Virtual Reality ή αλλιώς Εικονική Πραγματικότητα στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που διαθέτει η Θεσσαλονίκη.
ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)
«H Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη ελληνική πόλη, και μια εκ των πρώτων παγκοσμίως, που παρουσιάζει επίσημα τον εαυτό της Θεσσαλονίκης με τη χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας» επισημαίνει η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΠΚΜ) Βούλα Πατουλίδου.
Τι είναι όμως η virtual reality στα μνημεία της Θεσσαλονίκης; Είναι καινοτόμες εφαρμογές που προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν εικονικά και τρισδιάστατα στην πόλη.
Πρόκειται για δύο εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για Android και iOS, μέσω των οποίων οι χρήστες-ταξιδιώτες που καταφθάνουν στην πόλη ή σχεδιάζουν να την επισκεφθούν, θα μπορούν με μάσκα Virtual Reality (ή και χωρίς αυτήν) να περιηγηθούν τρισδιάστατα στα σημαντικότερα αξιοθέατα όπως η Καμάρα, τα Ανάκτορα του Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου), το Αλατζά Ιμαρέτ, η πλατεία Αριστοτέλους, τα Λαδάδικα, η Παραλία, το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.ά.
Στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Με την εφαρμογή Thessaloniki Unesco VR, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να περιηγηθούν στα 15 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διαθέτει η Θεσσαλονίκη κι είναι κυρίως τα παλαιοχριστιανικά και μεταβυζαντινά μνημεία, μεταξύ των οποίων, ο Λευκός Πύργος, τα Τείχη, η Ροτόντα, η Αγία Σοφία, ο Άγιος Δημήτριος κ.ά.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σ’ αυτήν την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να «μπει» και μέσα στα μνημεία, αφού η συγκεκριμένη εικονική περιήγηση αφορά στο εσωτερικό των μνημείων.
Ψηφιακός τουρισμός
Στόχος του ΟΤΘ, όπως αναφέρει η πρόεδρος του, Βούλα Πατουλίδου, «είναι η ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου της Θεσσαλονίκης με τη χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας. Η συγκεκριμένη VR τεχνολογία έχει αποδείξει ότι έμπρακτα λειτουργεί ως ένα μεγάλο εργαλείο marketing».
Σύμφωνα με την ίδια, η virtul reality «είναι επίσης ένα ακόμη ισχυρό όπλο που προστίθεται στον Ψηφιακό Τουρισμό της Θεσσαλονίκης, στον οποίο οι φορείς που τον συγκροτούν έχουν επενδύσει κι αποδίδουν μεγάλη σημασία για την προβολή και το μάρκετινγκ».
*
– Οι δυο εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που προωθεί ο ΟΤΘ είναι οι Thessaloniki VR και Thessaloniki Unesco VR, τις οποίες μπορείτε να ‘κατεβάσετε’ στο tablet ή smartphone.
-Για στοχευμένες εκδηλώσεις προβολής (εκθέσεις, συνέδρια κ.ά.) ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης διαθέτει 400 ειδικές μάσκες Virtual Reality.
-Η Virtual Reality Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2018 στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο (ΙΤΒ).