλατα να κυκλοφορούν στους δρόμους θα νιώσετε την αυθεντική ιταλική ατμόσφαιρα!
