Στις πλαγιές του Ανατολικού Πηλίου, με τα μάτια στη θάλασσα και την πλάτη στο βουνό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, για περισσότερα από 100 χρόνια παράγει τα φημισμένα μήλα Zagorin.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Ήταν το 1916 όταν ιδρύθηκε από 199 παραγωγούς ο Συνεταιρισμός Πωλήσεων Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς, και συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου 1916. Η επίσημη έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας του Συνεταιρισμού γίνεται το 1921 με πατάτες, κάστανα, φουντούκια, μήλα και καρύδια. Το 1935 φέρνουν στην περιοχή από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ την ποικιλία μήλων Starking Delicious. Το 1956 τα μήλα έχουν διπλάσια ποσότητα παραγωγής από τις πατάτες.
Η δεκαετία του ’80 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, και συγκεκριμένα το 1986, για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, επιχείρηση και μάλιστα συνεταιριστική όπου εμπορεύονταν φρούτα, δημιούργησε ταυτότητα.
Δέκα χρόνια, μετά, το 1996, κατοχυρώνεται στα κόκκινα μήλα Ζαγοράς Πηλίου η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Ήταν η πρώτη κατοχύρωση για ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μήλα. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, γίνεται και η επικόλληση ετικέττας ‘Zagorin’ σε κάθε μήλο.
Εκατόν οκτώ (108) χρόνια μετά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος αποτελείται από 800 μέλη, απορροφώντας το 99% των καλλιεργητών της περιοχής της Ζαγοράς, αποτελεί από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας.
Στην 1η θέση τα κόκκινα μήλα ΠΟΠ Ζαγοράς
Πρόσφατα τα κόκκινα μήλα ΠΟΠ Ζαγοράς Starking Delicious, σύμφωνα με την κατάταξη της διαδικτυακής γαστρονομικής ταξιδιωτικής εγκυκλοπαίδειας Taste Atlas, κατατάχθηκαν στην 1η θέση από την δεκάδα των καλύτερων ποικιλιών μήλων στον κόσμο.
«Είναι μια ακόμη αναγνώριση στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Συνεταιρισμό, από τους παραγωγούς στο χωράφι, τη διοίκηση, τα στελέχη, και μας δίνει μια ανάσα περηφάνιας παράλληλα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές» δήλωσε στο debbiestravel.gr ο Αντώνης Πολίτης υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, εκτός από τα κόκκινα μήλα ΠΟΠ Ζαγοράς Starking Delicious, την τέταρτη (4η) θέση κατέκτησαν τα φιρίκια Πηλίου που παράγει ο Συνεταιρισμός.
Ετήσια παραγωγή
Η ετήσια παραγωγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου ανέρχεται σε 13 – 15 εκατ. κιλά μήλα ετησίως. Τα περίφημα κόκκινα μήλα ΠΟΠ Ζαγοράς Πηλίου αποτελούν έως και το 93% της συνολικής παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Φέτος, όπως επισήμανε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Νίκος Ντόβας, παρά τις αντιξοότητες, με αυξημένη υγρασία την άνοιξη και παρατεταμένη ξηρασία το καλοκαίρι, υπήρξε αύξηση της παραγωγής κατά 20%. Τουλάχιστον, σ’ ότι αφορά τα κόκκινα μήλα. «Στις άλλες ποικιλίες (μήλα gala, golden delicious, fuji) και στα ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, κάστανα είμαστε λίγο πιο χαμηλά» υπογράμμισε στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου Γιάννης Κράββαρης.
Σχετικά με εξαγωγική δραστηριότητα, ήδη από τη δεκαετία του ’80 ο Συνεταιρισμός έχει εξάγει προϊόντα σε τουλάχιστον 30 χώρες. Το 2010 ξεκίνησε η πρώτη εξαγωγή στην Αίγυπτο και τα τελευταία χρόνια 10% – 20% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται εκεί καθώς επίσης και σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Έμφαση των πωλήσεων δίνεται στην εγχώρια αγορά.
Ζαγορά – Ο κήπος της Εδέμ!
«Με τα μάτια στη θάλασσα και την πλάτη στο βουνό» είναι η Ζαγορά, στο Ανατολικό Πήλιο, το μεγαλύτερο χωριό της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, με πλούσια ιστορία και εμπορική παράδοση.
Η Ζαγορά απέχει περίπου 10 λεπτά από τη θάλασσα, με το Χορευτό να είναι το επίνειό της, και 20 λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια. Αυτός ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας στην περιοχή, όπως και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον δημιουργούν το σπάνιο μικροκλίμα, το οποίο παράγει προϊόντα με μοναδική και ιδιαίτερη γεύση.
Ναυαρχίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς είναι τα κόκκινα μήλα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ποικιλίας Starking Delicious, τα πρώτα με αυτήν την αναγνώριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χρονική περίοδος από το δέντρο στο πιάτο
Τον Ιανουάριο ξεκινάει το κλάδεμα, πριν αρχίσει η νέα βλαστική ανάπτυξη του δέντρου.
Τέλη Φεβρουαρίου ξεκινάει η νέα βλαστική περίοδος, όταν αρχίζουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί των δέντρων.
Μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου εφαρμόζεται η θρέψη, μετά από ανάλυση του εδάφους.
Αρχές καλοκαιριού, εφαρμόζεται το αραίωμα των καρπών και όταν ο καρπός φτάσει στο κατάλληλο στάδιο ‘μέγεθος καρυδιού’, οι εναπομείναντες καρποί αποκτούν ικανοποιητικό μέγεθος.
Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η συγκομιδή και διαρκεί περίπου ένα μήνα. Πραγματοποιείται έλεγχος βαθμού ωριμότητας των φρούτων από τους γεωπόνους του Συνεταιρισμού και δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις για τον ακριβή χρόνο συγκομιδής.
*
-Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και αποδεικνύει το συνεχές επενδυτικό έργο που πραγματοποιείται στον τομέα εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.
– Το μήλο Starking Delicious εισήχθη στην περιοχή Ζαγοράς Πηλίου στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 από τον Ζαγοριανό Σαμσαρέλο Γεώργιο ο οποίος το μετέφερε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μέσα σε λίγα χρόνια η καλλιέργεια των Starking έγινε η κύρια καλλιέργεια της περιοχής.
-Αυτό που δίνει την μοναδική και χαρακτηριστική γεύση στα μήλα είναι η τοποθεσία της περιοχής που συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα δημιουργώντας τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα μήλα Ζαγοράς όπως το βαθύ κόκκινο χρώμα, το μασουράτο σχήμα και την εύγευστη σάρκα.