Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠροτεινόμεναΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Το επετειακό πρόγραμμα του 6μήνου 2025

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Το επετειακό πρόγραμμα του 6μήνου 2025

Μουσικές παραστάσεις, διεθνείς παραγωγές, θέατρο, χορός, όπερα συμπεριλαμβάνονται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που φέτος γιορτάζει 25 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να προσφέρει στους εκατοντάδες θεατές του μοναδικές παραστάσεις.

«Πριν 25 χρόνια ξεκίνησε η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής αλλάζοντας το πολιτιστικό τοπίο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας» ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) Ευγενία Αλεξανδροπούλου Αιγυπτιάδου, στο πλαίσιο της σημερινής επετειακής εκδήλωσης των 25 ετών και της παρουσίασης του προγράμματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025.

Η ίδια στάθηκε και στην αρχιτεκτονική των δυο κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής που συμβάλουν στην ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, με το Μ1 να αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη, αλλά και το Μ2 σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, το οποίο χαρακτηρίζεται από γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία.

Ως έναν φάρο στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσωνας Φωτήλας, δίνοντας το ‘παρών’ στη σημερινή παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΟΜΜΘ για το επετειακό έτος 2025.

«Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να ενσωματώσει στη δράση του τις αξίες της αριστείας, της συμμετοχής και της πολιτισμικής ανταλλαγής. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη υπήρξε πάντοτε πόλη του πολιτισμού και της μουσικής. Συνεχίζει να αποτελεί μια ζωντανή σκηνή. Είναι ευκαιρία για απολογισμό αλλά και για ένα βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φωτήλας.

Αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς του ΟΜΜΘ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα 25 χρόνια πορεία τους προσφέρει στο κοινό ένα πρόγραμμα με εξαιρετικές παραγωγές διεθνούς φήμης.

Στο πλαίσιο της σημερινής επετειακής εκδήλωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας, έκανε μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς των 25 αυτών ετών.

Αναφέρθηκε σε μεγάλα ονόματα που φιλοξενήθηκαν στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθιερώνοντάς το στο μεγαλύτερο πολιτιστικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, και όπου εκτός από τη μουσική, περιλαμβάνονται παραστάσεις με χορό, θέατρο, όπερα, λογοτεχνία με τους ‘Συγγραφείς του Κόσμου’ κλπ.

Για το 2025, όπως επισημάνθηκε, το πρόγραμμα θα είναι ισάξιο της λαμπρής ιστορίας των 25 ετών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και το επετειακό βίντεο για τα 25 χρόνια εδώ.

*

-Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του προγράμματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025, χαιρετισμό μέσω βίντεο έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Βακαρέλης επισημαίνοντας πως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ένα στολίδι για την πόλη, «αποτελεί πολιτιστικό πυρηνικό αντιδραστήρα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το κοινωνικό έργο του ΟΜΜΘ: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και αναδεικνύει καίρια και ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Ακουμπάει στην προσβασιμότητα και στη συμπερίληψη και εντός του 2025 θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της προσβασιμότητας στα κτίρια για την ασφαλή και λειτουργική κίνηση των ατόμων με αναπηρία.

-Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Γαλιλαίας αναφέρθηκε στην παγκοσμίου φήμης ιταλική όπερα ‘Τραβιάτα’ του Τζιουζέππε Βέρντι, η οποία  «για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη παράσταση, παρουσιάστηκε καθολικά προσβάσιμη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εκτός από τη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, υπήρξε υπερτιτλισμός στα ελληνικά με αποτύπωση των διαλόγων και του ηχοτοπίου, ακουστική περιγραφή του οπτικού περιεχομένου, και διαθέσαμε έντυπο με τη σύνοψη της όπερας και βασικές πληροφορίες του έργου εκτυπωμένο σε κώδικα Μπράιγ».

MOYSA: Πρόκειται για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2015 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe. Αριθμεί 84 μέλη ηλικίας 8 έως 25 ετών από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Λάρισα, την Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

Ως το διαμαντάκι του Οργανισμού χαρακτήρισε τη MOYSA ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας, λέγοντας πως το 2023 είχε παίξει στην ιστορική αίθουσα Athenaeum του Βουκουρεστίου, ενώ τον Οκτώβριο του 2024 έπαιξε στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Για τον Οκτώβριο του 2025 η MOYSA έχει δεχθεί πρόταση να παίξει στο The Concertgebouw του Άμστερνταμ και μάλιστα είναι η πρώτη ελληνική ορχήστρα που θα παίξει σ’ αυτήν την ιστορική αίθουσα.

-Στη σημερινή εκδήλωση, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025, το ‘παρών’, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Βασίλης Γάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, μέλη του Διοικητικού Συμβούλιο και στελέχη του ΟΜΜΘ κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα